Hlavní navigace

Několik tipů pro kvalitní spánek bez chemie

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Spánek je nezbytný v životě každého z nás a svým způsobem také ovlivňuje stav psychické i fyzické schránky. Ve chvíli, kdy spokojeně oddechujete a nabíráte síly, mozek i pod oponou tmy rozhodně nezahálí, a to v závislosti na tom, jakou fází spánku prochází. V NREM čerpáme potřebnou energii, zato v REM spánku mozek zpracovává podněty, které jsme prožili, třídí myšlenky, zážitky, a také právě proto v něm nejčastěji sníme.

Říká se, že ideální je spát alespoň sedm až osm hodin denně. Rozhodně proti tomuto doporučení nic nenamítáme, ale každý z nás je naprosto jedinečný, a proto můžete právě u sebe zpozorovat jisté odchylky. Výše uvedený počet hodin nabádající k spánku berte jen jako vodítko, vaše tělo totiž nejlépe odhadne, kolik spánku pro kvalitně strávený den potřebuje. Naslouchejte tělu, a jakmile se o vás pokouší únava, zalehněte. A jak poznáte, že máte spánku dostatek? Je to snadné. Ve chvíli, kdy samovolně procitnete.

Když je spánku málo

V případě, že spánku moc nedáte, ponocujete a spíte sotva pár hodin, zahráváte si s „ohněm“. Nedostatek spánku totiž může vést nejenom k přibírání na váze, kdy v důsledku doplnění energie automaticky sáhnete po kaloricky náročných potravinách, zhoršení koncentrace a následným problémům s pamětí značící zapomětlivost, ale může také přinášet mnohem závažnější zdravotní komplikace.

Odborníci z vědecké obce totiž přišli s tím, že dlouhodobější absence spánku zvyšuje krevní tlak, vede k poškození mozkových buněk a především u mužů může mít za následek rozvoj cukrovky.

Spíte-li tolik, kolik potřebujete, váš organismus se lépe vyrovná s hrozícím onemocněním, budete se cítit skvěle díky dostatku energie, váš mozek bude pracovat bystře, snáze propadnete pozitivnímu myšlení a v práci si vysloužíte pochvalu za výborný výkon.

Někdy se ovšem stává, že i když člověk usíná bez problémů a celou noc spí, budí se unavený a celkově neodpočinutý. Co pak? Pokud se vás to týká, vyhledejte specialistu a vydejte se do spánkové laboratoře, kde vám na základě tzv. hypnogramu, který charakterizuje váš spánek, zjistí, co je tomu na vině.

Co dělat, když se vám spánek vyhýbá

Ještě před tím, než vsadíte na léky na spaní, vyzkoušejte všechny dostupné varianty na bázi přírody. Nepodceňujte jak příznivé účinky bylin, tak zásady spánkové hygieny.

Nezapomínejte také na větrání. Přes noc nastavte teplotu na 17 až 19 stupňů Celsia. Spánek v takto tepelně zařízené místnosti pak bývá hlubší a celkově kvalitnější. Naopak v přetopené místnosti se často můžete potýkat s nemožností usnout.

Nezapomínejte, že skvěle uspává sex.

Nikdy neuléhejte do postele s notebookem nebo s mobilním telefonem, ve kterém máte rozepsaný pracovní e-mail. Mobil se doporučuje mít ve vedlejším pokoji, nikoli přímo u hlavy nebo na nočním stolku. Poslední dobou se totiž spekuluje o tom, že mobilní zařízení může mít neblahý vliv na kvalitu spánku, kterou ovlivňuje právě elektromagnetické záření. V tomto směru se také mluví o častých bolestech hlavy.

Bezprostředně před spaním minimalizujte příjem tučných a těžce stravitelných jídel, kolových limonád, energy drinků a jiných stimulantů energie.

Galerie: Nejhorší potraviny před spaním

Problémy se spánkem se objevují také v přímé souvislosti s duševními problémy. Proto věnujte pozornost také této sféře. Existují snad problémy a starosti, které vám nedovolují usnout? Pokud tento stav trvá déle, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Bez spánku totiž člověk být nemůže.

Do říše snů vás doslova vžene procházka. Skvěle si pročistíte hlavu, zvlášť když ji vyplníte povídáním s partnerem nebo blízkým kamarádem, a navíc se unavíte i po fyzické stránce.

Před usnutím si zakažte s partnerem rozebírat ožehavá témata, která vás mohou rozladit. Určitě není vhodné se v posteli hádat.

V zimě převlečte pokrývky do flanelového povlečení, které příjemně hřeje a je příjemné na dotek. Kdežto v teplejších dnech preferujte starou dobrou bavlnu, jež bez problémů odvádí pot.

Podle starých Číňanů má na spánek vliv také zařízení ložnice. Inspiraci, jak spánek do místnosti přilákat, vám dá tolik populární feng-šuej.

Dva pomocníci z lékárny

Persen Forte

Máte před zkouškovým obdobím, v práci vás čeká prezentace nového projektu nebo se poslední dobou cítíte nesví, nervózní a také se vám hůře usíná? Svěřte se do péče přípravku Persen Forte obsahující suchý extrakt bylin (kozlík, meduňka, máta). Má za účinek snížení napětí, úzkosti, příznivě ovlivňuje spánek a tiší neklid.

GS Dormian

Nechcete užívat léky na spaní, u kterých hrozí návyk? GS Dormian účinkuje na bázi unikátních přírodních látek. V kapslích najdete byliny jako kozlík, chmel, meduňka a mučenka, jež jsou označovány jako tzv. Natural GABA Complex® s výsledkem tišící vnitřní emocionální bouři, usnadňuje usínání a přispívá k souvislému spánku bez četného probouzení.

Kouzlo a moc bylin

Pokud dáváte přednost bylinným směsím, ze kterých si připravíte čaj, ptejte se po meduňce, kozlíku, třezalce nebo mučence. Oblíbené je také bylinné podání formou kapek nebo tinktury. Příjemné pocity navodí také vonné bylinné polštářky (například ty se sušenou levandulí). Napjaté nervy rovněž uvolní vůně éterických olejů, jako je mateřídouška, ylang-ylang či petitgrain.

Další možnosti, jak usínat bez chemie, najdete v článku Přírodní prostředky na spaní – nezpůsobí návyk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).