Hlavní navigace

Nejchutnější je mladý bažant. Upečete ho rychleji

18. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jedním z všeobecně známých pokrmů považovaných za zajímavé a také za veskrze oblíbené je takzvané „kuře à la bažant“. Ještě atraktivnějším pokrmem je ale bažant jako takový, přičemž optimální doba ke zpestření jídelníčku bažanty se pomalu blíží.

Ne, že by nebylo možné sehnat bažanta i v průběhu roku – v polovině října ale nastává každoročně hlavní lovná sezóna bažantů v přírodě, a nabídka tohoto druhu zvěřiny tak bude logicky vyšší. Hlavním problémem přitom zdánlivě je, jak a kde bažanta sehnat.

Možností je ale překvapivě mnoho, bažanti coby drobná lovná zvěř mohou být například nově prodáváni uživatelem honitby i v tržnicích a na tržištích (velkou volně žijící zvěř na trhu prodávat nelze).

Kde koupíte „schváleného“ bažanta

Zvěřinu v kůži nebo peří v malých množstvích může podle Státní veterinární správy prodávat uživatel honitby (lidově řečeno myslivci a myslivecká sdružení), v takovém případě musí ale zvěř (v našem případě bažanti) pocházet z jeho honitby.

Bažanty lze prodávat také na trhu v rámci prodeje v takzvaném malém množství přímo konečnému spotřebiteli, nebo konečnému spotřebiteli prostřednictvím maloobchodu, nebo je dodávána do maloobchodního zařízení, které je krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou. Pokud je zvěřina dodána do zvěřinového závodu, podléhá veterinární prohlídce a její uvolnění na trh je stvrzeno oválným razítkem. Tímto způsobem je u nás zajištěna zdravotní nezávadnost zvěřiny, tedy i bažantů.

Nejlepší části jsou bažantí prsa a stehna

Garance původu a zdravotní nezávadnosti je přitom v zásadě jediným rizikem spojeným s konzumací bažantů. Jinak jde ale o pochoutku, zvláště v případě masa z mladých bažantích kohoutů či slepic.

Za nejlepší části bažanta se považují bažantí prsa a bažantí stehna (s obojím se lze setkat i v nabídce restaurací), jeden bažant přitom představuje dvě porce pro dospělého člověka.

Kromě specifické chuti má konzumace bažantů (ostatně stejně jako jiné zvěřiny) řadu nutričních pozitiv. Tím hlavním je oproti hospodářským zvířatům nižší podíl tuku, vyšší obsah bílkovin a vyšší obsah (téměř magických) omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Kromě toho patřila konzumace zvěřiny v minulosti v našich krajích k běžné stravě, zejména pak v některých obdobích roku. Dnes ke své škodě konzumujeme zvěřiny mnohem méně, v průměru jen něco kolem kilogramu na osobu a rok.

O co se zajímat při nákupu bažanta a jak ho připravit

Pokud si chce někdo připravit bažanta doma a koupí jej například právě od myslivců, měl by se při nákupu zajímat především o dvě věci – kdy byl bažant střelen a o jak starý jde kus.

Stejně jako v případě hovězího platí i u bažantů, že vhodnější je konzumovat bažanty až po určité době po zastřelení, což starší generace zná z výjevů, kdy hlavně na venkově viseli bažanti na zápraží, aby jejich maso dozrálo. Stačí přitom několik dní.

Stáří bažanta je zase vhodné znát kvůli způsobu zpracování. Zatímco mladé kusy lze bez přípravy péci zhruba tři čtvrtě hodiny až hodinu, starší se doporučuje ještě před pečením předvařit na vnitřní teplotu 80 stupňů Celsia, následně ochladit a poté dopéci po dobu asi 10 minut v silně vyhřáté troubě.

Pokud není bažant naporcován a je pouze zbaven peří, je třeba odřezat z těla okolí místa vstřelu, které může obsahovat zbytky olova:

A možná ještě jedna poznámka. Vzhledem k tomu, že bažantí maso není prakticky vůbec tučné, bývá zvykem jej před pečením prošpikovat třeba anglickou slaninou.

Většina spotřebitelů si ale takové starosti dělat nemusí a bažantí maso si může objednat například prostřednictvím e-shopů, velkoskladů či nakoupit, často už připravené ke kulinářskému využití, u chovatelů. Není to zas tak velký výdaj – pokud tedy nekupujeme pouze naporcovaná bažantí prsa. I tak ale stojí pokrmy z bažanta (receptů je na internetu nepočítaně) za to je ochutnat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).