Hlavní navigace

Nejoblíbenější bioprodejna má v poledne narváno

4. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců udělil ocenění nejlepšímu sedlákovi a nejoblíbenější bioprodejně. Obě ceny míří na východ Čech, na ovčí farmu a do prodejny Bazalka.

Ocenění Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Nejoblíbenější bioprodejna za letošní rok převzaly do svých rukou v roce 2012 dámy z východu Čech. Monika Menčíková spolu se svou rodinou v pohraničí vybudovala téměř z ničeho ukázkovou ovčí farmu. V současné době chová více než 400 ovcí. Jana Lukešová začínala s malou provozovnou se třemi stoly a prodejním pultem v historickém jádru Hradce Králové. Dnes provozuje jídelnu a dvě bioprodejny.

„Jsem velmi ráda, že se ocenění dostalo právě těmto dvěma ženám. Obě dokazují, že poctivá práce přináší výsledky. Díky jejich nasazení, iniciativě a píli vznikly podniky, jež si zaslouží opravdový obdiv. Monika Menčíková dokázala vybudovat velkou farmu, jejíž produkce je dotažena do konce, včetně finalizace výrobků a jejich distribuce. Bioprodejny a jídelna zdravého životního stylu Jany Lukešové nabízí v centru krajského města alternativu fastfoodům a prodejním řetězcům,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Nejlepší biosedlák je ženská

Ocenění Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2012 putuje do Šonova na Broumovsko. Farmářka Monika Menčíková začínala hospodařit před 17 lety na chalupě předků. Postupně vybudovala za pomoci svého manžela ovčín pro zimní ustájení, na pastvině dojírnu a také výrobnu sýrů. Patnáct let dojila všechny ovce ručně. Strojové dojení využívá teprve dva roky. V sezoně od jara do podzimu každý den zpracovává více než 150 litrů ovčího mléka. „Vyrábíme jogurty, jogurtové nápoje, měkké i tvrdé sýry. Prodáváme je buď přímo ze dvora, na ověřených farmářských trzích nebo dodáváme do vybraných prodejen,“ popisuje činnost Monika Menčíková. Ocenění si velmi váží, neboť práce na ovčí farmě není jen romantika, jak by se mohlo na první pohled zdát. Obzvlášť v zimě jsou život a práce v horách velmi náročné.

Monika Menčíková – Soukromá farma

  • Celkem 125 ha, chov ovcí a koz (prodej plemenných zvířat), zpracování mléka – výroba ovčích sýrů. Prodej ze dvora.
  • kontakt: Šonov u Broumova 163, tel.: 724 905 285, mencikovamonika@seznam.cz

Nejoblíbenější bioprodejna začínala před 20 lety

Nejoblíbenější bioprodejnou PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2012 se stala Bazalka v Hradci Králové, která k městu patří již do roku 1992. Jana Lukešová začínala velmi skromně v nevelké prodejně s kuchyní. Zdravé pokrmy paní Lukešové však rychle získaly na oblibě, a tak nebylo výjimečné, že v době oběda se zákazníci do provozovny nevešli. Prodejna se proto v roce 2009 přestěhovala, ale ještě před tím vznikla Jídelna ve dvorku na frekventovanějším místě v centru města a samoobslužná bioprodejna na Gočárově ulici. Jana Lukešová zaměstnává i znevýhodněné osoby. „Zvažuji rozšíření o výrobnu na principu sociálního podniku, jež by dal práci jinak téměř nezaměstnatelným lidem,“ přiblížila plány Jana Lukešová. Se zaměstnanci nejrůznějších charakterů má bohaté zkušenosti. Vždyť za dvacet let v Bazalce postupně pracovalo na pět set lidí – brigádníků i zaměstnanců.

Bazalka

  • www.bazalkahk.cz
  • Bezbariérová samoobslužná prodejna Bazalka Bio nabízí stále se rozšiřující sortiment trvanlivých, chlazených a mražených biopotravin. Čerstvá biozelenina a bioovoce podle sezónní nabídky. Otevírací doba: Po – Pá 7.30 – 18.00, So 8.00 – 11.30 hodin
  • Alternativní jídelna využívající v maximální možné míře biosuroviny (ovoce, zeleninu, obiloviny, biosýry, luštěniny). Otevírací doba Po – Pá 9 – 17 hodin
  • Bazalka v Kopečku – Rychlé občerstvení s produkty jídelny Bazalka ve dvorku, bio pečivem a prodejem balených bioproduktů se zaměřením na bezlepkovou dietu. Otevírací doba: Po – Pá 7 – 18 hodin

Ocenění Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Nejoblíbenější bioprodejna PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců uděluje svaz každoročně. V loňském roce byli oceněni Josef Košař z Lukové na Zlínsku a Natural centrum v Jihlavě.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

  • V současné době sdružuje 618 ekologických zemědělců, 65 bioprodejen
    a 221 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku.
  • pro-bio@pro-bio.cz, www.pro-bio.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).