Hlavní navigace

Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka? Ta nejobyčejnější

11. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Přestože zastával funkci nejvyšší, jeho stravovací návyky a chutě byly velmi střídmé. Nejvíc si pochutnal na nejobyčejnějších jídlech; na kyselu, švestkových knedlících nebo jedné slovenské specialitě.

O ikoně prvního československého prezidenta, Tomáše Garrigue Masaryka, bylo napsáno tolik článků a knih, že by to vydalo na samostatnou knihovnu. Málokde je ale zmíněno, jak se tento úspěšný politik stravoval.

Prezident Masaryk měl v oblibě jednoduchá jídla

Nutno přitom podotknout, že překvapivě velmi skromně. Tvrdí to alespoň historické podklady a vzpomínky lidí, kteří se v jeho okolí pohybovali. Možnost ochutnat oblíbené Masarykovy pokrmy měli přitom nedávno zájemci v rámci gastrofestivalu v Lysé nad Labem, který doprovázel probíhající zemědělské výstavy. Kdo tak ale neučinil, nemusí litovat a některé chody z prezidentova jídelníčku si může připravit sám. Jejich příprava je snadná, Masaryk měl totiž v oblibě jednoduchá jídla, například švestkové knedlíky sypané mákem nebo staročeské kyselo.

Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům je ale v současné době zřejmě nejvhodnější zkusit si upéci „Masarykovo cukroví“, jak jej alespoň nazývají v Muzeu T.G.M. v Rakovníku nebo v Lánech, které bylo možné mimo jiné ochutnat na gastrofestivalu v Lysé. Toto pečivo nesmělo údajně nikdy u Masaryků chybět na vánočním stole.

Masarykovo cukroví

  • 17 dkg lískových oříšků
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20 dkg másla nebo jiného tuku
  • 10 dkg cukru moučky
  • 1 žloutek

Oříšky trochu opražíme na plechu, potom promneme, tím se zbaví slupek, a pak necháme namočené v horké vodě asi třicet minut. Poté dáme oschnout. Mezitím si připravíme těsto z hladké mouky, tuku, cukru a žloutku. Do hotového těsta přidáme oschlé oříšky, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi pět centimetrů. Dáme do lednice, nejlépe přes noc, poté válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby. Pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

Zůstaneme-li ale u stravy, pak nejmilejším prezidentovým chodem byla černá káva po obědě, k večeři pak měl velmi často jen bílou kávu s kouskem domácí buchty, k snídani pak často konzumoval čerstvou ovocnou šťávu nebo přímo čerstvé ovoce. Z hlavních jídel Masaryk preferoval obyčejná staročeská jídla, jako jsou bramborová polévka, brynzové halušky a jak již bylo zmíněno, vůbec nejvíc švestkové knedlíky sypané mákem. V tomto případě dělal Masaryk při jinak střídmé stravě výjimku a knedlíky si údajně k obědu pravidelně přidával.

Z uvedených příkladů je přitom dobře vidět, že vysoká funkce nemusí být v podání některých lidí prostředkem k okázalému gurmánství. I v tom by mohl být příklad T.G. Masaryka poučením a inspirací pro řadu současných politiků. Zpět ale k receptům. I když to může být pro někoho nošením dříví do lesa, připomeňme si recept na Masarykovy oblíbené švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla nebo sádla
  • sůl

Postup: Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, sůl, při pokojové teplotě změklé máslo a vejce a vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáme mouku, případně dětskou krupičku. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, nakrájíme na malé čtverce podle velikosti švestek, vložíme švestky a dobře zabalíme. Vaříme v osolené vodě asi 5 minut, následně vyjmeme naběračkou, vložíme na talíř, posypeme mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Dobrou chuť!

Další recepty na jídla často konzumovaná prezidentem Masarykem jsou v Muzeu T.G.M. v Rakovníku či na stále probíhající výstavě v Muzeu T.G. Masaryka v Lánech s názvem „T.G.M. – Mýty a skutečnost“, která byla k 80. výročí jeho úmrtí otevřena 9. září letošního roku a potrvá až do konce ledna roku příštího.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).