Hlavní navigace

Nekvalitní umělé řasy obsahují akryláty a vyvolávají alergii

18. 9. 2012

Sdílet

 Autor: www.absolutecosmetics.eu
Můžete si myslet, co chcete, ale je fakt, že ženy pro krásu tropí ledacos. A ve snaze ušetřit často sáhnou po výrobku, který je místo mezi modelky katapultuje mezi pacientky na kožním.

Případy přecitlivělosti očí po prodlužování řas se objevují stále častěji. Ne bezvýznamné je také procento žen, které získají alergii na používaná adheziva (lepidla). Pro představu – umělé řasy se po jakýchsi trsech nebo jedna po druhé speciální pinzetou a lepidlem aplikují mezi přirozené řasy. Riziko alergií se týká nejen více či v tomto případě méně profesionálních služeb kosmetických studií, ale i řas koupených v drogerii a lepených „samodomo“.


Autor: www.absolutecosmetics.eu

Umělé řasy s lepidlem. Země původu: Korea (lepidlo), Indonesie (řasy)

Průběh potíží je různý. U některých žen je pomalý, začíná svěděním očí ihned po prodloužení řas a po několika dnech zmizí. Pokud se pokračuje v prodlužování řas, začíná ihned po aplikaci nejen svědění, ale do několika hodin opuchá víčko. Nateklé víčko způsobuje, že se řasy stáčí, celá aplikace vypadá nevzhledně (pokud tomu tak nebylo už před opuchnutím víčka) a přírodní řasy předčasně vypadávají.

Taková reakce může být různě rychlá. Někdy se projeví během pár minut, nebo naopak trvá několik hodin, než se vyvine. Zpočátku může tato reakce přetrvávat několik dní a pak se může uklidnit. Pokud je již ale vyvinuta alergická reakce na akryláty, jsou následky rychlé a není jiná možnost, než se akrylátům naprosto vyhnout. Vyvinutou alergii potvrdí lékařské vyšetření.

Příznaky a průběh alergie:

  • svědění očí
  • opuchání víčka
  • vypadávání přírodních řas
  • vlivem otoku očí dočasné potíže se zrakem
  • rozvinutí trvalé alergické reakce

Asijská lepidla nerozlišují použití na nehty a na oči

Z čeho taková rekce vzniká, je dnes již známá věc. V blízkosti oka – sliznice a spojivky, která je známou vstupní branou do organismu – je používán agresivní prostředek – adhezivum (lepidlo na řasy), ale také další přípravky, kterým se řasy před nalepením ošetřují a jež obsahují látky stejně dráždící oči jako akryláty.

Jedná se o výrobky z Asie, které nemají rozdílné složení od těch, která se používají na nehty. Jejich agresivita výparu přímo u oka je již dobře známá. Řasy jsou porézní a „nasáknou“ do sebe materiál, kterým je kosmetička natře, aby mohla přilepit řasy umělé. Nebo ještě hůře dokonce i neumělé, které samy o sobě jsou alergizující. Jedná se o různé „norkové“ atd. řasy, které se velmi špatně ošetřují, mají totiž stejně jako lidské chlupy strukturu, která nachytává prach a nečistoty.

Čtěte také: Ženy na sebe nanesou 515 chemikálií denně

„Na oči se nedají použít masti s účinnými kortikoidy, jimiž se jinak alergie léčí, protože oční víčko je příliš tenké. Jak se ukazuje, kortikoidy mohou dokonce způsobit i šedý zákal," popsala těžkosti léčby dermatoložka Monika Arenbergerová z pražské vinohradské nemocnice pro MF Dnes (iDnes.cz: Dermatologové musejí léčit novou alergii: na umělé řasy z Číny). „Takto opuchlé oči se dají léčit prakticky jen studenými obklady z Jarischova roztoku nebo moderními imunomakulárními mastmi.“

Přečtěte si: Pět nejčastějších jedovatých předmětů – vede nádobí a kosmetika

Nenechte se „ukecat“

Kde je chyba? Ten, kdo lepidlo používá, by měl oznámit hygienické stanici výskyt podezřelé reakce. Kosmetička nemůže sama přesně diagnostikovat alergickou reakci, není lékař. Jenže sama, ze strachu, neoznámí, že má takové reakce u klientů často. Spíše než oznámení a zamezení použití nekvalitního přípravku (většinou s velmi ambiciózními názvy o bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti) lze čekat, že začne vysvětlovat klientovi, že alergii může dostat na cokoliv. To je sice pravda, ale pokud se vám potíže objeví po aplikaci umělých řas, nenechte se podobnými výmluvami ukolébat. Monika Arenbergerová doporučuje návštěvu lékaře, i když projevy pominou: „V každém případě je dobré zajít na testy, které odhalí, na kterou chemickou složku z lepidla či z umělých řas je člověk alergický. Pomůže to do budoucna vyhnout se dalším problémům.“ Pokud se pak alergie prokáže lékařským vyšetřením, je jediná možnost: vyvarovat se styku s alergenem a řasy jsou tedy navždy zakázané.

Za alergie při aplikaci umělých řas je zodpovědná složka lepidel, ethyl acrylát, kterou obsahují všechna lepidla na trhu vyráběná v Asii. V současnosti je pouze jedno adhezivum na světě, vyráběné po vědeckém výzkumu v USA, vyvinuté, testované a určené speciálně pro aplikaci řas. Je vyráběno firmou, která vyrábí adheziva pro kardio a neurochirurgii a splňuje velmi přísné mezinárodní normy na jejich výrobu. Jedná se o lepidlo, které ethyl acrylát jako jediné nepoužívá.

Volbu, co si dát na řasy, tak blízko k důležitému orgánu – oku, má každý ve svých rukou. Ale profesionalita kosmetičky, která si za poměrně nebezpečné prodlužování řas účtuje vysoké částky, aniž by upozornila, že používá asijské lepidlo, je velmi diskutabilní. Pokud tedy umělé řasy, tak pouze vysoce kvalitní. Chtějte znát původ používaných lepidel – jde přece o vaše oči.

Čtěte dále: Chemie v kosmetice: Jedovatý šampon, toxický tampon

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).