Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?
Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?
Na výhody i rizika hovězího masa i jeho zpracování upozorňují nutriční specialista Pavel Suchánek a manažer kvality Vít Grec. Uvádějí na pravou míru rozšířená tvrzení, z nichž některá jsou zcela mylná, jiná třeba zjednodušující a nepřesná.
„V souvislosti s hovězím masem se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího ho má velmi málo, méně než například drůbeží stehno s kůží,“ uvádí nutriční odborník FitBee Pavel Suchánek. Libové hovězí maso obsahuje i méně než pět procent tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu. Některé části hovězího masa ale mohou být opravdu značně tučné, jedná se zejména o kližku, pupek, bok nebo spodní část krku.
Galerie: Průvodce hovězím masem
Odborná doporučení se pohybují mezi dvěma až třemi porcemi hovězího masa týdně. Záleží ovšem také na tepelné úpravě, která může být bezproblémová u vaření, dušení i grilování například na kontaktním grilu po krátký čas; potenciálně rizikové je grilování na dřevěném uhlí. „Dnes se rizikovost konzumace červeného masa stále více propojuje s typem tepelné úpravy, kdy čím je použita vyšší teplota, tím se riziko potenciální podpory zdravotních komplikací zvyšuje,“ komentuje Pavel Suchánek.
„Ve státech Evropské unie je zakázáno využívání růstových hormonů ve výživě skotu s cílem zvýšit přírůstky hmotnosti. A velmi bych se podivoval, kdyby to nějaký chovatel riskoval a používal je,“ říká Vít Grec, manažer kvality McDonald's, a dodává: „Kontroly jsou přísné jak ze strany státu, tak i našich dodavatelů. V Evropě se na tyto věci hodně dbá.“
Ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád dokonce ve velkém rozhovoru pro server Vitalia.cz říká: „Garantuji, že hormony se u nás nepoužívají.“
Konzumace masa s větším obsahem tuku opravdu může mít negativní vliv na kardiovaskulární systém, a je tak jedním z případných faktorů způsobujících infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici. Právě nesprávná tepelná úprava – příprava nad otevřeným ohněm, pečení dlouho za vysoké teploty – a například připálené kousky grilovaného bifteku mohou zvyšovat tvorbu karcinogenů. Jde o teploty nad 180 stupňů Celsia, záleží také době působení. „Pro zajímavost, hovězí maso v burgerech McDonald´s obsahuje za syrova maximálně dvacet procent tuku, což je dáno legislativou pro mleté maso, a zároveň je to tučnost, která zachová šťavnatost burgeru,“ upozorňuje kvalitář.
Konzumace syrového masa s sebou nese vždy rizika, platí to i u hovězího. Milovníci tataráku riskují nakažení salmonelou, případně napadení parazity, jako jsou tasemnice nebo svalovec. Proto musí být maso vždy zkontrolováno veterinářem. Když už tedy tatarský biftek, tak vždy maso z důvěryhodného zdroje, procházející veterinární kontrolou.
Galerie: Jak se vyhnout tasemnici
Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.
Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK