Hlavní navigace

Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.

Příprava jídla nemusí být žádný kumšt, když máte správné základy. Pokud jste si ale z domova odnesli zvyk zahušťovat omáčky hutnou sádlovou jíškou a ctíte pravidlo: Maggi na každý stůl, může to být nejen pro žaludek trochu potíž. 

Na samostatnou knihu by pak vydalo používání dochucovadel typu Vegeta. Sypání za hříšné peníze, které se stává poslední záchranou, když „tomu něco chybí“. Je s podivem, za co jsme ochotni vydávat tolik peněz. 

Pěkně si to spočítáme a budete žasnout, jak málo se nám za naše peníze dostává. Tristní je i informace na obalu: Bez přidaného glutamátu. Dozvíte se proč. 

Nakoupili jsme sedm univerzálních kořenících přídavků. Pojďte se podívat na jejich složení.

Čtěte také: Sůl a její vliv na lidské zdraví

Nejdražší sůl není z moře

Že je v dochucovadlech obyčejná kuchyňská sůl, ví asi každý. Ale víte, že například ve 250 g Podravce jí kupujeme 145 g? Kilo obyčejné soli přitom pořídíte za čtyři koruny. Pakliže ji výrobce namíchá se sušenou zeleninou, rázem se její cena zvýší pětatřicetinásobně. Opravdu byste koupili kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč?

Podravka: 250 g za 35 Kč

Z toho sůl 58 %, tj. 145 g za 20,30 Kč
Kilo soli z Podravky tak vyjde na 140 Kč.

Kvasnicový extrakt = glutamát?

Další černou můrou se v instantních polévkách, polotovarech i kořenících směsích stal pro spotřebitele obsah glutamátu sodného. Je sice přirozenou součástí mořských řas i hub, ale jíst ho ve všem a kvanta není záhodno. Je absolutně nevhodný pro děti do dvanácti let, má neurotoxické vlastnosti a způsobuje migrény i syndrom „čínské kuchyně“. Výrobci ho proto začali maskovat pod označením E 621, ale najdou se i tací, kteří na to jdou od lesa.

Nově skrytou formu glutamátu vedou pod názvy jako kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný nebo bílkovinný hydrolyzát. Potvrdil nám to i Rudolf NáprstekOS Zdravá potravina: „Aktuálním tématem je legální schovávání glutamanů ve složení potravin pod těmito alternativními názvy. Cituji profesorku Annu Struneckou: ´Při přípravě se vázaný glutamát uvolňuje z bílkovin a ve vysoce škodlivé volné formě zůstává v produktu.´ Mohu jen potvrdit slova paní profesorky, protože i v naší databázi chemievjidle.cz máme mnoho potravin dokonce určených pro kojence a batolata, které obsahují tyto látky.“ A jsme nahraní. Tyto názvy už málokdo na první pohled rozšifruje jako látku, které se chce vyhnout (více se tomuto tématu budeme brzy věnovat).

Čtěte dále: Umami – chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá

Co se sušené zeleniny týče, bývá do pytlíků mnohdy dávána jen do počtu a pro pestřejší barvu. Často se o jejím množství můžeme jen dohadovat, protože výrobce její procentuelní zastoupení neuvádí. A když už ano, jde často o zanedbatelnou hromádku.

Maggi klasik Vegga – 26,90 Kč

Obsah soli není uveden, ale stojí na prvním místě v pořadí. Druhou pozici obhajuje glutaman sodný a jeho častý spojenec a podpůrce 5´ribonukleotid disodný. Těmto zvýrazňovačům chuti by se měli vyhnout astmatici a alergici na aspirin. Zavádějící je i celý přebal, podle kterého by se zdálo, že přípravek obsahuje horu zeleniny. Ve skutečnosti je jí ve 190 g výrobku jen 12 g. Tomu už se člověk ani nesměje. Vlastně buďme rádi, že obsah soli uveden není. Dost možná by se nám protočily panenky.

Mikado univerzální kořenící přípravek – 20,90 Kč

„Pro výraznější aroma,“ píše se na přebalu. Co nám tu chuť dodá? V půlkilovém balení celých 295 gramů soli a 75 gramů zeleniny. Zbytek tvoří v podstatě jen zvýrazňovače chuti a vůně. Najdete tam téměř všechny, které jsou vypsány výše v článku coby skrytý glutamát. Tohle je vskutku dochucovadlo hodné královských stolů.

Kucharek Vegetable mix – 24,90 Kč

Ve dvou stech gramech najdete sto šestnáct gramů soli. Sušené zeleniny, která by mohla Kucharka pozvednout mezi lépe hodnocená dochucovadla, tam je pouhých třicet gramů. A proto jeho chuť musela být podpořena hned třemi zvýrazňovači chuti. Přítomnost cukru mě trochu mate (navzdory tomu, že je ve všech našich směsích).

Dále čtěte: Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi

Podravka přísada do jídel – 35,90 Kč

Výrobce Podravky se sice na svých stránkách chlubí, že si ji sypeme do jídel už padesát let, ale proč vlastně? NaCl si ve čtvrtkilovce usurpuje sto čtyřicet pět gramů váhy. Zeleniny je v balení kolem dvaceti gramů, a aby to získalo chuť umami, je celý modrý balíček podpořen glutamanem sodným a inosinanem sodným – zvýrazňovači.

Clever Vegetable mix – 9,90 Kč

Ani zde se dozvíme obsah soli, ale opět zaujímá první místo na seznamu složení, takže nemějte strach, ani zde se s ní nešetřilo. Jako jediný obsahuje sušený hovězí bujon a dále glutamát, inosinát, barvivo a neurčité množství zeleniny. Je to dvousetpadesátigramový zajíc v pytli vyráběný stejnou firmou jako Kucharek.

Aroma mix - 32,90 Kč

Trochu překvapení, že je tento kořenící přípravek stájovou kobylkou firmy Kotányi. Zatímco všechna její jednodruhová koření se na přebalu pyšní velkým červeným logem, Aroma mix svého výrobce uvádí jen malým písmem z boku. Možná ví proč. Jedlé soli je ve čtvrt kile 153 g, v závěsu zůstává glutamát, a až poté najdeme sušenou zeleninu. 

Dále čtěte: Test instantních káv: nejhůř dopadlo Tchibo

Podravka natura – 36,90 Kč

Zelená barva sáčku, tradiční obrázky jak ze starých kuchařek, natur název, bez barviv a glutamátu, na 150 g obsah balení bylo použito 450 g čerstvé zeleniny, píšou na obale (ve finále tvoří zelenina 30 % výrobku, z 450 g čerstvé je tedy 45 g sušené). Ale solné doly také nepřišly zkrátka, přispěly bezmála devadesáti gramy do stopadesátigramového balení. Obsah kvasnicového extraktu celou pohádku o soli a přírodě tak trochu kazí. 

Sůl nad zlato. Skoro tak drahá je sůl v dochucovadlech, která jsou nedílnou součástí mnoha domácností. Ale proč vlastně? Když budete nutně potřebovat podobnou směsku, ale bez dalších pro tělo zatěžujících látek, můžete si koupit kilo soli za čtyři koruny a půl kila sušené zeleniny za osmdesát a budete na tom o mnoho tříd lépe. A bezpochyby i finančně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).