Hlavní navigace

Nemoc z vody a neomytého ovoce provází průjem

31. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Její jméno je těžké vyslovit a ještě těžší si zapamatovat. Kryptosporidióza je infekce způsobená nejčastěji kontaminovanou vodou, ale i neomytými potravinami či moštem. V letních měsících jí přibývá a nemocní ani nevědí, co je příčinou.

Důvodů k důkladnému omytí nezabaleného a na záhonku nebo ve volné přírodě utrženého ovoce nebo zeleniny je celá řada. V současné době k nim přitom přibyl ještě jeden – prevence nepříliš známého a především nepříjemného onemocnění s názvem kryptosporidióza. Jeho riziko, alespoň podle vodohospodářských údajů, především v letních měsících roste.

Co se dozvíte v článku
  1. Na vině je parazit
  2. Přežije i chlor
  3. 3 způsoby nákazy kryptosporidiózou
  4. „Jen“ průjem
  5. Málokdo si uvědomí souvislost
  6. Skutečná čísla neznáme

Na vině je parazit

Nemoc způsobuje parazit Cryptosporidium parvum, jehož vajíčka přežívají ve vodě i ve vlhké půdě.

Mohou také druhotně kontaminovat neumyté potraviny, především právě ovoce a zeleninu.

Zdrojem nemoci však může být i nepasterizované mléko a tepelně neošetřený mošt.

Hlavním zdrojem nákazy je přitom kontaminovaná voda.

Přežije i chlor

Riziková může být jak voda v řekách a rybnících, tak v zahradních bazénech nebo studních a obecně veškeré vodní plochy, které jsou infikovány stolicí zvířat nebo i lidí. Jinými slovy, i člověk může hrát roli přenašeče nemoci.

Parazit navíc umí přežít i v chlorované vodě. Jak přitom uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ), člověk se může nakazit v zásadě třemi způsoby:

3 způsoby nákazy kryptosporidiózou

  • Polknutí vody – polknutím kontaminované vody určené k rekreačnímu využití. Tato voda může být kontaminována odpadními vodami nebo stolicí infikovaných lidí nebo zvířat.
  • Pití vody a nápojů – pitím vody nebo nápojů kontaminovaných stolicí infikovaných lidí nebo zvířat.
  • Konzumace potravin – konzumací kontaminovaných nedostatečně tepelně upravených potravin.

Právě SZÚ tak doporučuje:

Všechny druhy ovoce a zeleniny, které hodláte konzumovat syrové, musí být důkladně omyty pitnou vodou.

„Jen“ průjem

Stejně jako u většiny jiných nemocí je i v tomto případě její průběh u každého jiný. Kryptosporidióza tak často může proběhnout i bez jakýchkoli klinických příznaků.

„Zejména zdraví jedinci mohou po uplynutí inkubační doby (v průměru jednoho týdne) dostat průjem, který spontánně odezní během několika týdnů. Naproti tomu u pacientů s oslabeným imunitním systémem se může vyvinout závažný, život ohrožující, vodnatý průjem, který lze velmi obtížně léčit současně dostupnými léky,“ uvádí SZÚ.

Inkubační doba kryptosporidiózy je relativně dlouhá a především rozdílná a může trvat dva až deset dní.

Málokdo si uvědomí souvislost

Skutečnost, že se člověk nakazil právě touto nemocí, nemusí i vzhledem k výše uvedenému vůbec zjistit.

Pokud se přitom u něj dostaví opakovaný průjem, měl by především pít hodně tekutin, aby zamezil dehydrataci, tradičním a účinným léčivým prostředkem je také „černé“ aktivní uhlí. Při větších potížích je samozřejmě nutné vyhledat lékaře, testy na Cryptosporidium se ale běžně v laboratoři neprovádějí, bylo by třeba cíleně požádat o testování na uvedeného parazita. Což ovšem znamená vědět, jaké vyšetření na základě jakých příznaků poptávat.

Skutečná čísla neznáme

I vzhledem k tomu, že u většiny lidí kryptosporidióza nemá závažný průběh, a navíc si s touto nemocí řada nemocných případný průjem ani nespojí, není v ČR tato choroba podle statistik nijak rozšířena.

Ze stejných příčin je ale zřejmě její výskyt reálně četnější. Což je další z mnoha důvodů, proč dodržovat základní hygienické návyky. K nim kromě mytí rukou patří i mytí ovoce a zeleniny před vlastní konzumací.

I v tomto případě platí, že tepelně ošetřené potraviny při teplotě nad sedmdesát stupňů Celsia po dobu deseti minut parazita likvidují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.