Hlavní navigace

Nejsilnější byliny pro pevné nervy a klidný spánek

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nespavost je prevít. Jednou za čas potká téměř každého, zvlášť pokud máme stresové období. Ale pokud má tendenci u nás zůstat nebo se velmi často opakovat, pak je nutné ji řešit. S lehčími poruchami spánku si hravě poradí i některé přírodní prostředky. Tak proč to nezkusit?

Občas se to zkrátka stane. Stačí více stresu v práci. Když se k tomu přidají ještě problémy doma nebo nemocné děti, problém je na světě. Jsme utahaní, ale večer ne a ne usnout. A když už se to povede, zase se celou noc nesmyslně budíme a ráno vstaneme jako zbití. Že to znáte? Pak je nejvyšší čas naordinovat si nějakou dobrou bylinnou medicínu.

Nervy a spánek jsou společníci

V každém případě je nutno si uvědomit, že nervový systém s tím spánkovým si velmi dobře notují. Jakmile je jeden v nerovnováze, zcela jistě se to projeví i na tom druhém.

Jestliže jde o krátkodobou záležitost, může být snadné problém odstranit velmi rychle. V opačném případě si zaděláváme nejen na dlouhodobou nespavost, ale později i na následné nervové poruchy.

Zdravé usínání

Kvalitní spánek je pro lidský organismus zcela nezbytný. Počet hodin, kdy bychom měli v noci spát, je velmi individuální. Zatímco někomu stačí čtyři hodiny, jiný jich potřebuje třeba deset.

Avšak podle odborníků je pro naše tělo ideálních osm hodin spánku. Tedy pro dospělého, děti potřebují o něco více. Také je nutno počítat s tím, že se stoupajícím věkem potřeba spánku klesá.

Kvalita spánku

O tom, jestli budeme ráno vyspaní dobře, či hůře, rozhoduje spousta faktorů. Zdravotní stav je jedním z těch klíčových. Pokud máme nějaký fyzický problém či bolesti, pak pochopitelně kvalita spánku klesá. Velmi podobně se však tělo chová i v případě, že je přepracované či vystavené velkému stresu. Za poruchami spánku mohou stát i některé léky, které používáme. Zapomínat nesmíme ani na další faktory, jako je životní styl a životospráva.

Už večer bychom se měli více zklidnit, vhodné nejsou ani náročné nebo strašidelné filmy. Rovněž bychom se neměli přejídat ani nadměrně pít. Pokud máme hlad, pak bychom měli volit stravu lehkou, dobře stravitelnou. K pití je nejvhodnější čistá voda nebo neslazený bylinkový či ovocný čaj. Zapomeňte na sladkosti a sladké nápoje, které povzbuzují k aktivitě. Stejně tak nejsou vhodná ani tučná jídla, která zbytečně zatěžují zažívací trakt.

Galerie: Nejhorší potraviny před spaním

První pomoc z přírody

V případě obtíží je možné sáhnout po přírodních prostředcích, které si umí s nespavostí či zhoršeným usínáním poradit. Nejvhodnější formou jsou bylinné čaje, ale vyzkoušet můžete i tinktury. Případně éterické oleje do aromalampy – například z růže, jasmínu nebo levandule. Vyzkoušet můžete i relaxační bylinnou koupel s přídavkem meduňky, levandule nebo chmelu.

Byliny pro klidné nervy a lepší usínání

Měli jste těžký den? Pak sáhněte po meduňce lékařské. Její citrónová chuť vás pohladí po duši a zažene případný splín. Meduňka není silnou bylinou, ale dokáže navodit pocit pohody a ukolébat vás ke klidu.

Tip: Vyzkoušejte vůni vanilky

Vanilovník plocholistý je silně antidepresivní bylinou. Vůně jeho květů dokáže navodit radost i štěstí. Již staré aztécké kmeny věřily, že vanilka posiluje srdce, zahání strach a dodává sílu i zdraví. Traduje se, že vůně vanilky dokáže navodit hluboký spánek a sladké sny. Rovněž zklidňuje nervy, pomáhá při dlouhodobé únavě, a dokonce i syndromu vyhoření. Hodí se při nervovém podráždění, nechutenství či nespavosti. Též povzbuzuje smysly a po dlouhém pracovním dni dokáže rychle harmonizovat psychiku.

Vanilkový olej

Přísady:

  • 100 ml za studena lisovaného mandlového oleje
  • 15 kapek vanilkové esence nebo 4 kapky čistého éterického oleje

Mandlový olej nalijeme do uzavíratelné lahve a přidáme k němu vanilkovou esenci nebo čistý vanilkový éterický olej. Důkladně protřepeme a používáme jako tělový olej po koupeli nebo na masáže.

Olej příznivě působí na srdce a nervový systém. Regeneruje pokožku a vrací optimismus a celkovou vyrovnanost. Pomáhá lépe usnout.

Trápí vás problémy, které vám nedají spát? Nejvhodnější bylinou pro vás bude kozlík lékařský. Můžete si z něj připravit čaj, anebo ještě lépe využít služeb kozlíkové tinktury neboli valeriánských kapek. Aby byl účinek pevný a trvalejší, je však vhodné užívat kozlík alespoň čtrnáct dní po sobě jdoucích.

Jste vystresovaní a máte hodně práce? Pak sáhněte po levanduli. Uvařte si z ní slabší čaj a doslaďte lžičkou medu. Levandule konejší nervový systém a umí si poradit s nadměrným přemýšlením a zbytečnými myšlenkami.

Máte pocit, že máte depresi? Tou správnou volbou bude v takovém případě nálev z majoránky. I ten si můžete dosladit lžičkou medu, ba je to přímo žádoucí. Majoránka si hravě poradí s vaším nervovým systémem a pomůže vám v klidu usnout.

Silnější deprese a opravdu těžkou nespavost pak umí vcelku obstojně řešit třezalka tečkovaná. Jde o velmi silnou bylinu, která by měla být užívána pouze nárazově. Čaj z ní chutná a působí velmi rychle.

Řešíte příliš mnoho starostí, nevíte co dřív a na spánek nemáte ani pomyšlení? Dejte si čaj s chmelem. Dávkujte jej však velmi opatrně, neb je příliš hořký. Vhodným nápojem je například čaj z jablečných slupek s jednou čajovou lžičkou chmelových šištic. Doslaďte medem a popíjejte. Chmel účinkuje velmi rychle.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).