Hlavní navigace

Nemocnice zase budou smět regulovat návštěvy

Sdílet

 Autor: SXC
Nové zdravotnické zákony, které mají platit od příštího roku, dávají pacientům víc práv. Ale taky dávají víc volnosti nemocnicím, které mohou regulovat návštěvní hodiny u pacientů.

Po dvaadvaceti letech ve svobodné společnosti se pacienti konečně dozví, na co mají v nemocnici nárok. Jejich práva jim totiž dnes sice zaručovala Evropská charta pacientů, ale to není žádná zákonná norma, takže nemocnice se jí řídit nemusely. A tak byla špitál od špitálu pravidla, která lékaři nastavili pacientům, jiná.


Autor: Isifa.cz

Nově pacienti budou mít zákonem zakotvené právo na druhý názor jiného lékaře na jejich chorobu či léčbu a nebudou se tedy muset spoléhat jen na jednoho odborníka, k němuž se zrovna dostali. Konzultaci dalšího lékaře pacientům doposud programově nabízela například jen Nemocnice na Homolce či několik dalších, které mají mezinárodní certifikát kvality. V těch ostatních to sice teoreticky také šlo, ale nikdo to většinou nedělal.

Nově také lékaři dřív, než se pustí do léčby, budou muset pacientovi říct, jaké alternativy jeho léčby existují.

Dnes se totiž pacient nedozví, že v nemocnici, kde právě je, jej rozříznou odshora dolů, protože se to tady tak prostě dělá, zatímco v sousedním modernějším špitále mají speciální přístroj, který jim pomůže uzdravit se mnohem šetrněji, třeba i bez operace. Například.

Jak nemocnice zregulují návštěvy, bude už jen na nich

Zákon o zdravotních službách, který tato nová práva pacienta obsahuje a má platit od nového roku, má však jeden háček: je tu také odstaveček o tom, že nemocnice má právo svým vnitřním řádem regulovat práva a povinnosti pacientů. Což je v pořádku například u zákazů kouření v celém areálu nemocnice, jak zní častá věta z vnitřních řádů nemocnic. Ale je to diskutabilní u dnes v podstatě neomezeně volných návštěvních hodin u pacientů a u některých dalších kroků.

Klady zákona

  • pacient bude mít právo na druhý názor jiného lékaře či znát všechny alternativy své léčby

Minusy zákona

  • nemocnice zřejmě omezí návštěvní hodiny a nastaví přísnější pravidla pro pacienty i pro návštěvníky

Doposud nic podobného v zákoně nebylo, takže když chtěl někdo svého nemocného příbuzného chodit navštěvovat třeba později večer, protože mu práce jiný režim neumožňovala, mohl.

„Nemocnice sice měly vnitřní řád, který říkal, že návštěvy jsou možné třeba jen odpoledne do čtyř, ale jelikož vnitřní řád nemocnice není nad zákon, a žádný zákon návštěvní dobu v nemocnici neupravoval, pacient si návštěvu příbuzného obvykle vymohl,“ říká právník Ondřej Dostál, který se věnuje zdravotnickému prá­vu.

Teď už to podle něj tak jednoduché nebude. Nově se totiž vnitřní řád nemocnice v podstatě povýší nad zákon, takže bude záležet skutečně jen na nemocnici, jak se k tomu postaví. „Nějaká regulace být musí, jinak to lékařům ztěžuje práce a omezuje ostatní pacienti na pokoji,“ naznačuje opatrně ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Budeme chodit za blízkými zase v návlecích a jen v sobotu?


Autor: SXC

Argumenty, které ředitelé nemocnic používají, zní logicky: dopoledne se návštěvy nehodí, protože pacienti mají řadu vyšetření, operuje se, snímkuje, probíhají vizity… Pak je oběd a teprve po něm přichází chvíle klidu k návštěvám. Po páté už se zase měří teploty, probíhají konzultace stavu pacienta, večeří se… A pak už by pacienti měli mít podle lékařů zase klid.

A hlavně: představte si rodinu, která se nahrne za svým příbuzným a povídá si s ním kolem jeho postele, zatímco druhý pacient na pokoji už chce spát.

Podle náměstka Martina Plíška z ministerstva zdravotnictví byla ochrana práv druhých pacientů tím hlavním důvodem, proč se tato věta ocitla v zákoně. Většina pokojů v nemocnicích totiž není jednolůžkových, ale dvou a více lůžkových. Takže návštěva, která jednoho pacienta potěší, může druhého otravovat.

V některých nemocnicích  sice existují speciální návštěvní místnosti, takže pacienti svou návštěvou nemusí obtěžovat druhé, ale místnosti k setkávání s rodinou rozhodně nejsou všude.

Přečtěte si také: Vstávej, paciente, je šest ráno!

Podle Ondřeje Dostála navíc mohou nemocnice zakotvit do svých vnitřních řádů třeba to, že je u nich obvyklé, pokud žena po porodu odchází třetí den z nemocnice, je-li všechno v pořádku. „A pokud dá nemocnice ženě před porodem takový vnitřní řád podepsat, pak se rodička, která chce rodit ambulantně a chce odejít po porodu hned domů, jen horko těžko domůže svého práva,“ přemítá právník, co všechno by mohlo hrozit.

Obecně tedy platí stejná rada jako v životě: dávat si pozor na to, co člověk podepisuje. A nepodepisovat nic v časové tísni, když vám není dobře nebo jste text dokumentu nestihli pročíst a porozumět mu. To není žádná ostuda a máte na to právo.

Jaké jsou vaše zkušenosti s návštěvami v nemocnici? Vyhověli vám, když jste chtěli dorazit v méně obvyklou hodinu? S jakými problémy jste se při návštěvách pacienta v nemocnici setkali?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).