Hlavní navigace

Nejčastější důvody, které nám brání zhubnout

23. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Snažíte se, držíte diety, cvičíte, jíte zdravě, ale stále nehubnete? Nebo zhubnete, ovšem kila jsou brzy zpět? Zde je výčet typických chyb a rady, jak hubnout s trvalým výsledkem.

Je problém, že se řídíme obecnými doporučeními? Proč některé diety nefungují? Jakou roli při tom hraje stres? Obezita trápí nejen českou populaci, bohužel včetně dětí, a otázek a nejistot je celá řada.

Častý omyl při hubnutí představují například nezdravé a drastické diety, moc rychlé hubnutí s rizikem jojo efektu, nerozumné používání hubnoucích koktejlů a náhražek jídla či nereálný cíl.

Co patří mezi nejčastější chyby neúspěšného hubnutí a jak se jim vyvarovat?

Řídíme se nesmyslnými radami

Problém je především v tom, že se lidé řídí často nesmyslnými radami a zkouší různé jednostranné, energeticky podhodnocené diety.

 

Po nich třeba i zhubnou, ale nezdravým způsobem, a po návratu k „běžnému jídlu“ se dostavuje známý jojo efekt. Jen dvě procenta lidí, kteří zhubnou, si váhu udrží.

Hubneme bez odborné pomoci

Jak tedy hubnout s výsledkem? Nejlépe je svěřit se odborníkovi, který vám nejen sestaví jídelníček a poradí, jak na to, ale měl by vám udělat i analýzu těla, díky které budete vědět, kolik máte nadbytečného tuku, případně zadržované vody.

Není dobré hubnout sám. Pokud chcete mít jistotu, že hubnete zdravým způsobem, a chcete si váhu do budoucna udržet, tak určitě vyhledejte odbornou pomoc.

Chceme zhubnout, ale nic moc neměnit

Pokud se pouštíte do hubnutí, je nutné změnit chování, přístup myšlení. Neměli byste do toho jít s pocitem, že teď budu chvíli něco dodržovat, zhubnu a pak hurá zpět k původnímu jídelníčku. Pokud si chcete váhu udržet i po zhubnutí, musíte spíš chtít nejen zhubnout, ale změnit svůj přístup k jídlu.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Jíme, abychom žili, a nežijeme, abychom jedli. Zkušenosti mám takové, že ti, kteří to pochopí, žijí daleko kvalitnější život a cítí se lépe jak po fyzické, tak psychické stránce. Neznamená to, že si do konce života nemůžeme dopřát např. smažený řízek. V případě, že si člověk takové jídlo dopřává maximálně jednou za týden a ostatní dny se stravuje normálně, nemusí mít strach, že by hned přibral.

Jíme sice zdravé věci, ale hloupě

Proč nepomáhá, že člověk jí jen superzdravé věci, tofu, superpotraviny a podobně? Protože jeho jídelníček nemá hlavu a patu. Jen konzumací superzdravých potravin nic nezachráníte. V jídelníčku je vždy důležitá pestrost a i v případě, že budeme jíst superzdravé potraviny, vždy bude rozhodovat, kolik jich sníme a kdy je jíme, jakou mají výživovou hodnotu apod.

Chceme zhubnout – hlavně rychle

Nefunguje, když člověk chce co nejrychleji maximum. Organismus má totiž při hubnutí svoje limity a zdravé hubnutí se pohybuje kolem půl až jednoho kilogramu za týden.


Autor: Depositphotos.com

Častým problémem neúspěšného hubnutí je nereálný cíl. Co jsme nabírali roky, chceme shodit za pár dnů.

Člověk třeba dvacet kilo taky nepřibere za čtrnáct dnů, tak nechtějte pak rychle zhubnout, jinak by se mohly dostavit i zdravotní komplikace a později i hrozí, že se vám rychle shozená kila zase vrátí.

Uzobáváme nebo jíme ve spěchu

Lepší je jíst pořádně a najednou. Na každé jídlo bychom si vždy měli vyčlenit čas, abychom nejedli stále někde na ulici nebo hltali ve spěchu. Jídlo si rozložte na snídani, oběd a večeři a mezi jídly zařaďte i dvě svačiny. Uzobávat pak ještě navíc mezi těmito jídly už není vhodné, jídlo se nestihne dostatečně vytrávit a bude se více ukládat do tukových zásob.

Moc pracujeme, málo odpočíváme

Pokud moc pracujeme a málo odpočíváme, dochází ke stresu, který může vyvolávat větší hlad nebo různé chutě, často na sladká nebo kalorická jídla. Organismus tak reaguje na nedostatek energie.

Jsme ve stresu

Stres negativně ovlivňuje hubnutí z několika důvodů. Když není organismus v psychické pohodě, není schopen zdravě redukovat tukové zásoby, zpomaluje se metabolismus, a navíc se začne víc zadržovat voda v těle. Hodně lidí řeší stres větším příjmem jídla nebo sladkého. V opačném případě hrozí hubnutí na úkor odbourávání svalové hmoty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).