Hlavní navigace

Nejlepší přírodní prostředky proti chronickým zánětům

20. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Simon A. Eugster, podle licence: CC BY-SA 3.0
Zánět je jeden ze způsobů, jímž se naše tělo snaží s námi komunikovat a zlikvidovat, co do něj nepatří. Nemusíte se hned cpát léky, protože na nejrůznější záněty fungují i přírodní produkty, jako kurkuma, boswellia či spirulina.

Akutní zánět může přijít velmi rychle a není lehké se ho zbavit, především v jeho těžší formě, která nás může trápit od několika dní po několik týdnů. Chronický zánět je dlouhodobý zánět, jenž může trvat dokonce několik měsíců i let. Chronický zánět může být způsoben tehdy, nebude-li odstraněna příčina akutního zánětu, nebo autoimunitní reakcí, kdy imunitní systém napadá zdravé tkáně, a také chronickým podrážděním nízké intenzity, která však přetrvává.

Příklady onemocnění a stavů, které mohou souviset s chronickým zánětem:

Léčba a prevence zánětu přírodní cestou

Kurkuma (indický šafrán)

Kurkuma může pomoci léčit celou řadu různých onemocnění a její síly využívali léčitelé již po více než 4000 let. V ajurvédské a tradiční čínské medicíně si bylinkáři cení kurkumy jako účinného protizánětlivého prostředku a užívají ji při hojení ran. I když obecně je kurkuma považována za bezpečnou, pokud je užívána podle návodu, velké dávky mohou způsobit žaludeční nevolnost, nebo ve výjimečných případech vředy.

Podle University of Maryland Medical Center je množství kurkumy v potravinách považováno za bezpečné, ale lidé s diabetem nebo žlučovými kameny, osoby užívající léky na předpis a těhotné i kojící ženy by neměli kurkumu nebo její doplňky užívat bez konzultace s lékařem.

„Existují stovky publikovaných studií, které ukazují úžasné protizánětlivé výhody kurkumy. Bylo prokázáno, že kurkumin, který je primární aktivní složkou v kurkumě, je vynikající k léčbě a prevenci problémů s trávením, prostatitidou, osteoartritidou, Crohnovou chorobou, Alzheimerovou chorobou a řadou dalších. Tím, že jsou přímo modulovány zánětlivé hladiny cytokinů uvnitř těla, pomáhá kurkuma chránit proti široké škále oslabujících onemocnění, včetně srdečních onemocnění a rakoviny,“ informuje Renee Matthewsová, jež se již desetiletí věnuje léčbě protizánětlivých onemocnění.

Boswellia (kadidlovník nebo pryskyřičná guma)

Boswellia je strom, jehož pryskyřice má spoustu zdravotních výhod. Název Boswellia není moc známý, u nás se spíše vžil název kadidlo, jež bylo páleno při náboženských obřadech po celá staletí.

Dnešní alternativní zdravotní svět považuje boswellii za velký protizánětlivý zázrak. Její primární aktivní složka, acetyl-11-keto-β-boswellová kyselina (Akba), potlačuje zánětlivý enzym 5-lipoxygenázu. A právě přebytek 5-lipoxygenázy běžně způsobuje bolesti kloubů, alergie, dýchací potíže a kardiovaskulární problémy.

„Boswellové kyseliny obecně inhibují aktivitu leukotrienů, zánět způsobujících chemických látek v těle. Studie prokázaly, že užívání boswellia může pomoci léčit osteoartritidu, revmatoidní artritidu, ulcerózní kolitidu, astma a další,“ říká Renee Matthewsová.

Nedávná recenze kadidlovníku upozornila na jeho široké využití v tradiční ajurvédské medicíně, kdy bylo pryskyřice využíváno k léčbě artritidy, průjmu, úplavice, kožního onemocnění, vředů, jako antipyretika pro snížení horečky, při léčbě kožních a krevních onemocnění, kardiovaskulárních onemocnění, vředů v ústech, při bolestech v krku, bronchitidě, astmatu, kašli, vaginálních výtocích, při vypadávání vlasů, žloutence, hemoroidech, syfilitických onemocněních, nepravidelné menstruaci a stimulaci jater.

„Moderní doba nashromáždila tolik vědeckých údajů o boswellii, že nemusíme pochybovat o jejím anti-artritickém a protizánětlivém použití,“ říká Renee Matthewsová. „Boswellia rovněž snižuje hladinu cholesterolu, brání hromadění plaku a ochraňuje naše játra.“

Protizánětlivé účinky boswelie potvrzuje rovněž Cathy Wrongová, expertka na alternativní medicínu, která pro altmedicine.about.com uvedla: „Jak bylo dokázáno již v roce 1998, boswellia může pomoci zmírnit astma. Výsledky studie ukázaly, že u sedmdesáti procent pacientů, kteří užívali 300 mg boswellie třikrát denně po dobu šesti týdnů, došlo ke zlepšení příznaků (včetně počtu záchvatů).“

Spirulina

Spirulina je sinice, která byla po staletí spotřebovávána díky vysoké nutriční hodnotě a předpokládaným zdravotním výhodám. V současné době je spirulina velice populární a je označována přízviskem „zázrak z moře“. Spirulina je druh modro-zelené sinice, která roste přirozeně v oceánech a slaných jezerech v subtropickém klimatu. Aztékové využívali spirulinu od jezera Texcoco v centrálním Mexiku, sklízela se i na Čadském jezeře a v západní a střední Africe. Lidé ji také sušili a vyráběli z ní tzv. suché koláče.

Stále oblíbenější spirulina je na nejlepší cestě stát se dalším „superjídlem“, a to z dobrého důvodu. Její protizánětlivé vlastnosti jsou již dobře ověřeny a dále potvrzeny různými studiemi (celou řadu jich najdete zde: www.ncbi.nlm.nih.gov).

„Spirulina pomáhá modulovat řadu transkripčních faktorů spojených se vznikem zánětů a její konzumace účinně ovlivňuje antioxidační a protizánětlivé aktivity,“ říká Renee Matthewsová.

Vitamin D

Je něco, co každodenní působení přirozeného slunečního světla nemůže vyléčit? Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zabránit zánětu v souvislosti s nemocí, je vitamín D, který se přirozeně tvoří v těle v důsledku vystavení ultrafialovému záření. Vitamin D dokáže potlačit i chronický zánět. Stovky odborně posouzených studií ukazují, že nedostatek vitaminu D, kterému můžete předejít i díky vysoce kvalitním potravinovým doplňkům, je spojen se stovkami nemocí od autismu až k rakovině.

Zpracováno na základě práce a se svolením Dr. Renee Matthewsové, www.askdrrenee.info

Dr. Renee Matthewsová

Lékařka a novinářka věnující se zdravotnictví. Objevila se v televizních pořadech, jako je světově nejpopulárnější show The Oprah Winfrey Show, Roland Martin’s News One Now (TVOne) a People to People (WGN-TV).

Mediální kariéru začala vlastní rozhlasovou show na ReachMD, rozhlasové stanici pro lékaře a zdravotníky. Kromě toho byla lékařskou korespondentkou na stanici SiriusXM (Sway in the Morning) a WVON (The Voice of A Nation). Je dopisovatelkou časopisů a serverů zabývajících se zdravotní problematikou.

Jelikož sama trpí astmatem, tomuto tématu se vášnivě věnuje. V roce 2013 obdržela v Chicagu cenu Friend of Mobile C.A.R.E. Award za osvětovou práci o astmatu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).