Hlavní navigace

Nemocná štítná žláza: tloustnutí, hubnutí i bolest na krku

19. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Poruchy štítné žlázy vedou k váhovým výkyvům, otokům, zimomřivosti, únavě a nevýkonnosti, či naopak ke zvýšené dráždivosti, bušení srdce a poruchám spánku. Viditelnou známkou zvětšení je pak struma, lidově zvaná vole. Někdy se vytvoří i bolestivý útvar na krku.

Mnoho lidí trápí únava či přibírání na váze, ale nespojují si to s možným onemocněním štítné žlázy, protože se domnívají, že jde o následek jejich životního stylu. Nemoci štítné žlázy je přitom třeba začít léčit co nejdříve, aby se předešlo komplikacím, například problémům s otěhotněním.

Funkce štítné žlázy je pro nás zcela nezbytná

Hormony štítné žlázy jsou nezbytné pro život a reagují na ně prakticky všechny buňky lidského těla. Štítná žláza ovlivňuje chod celého organismu včetně kardiovaskulárního a nervového systému, metabolismu, termoregulace či imunitního systému. Je zcela nezbytná pro správný růst a vývoj dítěte a pro reprodukci. 

Proč onemocnění štítné žlázy vznikají a jde o dědičné nemoci? Nejčastější příčinou je autoimunitní porucha – tělo vytváří protilátky proti štítné žláze, které ji poškozují, anebo naopak vedou k nadměrné a nekontrolované nadprodukci hormonů. Bezprostřední příčina takových reakcí není přesně známá, obvykle se jako spouštěč uvádí stres, škodlivé látky v životním prostředí a potravě (takzvané endokrinní disruptory), vliv má jistě i nastavení imunitního systému dané dědičností a celkový hormonální stav. Kromě autoimunitních poruch štítné žlázy může být příčinou její dysfunkce i porucha nadřazeného orgánu – podvěsku mozkového. Tyreopatie, tedy onemocnění štítné žlázy, vznikají také v důsledku operace, ozařování či onkologické léčby.

Sklon ke vzniku některých z poruch funkce štítné žlázy se bezesporu dědí. Tyreopatie se objevují častěji i u lidí trpících jinou autoimunitní poruchou: vitiligem (ztráta pigmentu), lupénkou, diabetem 1. typu či revmatoidní artritidou.

Projevy onemocnění štítné žlázy jsou pestré

Viditelné zvětšení objemu štítné žlázy se nazývá struma – lidově vole, v některých případech je přítomen i bolestivý útvar na krku. Poruchy štítné žlázy vedou k zimomřivosti, únavě, nevýkonnosti, otokům, váhovým výkyvům, či naopak ke zvýšené dráždivosti, bušení srdce a poruchám spánku.

Projevit se mohou i takzvanou neuropatií – poruchou nervosvalové dráždivosti – či očními problémy.

Jedním z možných důsledků onemocnění štítné žlázy je nemožnost otěhotnět, u dětí mají za následek poruchu růstu a pohlavního zrání. Tyto nemoci je proto nutné začít léčit co nejdříve, aby se zamezilo vzniku komplikací.

Jak probíhá vyšetření a léčba

Při vyšetření štítné žlázy se vás lékař bude ptát na životní styl, nemoci předků a zda nekouříte. Kouření totiž může být příčinou tyreopatií. Poté následuje důkladné klinické vyšetření. Nutné jsou laboratorní testy, ultrazvukové vyšetření krku, eventuálně další zobrazovací vyšetření.

Léčba se pak odvíjí od diagnózy. Nedostatečná funkce vyžaduje dodání hormonu tyroxinu v patřičné dávce, funkce nadměrná se tlumí takzvanými tyreostatiky spolu s podáváním léků ke zklidnění příznaků nadprodukce tyroxinu. V některých případech lékaři doporučí operační řešení či léčbu radioaktivními izotopy jodu. 

Onemocnění štítné žlázy postihuje 8× častěji ženy 

Vysoké procento tyreopatií je zapříčiněno dysfunkcí imunitního systému – a většina autoimunitních chorob se častěji vyskytuje u žen. Příčina není přesně známa, ale jistě tu existuje souvislost s ženskými pohlavními hormony.

Výskyt onemocnění štítné žlázy je poměrně vysoký a neustále stoupá, udává se, že nějakou formou tyreopatie onemocní pět až deset procent populace, ve vyšším věku a u některých skupin obyvatelstva i kolem dvaceti procent. Existují i takzvané subklinické formy tyreopatií, kdy příznaky onemocnění jsou malé, a pokud se po nich cíleně nepátrá, ujdou pozornosti.

Nemoc ovlivňuje plodnost

Štítná žláza má významný vliv mimo jiné i na reprodukci ženy a na správný vývoj plodu. Je prokázáno, že i pouhá přítomnost autoprotilátek proti štítné žláze snižuje u žen pravděpodobnost otěhotnění, a to i bez prokázané poruchy štítné žlázy.

Těhotenství představuje zvýšené nároky na její funkci, navíc je plod minimálně během prvního trimestru odkázán na tyroxin produkovaný matkou. Proto je třeba zejména v reprodukčním období ženy důležitý včasný záchyt tyreopatie a její optimální léčba. Během těhotenství, a posléze i během kojení, je nutné dbát i na ideální zásobení jejího organismu jodem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Libuše Schreibová

Endokrinoložka, působí na oddělení endokrinologie EUC Kliniky České Budějovice

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).