Hlavní navigace

Nemoci z mokrých plavek

17. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Teplo a vlhko, to je ideální prostředí pro rozvoj typických letních nemocí – mykóz a zánětů močových cest. Mokré plavky je zkrátka po koupání dobré vyměnit za suché.

Vlhké plavky splňují veškeré předpoklady pro vznik mykózy nebo prochladnutí, které vede k infekci močových cest. Odborník doporučuje opatření vhodná pro snížení rizika a rozvoje těchto onemocnění.

Kvasinková infekce – mykóza

V letních vedrech se daří obzvláště kvasinkovým infekcím (mykózám), které jsou v tomto období až dvakrát častější než během zbytku roku.

Jednou z nejběžnějších je vaginální mykóza. Tato kvasinková infekce pochvy se projevuje nepříjemným svěděním či pálením intimních partií, výtokem a bolestí při sexu či močení. „Vaginální mykóza vzniká v důsledku přemnožení kvasinek v pochvě. Tyto mikroorganismy milují teplo a vlhko, proto je léto tolik rizikovým obdobím kvasinkových infekcí. Pravděpodobnost vzniku tohoto problému se zvyšuje i v důsledku stresu či konzumací velkého množství sladkého. Cukr totiž k množení kvasinek též přispívá,“ popisuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Před genitální mykózou nejsou ochráněni ani muži, také u nich může dojít k přemnožení kvasinek a plísní, a to v oblasti žaludu a předkožkového vaku. Typickými příznaky jsou svědění, pálení, zarudnutí, otok a hromadění hlenu v genitální oblasti. Muži mohou být také nosiči onemocnění, aniž by se u nich rozvinulo. Mykózou mohou trpět i oba partneři a opakovaně ji na sebe přenášet při styku.

Jak se lze před mykózou bránit? Především se doporučuje dbát na důslednou intimní hygienu, nosit prodyšné – nejlépe bavlněné – spodní prádlo a nezůstávat dlouho ve zpoceném či mokrém oděvu, typicky plavkách. „Jako preventivní opatření proti kvasinkové infekci slouží zvýšený příjem probiotik, ale i vitamínů a minerálů pro posílení obranyschopnosti,“ říká Pavel Turčan. V tomto ohledu pomohou i doplňky stravy, například speciálně pro ženy určený přípravek s přírodními extrakty a komplexem vitamínů, které přispívají k udržení normálního stavu pokožky a sliznic i ke správné funkci imunitního systému. Více o nemoci zjistíte např. v článku Vaginální mykóze svědčí plavání. Nejhorší je čistý bazén.

Zánět močového měchýře

Další typickou letní infekcí, která též postihuje spíše ženy a souvisí s mokrým prádlem, je zánět močových cest. Mezi příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Infekce močových cest nejčastěji vzniká v důsledku prochladnutí – a prochladnout se dá i v létě. Například pobytem v chladné vodě, delším nošením mokrých plavek či vysedáváním na chladných površích. Rizikovými faktory jsou též nedostatečná hygiena, nedostatečný pitný režim, nechráněný sex, střídání sexuálních partnerů či anální sex.

Jako prevence zánětu močových cest se doporučuje hodně pít a zbytečně neignorovat „volání přírody“. Pokud totiž moč v močovém měchýři dlouhodobě zadržujeme, přispíváme tím k množení bakterií. Stejně tak je vhodné odskočit si na toaletu po sexuálním styku, naopak před sexem není dobré podcenit očistu intimních partií. Někdy ke vzniku zánětu přispívají i parfémované vložky či lubrikanty.

Prevence zánětu močových cest zní v kostce takto: hodně pít, vyčůrat se včas a sundat mokré plavky. Více v článku Trpím na záněty močových cest, nemůžu se koupat. Je to pravda?

Odborná spolupráce:

MUDr. Pavel Turčan

Odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).