Hlavní navigace

Nejkurióznější místa, kam se přisálo klíště

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Klíšťata mají ráda teplá, nesnadno dostupná místa na těle. Zmapovali jsme je a přinášíme přehled těch nejzvláštnějších. Neuvěříte, kde všude se klíšťata mohou přisát.

Klíště, malý, skoro až nicotný živočich, kterého si oblíbili snad jen ti, kteří ho zkoumají. Na pozoru se před ním musíme mít nejen v lesích, ale už i ve městech i v udržovaných zahradách. Líbí se mu jednoduše všude, a když na to přijde, klíště klidně chytnete, i když budete celý den sedět doma. Nevěříte? Prozradíme vám, jak je to možné i jaká místa na lidském těle mají klíšťata v největší oblibě.

Borreliózu chytil v posteli

Pan Jiří je imobilní, a přestože celé dny tráví jen na posteli před televizí a ven z domu vůbec nevychází, v létě prodělal lymeskou borreliózu, jednu z nemocí přenášenou klíšťaty. Před borreliózou se – na rozdíl od klíšťové encefalitidy – nelze chránit očkováním. Přečtěte si, jak se tyto nemoci liší.

Na první pohled záhada, na druhý celkem jasný případ. Infikované klíště totiž na pana Jiřího s největší pravděpodobností přenesla kočka, kterou otevřeným oknem pouští přes postel z domu a do domu. Klíště z ní přelezlo a putovalo po něm, až si našlo místo na přisátí. Na zádech. Z pohledu člověka snad vůbec nejhloupější místo, neboť se ho bez cizí pomoci nezbaví, z pohledu klíštěte v tomto směru ideální.


Autor: Depositphotos.com

Odstranit klíště ze zad obvykle člověk sám nezvládne

I když klíště si dokáže najít i „lepší“ místo. „Může se přisát kdekoliv, v podpaží, intimních oblastech, kde je pokožka tenká a teplá, ale i jinde, dokonce i na pokožce pod vlasy,“ říká Rastislav Maďar, specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu, a upřesňuje, že klíště si bez povšimnutí může po hostiteli putovat i delší dobu. Klidně celý den.

„Proč si vybere konkrétní místo, může být jen otázkou náhody. Nejsou známé žádné zákonitosti, které by to významně ovlivňovaly,“ říká lékař. A vlastně se dosud neví ani to, proč na někoho klíšťata tzv. jdou a druhému se vyhýbají. „K tomu nejsou k dispozici vědecky hodnověrná data. Pohlavím, věkem ani krevní skupinou to nebude,“ uvádí Rastislav Maďar. I Eliška, mladá zdravotnice, která řadu let jezdí na dětské tábory, potvrzuje, že některé děti klíšťatům více „voní“, a tak mají za celou dobu pobytu třeba i pět klíšťat, a jiné dítě nemá žádné. „Repelent přitom asi nehraje roli, protože ho používají všichni stejně,“ uvádí zdravotnice. 

Místa na kůži, která klíšťata vyhledávají

  • podpaží
  • intimní místa
  • zátylek
  • loketní a podkolení jamka
  • třísla
  • vlasová pokožka

Klíště v pupíku není žádný med

Ale lidé trávící čas hodně venku mají ke klíštěti přece jen trochu blíž než člověk pobývající většinu dne v kanceláři. Ať už jde o zahrádkáře, stavaře, anebo děti na letních táborech. Mladá zdravotnice o tom ví své: „Na zdravotnickém kurzu nás sice učili, že klíšťata mají ráda zejména záhyby, kde je teplo, tedy podpaží, místa pod koleny a v loketním záhybu, ale u dětí na táboře jsem klíšťata odstraňovala hlavně z nohou a rukou,“ popisuje. Klíšťata se vyhýbala snad jen patám, kolenům a loktům, tedy místům, kde je kůže tvrdší.


Autor: Depositphotos.com

I zvířata mají občas klíšťata na špatně přístupných místech

Problematický a klíšťaty oblíbený je i pupík. „To je také nepříjemné místo, klíště se odtamtud špatně vyndává, protože je tam schované a vy se k němu nemůžete dostat. I když klíšťata obvykle jemně viklám, tady to nešlo, musela jsem ho vytrhnout,“ říká Eliška. Což ale nevadí. „Na oficiálním zdravotnickém kurzu od Červeného kříže pro zdravotníky zotavovacích akcí jsem se dozvěděla, že není vlastně špatně žádná metoda, že nejdůležitější je právě to, vyndat klíště co nejdříve,“ upřesňuje zdravotnice.

Ani intimním partiím se klíšťata nevyhýbají

Není zase tak výjimečné, že se klíšťata usídlí i v oblasti intimních partií, což může být stresující zejména pro lidi, kteří si klíště neumí vyndat sami a musí požádat o pomoc partnera či lékaře.

Velmi nepříjemné místo, kde se klíště může přisát, je horní víčko mezi řasami. „V těchto případech k odstranění pomůžou tyčinky do uší,“ radí zkušeně Eliška, která za nejpodivnější místo, odkud kdy klíště na táboře vyndávala, považuje spodní hranu oka. „Nemohli jsme použít žádnou pomůcku ani přípravek, abychom oko neporanili. Klíště jsme proto vyndávali přes třicet minut. Následně nás chlapec vyděsil druhý den, kdy se probudil s oteklým okem. Nakonec se ukázalo, že měl jen hroznou smůlu a v blízkosti stejného oka ho bodla vosa,“ líčí kuriózní letní příběh zdravotnice.

Galerie: Co potřebujete k vyndání klíštěte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).