Hlavní navigace

Nejzdravější koření? Kurkuma

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Připomíná zázvor a taky je to jeho příbuzná. Kurkuma svědčí celému organismu. V receptech využijeme její kořen, který se seká na kousky nebo mele na prášek.

Kurkuma je příbuzná zázvoru (o něm více zde: Zázvor hřeje), pěstuje se v Číně, Indonésii a Indii, kde ji používají jako koření, ale i v lékařství. Kurkuma je hlavní součástí asijského koření kari.

Co z kurkumy používáme

Tato rostlina má velmi léčivý kořen. Je nádherně jasně žlutý.

Seká se na kousky nebo rozemílá na prášek.

Mletý kořen kurkumy můžeme koupit v bylinkářství, zdravé výživě.

Co kurkuma obsahuje

Aktivní složkou kurkumy je kurkumin, který má výrazné preventivní, ale i léčivé účinky na naše zdraví.

Přečtěte si: Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Léčivé účinky tohoto kořene

Kurkuma má výrazné antioxidační účinky, což znamená, že poskytuje ochranu proti poškození buněk volnými radikály, nestabilními molekulami kyslíku.

Dále prospívá játrům, chrání je, regeneruje a zvyšuje vylučování žluči. Omezuje záněty a křeče žlučníku, proto je vhodná k užívání při žlučových kamíncích a zánětech.

Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje enzymatickou činnost slinivky, omezuje hnilobné procesy v zažívacím traktu, má protizánětlivé účinky a působí proti parazitům. Léčí záněty střev, jako je ulcerózní kolitida či Crohnova choroba. Likviduje bakterii Helicobacter pylori, která je hlavní příčinnou vředové choroby žaludku.

Rovněž se může pyšnit silným antivirovým, antibakteriálním a antifungicidním působením na náš organismus. Příznivě působí na revmatoidní artritidu. Dále brání shlukování krevních destiček, čímž zlepšuje krevní oběh a působí proti vzniku aterosklerózy. Snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu v těle.

Zlepšuje stav kožních nemocí (ekzémy, lupénka, kožní alergie), alergií. Příznivě ovlivňuje činnost mozku, omezuje rozvoj Alzheimerovy choroby. Má i protinádorové působení.

Kurkuma má silné dezinfekční účinky, takže ji můžeme zevně používat k ošetřování ran, nehojících se vředů, proleženin, lišejů a kožních neduhů.

Kurkumové recepty

Prášek z kořene kurkumy můžeme přidávat do jídel nebo ho užívat jen tak. Doporučená dávka je 3× denně na špičku kulatého nože prášku zapít 2 dl vlažné vody. Tento postup provádíme 8 týdnů.

Kurkumové kapky

  • Potřebujeme: 1 lžíci mletého kořene kurkumy, 2 dl 60% lihu nebo kvalitní domácí pálenky
  • Postup: Kurkumu přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a po dobu 8 týdnů užíváme 3× denně 30 kapek.

Bylinný likér na celkovou detoxikaci organismu

  • Potřebujeme: 1 lžíci namletého kořene kurkumy, 1 lžíci kopřivy, 1 lžíci listů pampelišky, půl lžičky kořene hořce žlutého, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a po dobu 6 týdnů, užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Bylinný likér na podporu činnosti jater, žlučníku, slinivky

  • Potřebujeme: 1 lžíci namletého kořene kurkumy, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Kurkumová mast na kožní neduhy, proleženiny, lišeje i křečové žíly

  • Potřebujeme: 1 lžíci namletého kořene kurkumy, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Kurkumová dezinfekce

  • K dezinfekci ran, kožních neduhů, aft, oparů, odřenin, štípanců…se výborně hodí tinktura z kurkumy. Touto dezinfekcí si můžeme vytírat i bolavé uši.
  • Potřebujeme: 1 lžíci mletého kořene kurkumy, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Kurkumu přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme. Poté přecedíme.

TIP: Namletý kořen kurkumy můžeme používat jako antiseptický zásyp. To znamená, že jím můžeme zasypávat rány, bércové vředy, proleženiny, hnisavé rány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).