Hlavní navigace

Nemám pole, ale koupím, koupím. Takové prodejce ženou na Kulaťáku vidlemi

25. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Farmářské trhy na Kulaťáku
Farmářský trh na Kulaťáku začíná tuto sobotu už sedmou sezónu. Podívejte se, co všechno pro vás pořadatelé přichystali. A Pavel Šťastný vysvětlí, proč tu nenajdete zdaleka všechny, kdo se o prodej ucházejí.

Farmářské trhy na Kulaťáku začínají v sobotu 27. února již sedmou sezónu. Navštěvuje je pravidelně pět až šest tisíc lidí nejen z Prahy 6, ale z celé Prahy a jejího blízkého okolí. Prodejci se na Kulaťák sjíždějí doslova z celé republiky.

O trhy se stará početný tým lidí, který každý pátek trhy staví a v sobotu po trhu zase uklízí. Co obnáší prodávat na trhu a jaká je jeho myšlenka, jsme se zeptali jeho pořadatele Pavla Šťastného.

Jaký je režim farmářského trhu, v kolik hodin vyráží prodejce na trh?

Jsem-li farmář, třeba zelinář, musím den předem sklidit, aby bylo vše čerstvé. Dělají to třeba do deseti do večera. Na trhy na Kulaťáku jezdí farmáři z celé republiky, ti z větší dálky vstávají ve tři, donaloží auto, vyjedou. Na trhu musí být minimálně hodinu a půl před otevřením, tedy v půl sedmé ráno, vyloží zboží, vše nachystají. V osm hodin začíná trh. Prodávají, ve dvě hodiny skončí, zabalí, vyrazí domů, tam dorazí v šest, v sedm hodin večer a ještě se musejí třeba postarat o dobytek.

Stane se, že někdo odpadne právě z těchto důvodů? Že je to pro něj moc náročné?

Občas se to stává, ale my máme spíše opačné případy. Například pštrosí farma od Roudnice nad Labem získala díky trhům takovou popularitu, že nestačila dodávat a přestala kvůli tomu na trhy jezdit. Získali spoustu jiných odběratelů a na trhu skončili.

To je limit malých výrobců a producentů, nemohou proniknout do větších obchodů, kde po nich chtějí dodávky v rozsahu, které nejsou schopni splnit. Alespoň ne při zachování kvality.

Oni tam většinou ani nechtějí. My si farmáře vybíráme, v uvozovkách je lustrujeme, jezdíme za nimi, sledujeme, co a jak dělají. Někdo má dva hektary, jiný dvacet, ale je určitá mez, kterou nechtějí ani nemohou překročit. Nechtějí dál zvětšovat množství, protože pak už to nefunguje. Jednak nedokáží zaručit kvalitu – a to nechtějí, jít s kvalitou dolů – a ve chvíli, kdy by začali dodávat do supermarketu, znamená to všechno změnit.

Při té vaší „lustraci“, kolik zájemců o prodej na trhu na Kulaťáku neprojde? Oslovují vás i nějací vyložení šílenci?

Nejvtipnější byl pán, Vietnamec, který volal, že by u nás chtěl prodávat. Ptali jsme se ho: „Pole máte?“ „Nemám, ale koupim, koupim.“ Ale míváme na Kulaťáku i zahraniční trhy, ve spolupráci s ambasádami, dělali jsme už třikrát trhy s jihoasijskými zeměmi.

Takže se nedržíte striktně toho, že má jít o lokální, české potraviny?

Ne, ale zároveň se domlouváme s ambasádami, aby sem k nám přivezly věci z malých farem, což se daří. Loni se to podařilo i s Afrikou, kdy jsme na Kulaťáku měli devět afrických zemí. Letos v této spolupráci chceme pokračovat.

Čtěte téma: Zabije EET farmářské trhy?

Jedna z věcí, o kterých se občas debatuje, jsou právě zahraniční potraviny na farmářských trzích. Druhá věc jsou farmářské trhy v obchodních centrech. Co vy na to?

Zahraniční zboží v omezeném množství na trzích být může, když je po něm poptávka, důležité je, aby to nebyl velkoobchodní sortiment, proto spolupracujeme s ambasádami, jsou určitými garanty kvality. Letos jsme se na Kulaťáku rozhodli tento běžný sortiment omezit ve prospěch jednorázových akcí.

A co se týká obchodních center, to je otázka. My sami jsme na začátku pomáhali rozjíždět dvoje trhy. Jedny byly na střeše obchodního centra Harfa, druhé v Ostravě vedle OC Futurum. To jsou doteď největší trhy v Ostravě. Já si myslím, že je to určitá alternativa, ve chvíli, kdy daná lokalita nemá zajímavé místo, kde se lidé přirozeně shromažďují. Ale samozřejmě myšlenka trhů na Kulaťáku je přivést Pražanům farmáře, aby s nimi mohli hovořit z očí do očí. Propojit producenta a koncového zákazníka. Protože nejlépe si o tom, jak dělá své tlačenky a buřty, pokecáte s panem Dubou, když dělá vše svýma vlastníma rukama. V tom je to kouzlo a v tom já farmáře obdivuju. Dělají to s láskou.

Farmářské trhy na Kulaťáku

  • 7. sezóna začíná v sobotu 27. 2. 2016
  • Trhy se dále konají každou sobotu od 8 do 14 hodin.
  • Na prvním trhu budou nově v nabídce sýry s olivami či pažitkou, jogurty s javorovým sirupem nebo kravský tvaroh od Statku Oblík, mléčné výrobky jako sýry s lískovými ořechy, sušenými rajčaty nebo se švestkami od Sýry Kroupa. Kachnička narůžovo s kachními specialitami jako jsou jemně uzená kachní prsa, konfitovaná kachní prsa v portském víně s tymiánem nebo kachní škvarky. Nově také vývar Silák, šest hodin tažený, který je vyráběn z kuřecího masa, čerstvé zeleniny a kvalitního koření. Dále na zákazníky čekají džemy Rose Garden s příchutěmi citrón s vanilkou, pomeranč s fíky marinovaný v portském víně nebo meruňka s levandulí. Moštárna Louny nabídne např. jablečno-zázvorový mošt, jablečno-rakytníkový, jablečno-bezový nebo višňový s dužinou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).