Hlavní navigace

Nejhorší přezůvky jsou napodobeniny

12. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nedávno se tu probíralo, zda se přezouvat v práci nebo ne. Naše děti obvykle na výběr nemají a ve škole musí chtě nechtě do bačkor. Jejich kvalita je ale vesměs příšerná.

Zatímco výběru bot, v nichž děti chodí venku, mnozí rodiče věnují značnou pozornost, nad přezůvkami už tolik nepřemýšlejí. Přitom v nich naši potomci ve škole stráví mnohdy více času, než kolik jim zabere cesta do školy a ze školy.

Stačí se rozhlédnout po školní šatně, aby bylo jasné, jaké přezůvky jsou mezi školáky populární. Už několik let vedou pantofle zvané crocs, přezdívané krokáče, a zejména jejich napodobeniny, různé ošlapané tenisky, pantofle, mezi nejmladšími školáky je ještě možné tu a tam narazit na klasické bačkory, starší naopak občas odkývají i korkové pantofle.

Jsou plné ftalátů?

Plastové crocsy se přitom jako školní přezůvky doporučit nedají, protože jsou hodně měkké a neposkytují tak dostatečnou oporu kloubům. Na druhou stranu je však pravda, že noha v nich má dost místa a prstům nehrozí žádné otlaky. „Ty jinak hrozí i u kvalitní obuvi, pokud je dětem malá nebo je pro ně příliš úzká,“ řekla praktická lékařka Jana Vondráková. Dítě v nich navíc během sezení v lavicích zase tak moc nenachodí.

Přečtěte si: Žabky jsou dobré leda na pláž. A krokáče“?

Problém je však i v tom, že spousta dětí nenosí originální boty Crocs, ale jejich napodobeniny, které jsou na stáncích k mání od padesátikoruny výše. A ty nejen, že jsou měkké, ale navíc se na rozdíl od pravých snáze deformují, takže dítě v nich může šmajdat, a navíc není vyloučeno, že se z nich budou uvolňovat a přes pokožku vstřebávat chemikálie. „Jako přezůvky například na víkendovou výpravu s oddílem či někam na návštěvu ano, jako boty na zahradu ano, ale do školy je nedoporučuji – vždyť právě v této obuvi stráví dítě největší část dne,“ připomíná lékařka Vondráková, že pokud si dítě obuje boty v osm ráno, je v nich minimálně čtyři hodiny, ale pokud má odpolední vyučování, nebo jde ještě do družiny, tak mnohem déle.

Plastové boty navíc mají i jiná rizika. „Obsahují větší množství ftalátů, škodlivých barev a karcinogenních látek. To může citlivým jedincům působit problémy,“ uvedl už před časem na jejich adresu pro server Novinky.cz Jaroslav Fešar z České podiatrické společnosti. Mohou způsobit například alergické reakce, při dlouhodobém působení zvyšují možnost vzniku zhoubné nemoci – to se samozřejmě netýká běžného nošení, podobná rizika se však střádají celoživotně, a je proto lepší se jim v maximální možné míře vyhnout.

Čtěte téma: Žijeme v době jedové

Když se nohy potí, hrozí plísně

Navíc zatímco pravé boty crocs jsou vcelku prodyšné, v napodobeninách si lidé často stěžují na zvýšené pocení nohou. To je nejen nepříjemné, ale může to také zvýšit riziko nákazy plísněmi a podobně. Podobně rizikové jsou i napodobeniny korkových sandálů, které jsou k mání jak ve stáncích, tak v kamenných obchodech – nejsou ani z kůže ani z korku, a proto i v nich se noha zvýšeně potí, navíc často nedrží nohu dostatečně pevně.

Ideální školní boty jsou uzavřené a přitom prodyšné, se širokou špičkou a pevným opatkem, ideální se zdravotním certifikátem. Dbejte na to, aby obuv měla ortopedické vyklenutí pod chodidlem, nebo do ní dítěti kupte takto tvarované vložky. Důležité je, aby po došlápnutí obuv pružila, nesmí být však tak měkká jako zmíněné pěnové pantofle. Starším dětem na druhém stupni či střední škole můžete bez obav koupit také zdravotní pantofle, naštěstí jsou k mání i v povedených designech. Tak jako tak, zajímejte se o to, aby podrážka byla protiskluzová.

Bohužel je poměrně těžké najít přezůvky, které splňují všechny tyto požadavky, protože zatímco většina takzvaných bačkor tuzemské výroby (klasické přezůvky, jejichž design už se desítky let nemění) má problémy s kvalitou a jejich podrážka často klouže a nadměrně se odírá, mnohé značkové přezůvky zahraniční provenience mají sice podrážku výbornou, ale zase jim chybí pevný opatek a podobně.

Ortoped, s nímž jsem o přezůvkách mluvila, ostatně dětem i dospělým jako ideální přezůvky doporučuje kvalitní sandály (nikoli však na podpatcích), problém je však v tom, že v některých školách takové přezutí neumožňují s tím, že je pro ně těžké poznat, zda se dítě skutečně přezulo.

Čtěte téma: Je dobře, že se Češi v práci přezouvají do bačkor?

Na just boty sešlapou

Můžete vybrat sebezdravější botu, ale pokud ji dítě nebude chtít nosit, moc s ním nezmůžete. Lepší než uzavřené bačkory, které dítě na protest stejně sešlape, tak nakonec mohou být kvalitní pantofle se zdravotním certifikátem.

Mimochodem, školákům sice nerostou nohy tak rychle jako nejmenším dětem, ale počítejte s tím, že i těm kolem deseti dvanácti let vyrostou zhruba o 0,8 až 1,2 cm za rok, v pubertě ještě rychleji. Kupte proto přezůvky s dostatečnou rezervou, když si potomek botu obuje, měli byste do ní strčit za jeho patou prst. I tak v pololetí zvažte, zda není čas na nové školní obutí.

Čtěte také: Dětské botičky – špatná volba ovlivní způsob chůze na celý život

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).