Hlavní navigace

Nehormonální antikoncepce není jen módním trendem

16. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Archív Štěpánky Peštové a Kateřiny Kadlecové
Hormonální pilulky se kdysi zdály být perfektním řešením všech nechtěných těhotenství, ukazuje se však čím dál více, že tomu tak není. Jak se přiblížit k vytouženým sto procentům spolehlivé ochrany bez vedlejších účinků?

V české populaci narůstá počet žen, které nemají dostatečnou ochranu před nechtěným těhotenstvím, upozorňují gynekologové. V loňském roce se proto v průzkumu zaměřili na důvody poklesu užívání hormonální antikoncepce. Celých osmadvacet procent žen neuvedlo konkrétní důvod, proč tomu tak je.

My jsme se na důvody a metody nehormonální antikoncepce zeptali Štěpánky Peštové a Kateřiny Kadlecové, zakladatelek serveru Nehormonálka.cz, které současně nabízejí individuální poradenství již na pěti místech republiky: v Českých Budějovicích, Brně, Novém Bydžově, Uherském Hradišti a Hvozdnici u Prahy. „Založit poradny a proškolit poradkyně není maličkost, postupujeme proto obezřetně, protože chceme, aby každá žena získala konkrétní a účinné rady pro svoji osobní situaci,“ říká Kateřina Kadlecová.

Proč přibývá žen, které se vyhýbají hormonální antikoncepci?

ŠP: S ekonomickým rozvojem společnosti se lidé více zajímají o kvalitu života a k němu patří i zdraví, celková vitálnost. Chtějí vypadat a cítit se mladí a plní energie. A tento pocit plného zdraví některým ženám hormonální antikoncepce znemožňuje svými nežádoucími účinky. Přeci jenom hormony se v organismu účastní velice jemného řízení rovnováhy všech fyziologických procesů a tabletka hormonální antikoncepce tento přirozený proces naruší.

Ženy jsou také lépe informované o nežádoucích účincích, včetně trombózy či plicní embolie. Člověk spíše reaguje na pocit akutního ohrožení než nějakého postupného slábnutí zdraví nebo zvýšeného rizika vzniku rakoviny, ta přichází až s pozdějším věkem, ale na plicní embolii může zemřít i mladý – a hned. Tato komplikace není moc častá, ale upřímně, jaké procento rizika jste ochotná nést, když máte jinou, zdravější možnost?

Spojují si tedy ženy používání nehormonální antikoncepce s příklonem ke zdravému životnímu stylu?

KK: Žádnou statistiku k dispozici nemáme. Setkala jsem se ženami, které se aktivně zabývaly zdravým životním stylem, a přesto jim nepřišlo zvláštní ovlivňovat svoje tělo umělými hormony. K užívání nehormonální antikoncepce vedou častěji individuální vedlejší nežádoucí účinky, jako jsou ztráta libida, náladovost apod.

Které ženy nemohou z lékařského hlediska používat hormonální antikoncepci (HA)?

ŠP: Mezi kontraindikace užívání HA patří kouření (více v článku Antikoncepce + kouření = průšvih), migrény, vysoký krevní tlak, cukrovka, jaterní onemocnění, anamnéza rakoviny prsu.

Proč by zdravá žena měla používat nehormonální antikoncepci? 

KK: Aby zůstala sama sebou a využila své přirozené schopnosti vybrat si geneticky nejlepšího partnera a otce svých dětí. Nejde tu o vědomou volbu, ale o podvědomou. Existují výzkumy, které potvrzují, že si ženy vybírají partnera mimo jiné čichem a HA mění naše preference na ne zcela výhodné. Ukázalo se, že když žena změní hormonální antikoncepci na nehormonální, nebo naopak, přestává ji partner přitahovat, což opravdu není nic zanedbatelného, jestliže je vám pětatřicet let a na svého manžela začnete nahlížet jen jako na kamaráda nebo bratra.

Máte přehled o tom, kolik žen u nás ve srovnání se světem používá nehormonální antikoncepci?

KK: Poslední statistiky z roku 2015 ukazují, že se od hormonální antikoncepce odkláníme, užívá ji méně než 45 % žen v plodném věku. V USA to bylo o rok dříve jen 15 % žen ve věku mezi 15 až 44 lety a celkově 25 % ze všech uživatelek HA.

Ve Spojených státech důvěřují více HA starší ženy. Může to souviset s tím, že byly mladé v době vzniku první hormonální pilulky, která se tehdy zdála být perfektním řešením všech nechtěných těhotenství.

Nakolik je nehormonální antikoncepce v porovnání s HA spolehlivá?

KK: Všechny moderní nehormonální metody antikoncepce poskytují dostatečnou ochranu, při srovnávání s HA se však velmi často manipuluje s fakty: nejčastěji se míchají dohromady vyšší ideální a nižší běžná účinnost. Ideální účinnost HA je 99,3 % (jednosložkové nízkohormonální preparáty mají nižší účinnost), reálná se ale pohybuje mezi 91 až 98 %. Také se míchají účinnosti nových a starých typů nehormonální antikoncepce, tím trpí zejména pesary. Staré modely skutečně měly účinnost kolem 86 %, což je pro moderní ženu málo. Moderní pesary se ale účinností pohybují kolem 98 %.

Ani samo popisování účinnosti Pearl indexem (spolehlivost antikoncepčních metod) nedává úplně správný přehled, protože nezohledňuje, že některé metody je třeba se naučit.

 

HA má vyšší relativní účinnost v prvním roce, protože není tolik náchylná na uživatelskou chybu, v dalších letech ale relativní účinnost klesá. U bariérových pomůcek je trend opačný. Často také dochází k míchání metod, zejména u přirozeného plánování rodičovství. Zatímco kalendářní metodu nemůžeme nikdy doporučit jako spolehlivou metodu antikoncepce, symptotermální metoda (určování plodných a neplodných dnů) má při správném provedení účinnost kolem 99 %. Účinnost lze navíc velmi výrazně ovlivnit kombinací metod, a dopomoci si tak k vytouženým sto procentům.

Pearl index navíc nezohledňuje uživatelskou přívětivost antikoncepce ani její vliv na zdraví.

Jaké jsou nejnovější prostředky v používání nehormonální antikoncepce?

KK: Nových je celá řada, jiné mají za sebou poměrně dlouhou historii. Symptotermální metoda Sesiplan se učí od poloviny 80. let, cervikální pesar FemCap je na trhu od roku 2003, minipočítače na určení plodných dnů vznikly kolem roku 2000. Pár let je na trhu Ifertracker, chytré čidlo na měření teploty, k němuž se v roce 2017 přidal Tempdrop. Mezi novější pomůcky patří izraelská nehormonální nitroděložní kulička IUB, tvarovaná diafragma Caya a český cervikální klobouček Evanella/Beacap, který zatím neprošel CE certifikací, a nelze jej tedy jako antikoncepci nabízet. Letos by se měly objevit na trhu klasické tvarované diafragmy od německého výrobce.

Metody nehormonální antikoncepce

Více ve speciálu Vyberte si správnou antikoncepci.

Odrazuje ženy od používání nehormonální antikoncepce její obvykle složitější správné používání?

KK: Nemyslím si. Pro ženy je mnohem náročnější ustát tlak, který na ně mohou vyvíjet jejich gynekologové, když se dozví, že už nechtějí používat HA. Gynekologové se většinou orientují jen na hormonální a nitroděložní tělíska, protože je mohou předepsat a zavést pouze oni.

Mají vůbec gynekologové přehled o dostupných prostředcích nehormonální antikoncepce?

ŠP: Mají. Většinou ale jen povšechný, nesledují novinky ani praktické stránky používání. Antikoncepce je spíše věcí sexuální výchovy.

Co přivede lékařku k podpoře nehormonální antikoncepce?

ŠP: Přednáška o účincích hormonální antikoncepce na fakultě. Po jejím vyslechnutí jsem HA nechtěla používat a hledala jsem pro sebe jiné dostatečně účinné možnosti, které by byly i dostatečně komfortní při používání. Tím jsem se postupně dostala ve spolupráci s Katkou Kadlecovou nejdříve k dovozu cervikálního kloboučku z USA a následně k vyvinutí vlastního.

Jste propagátorky pesarů. Na které místo byste je zařadily v oblíbenosti používání?

KK: Mohu se jen opakovat, žádná oficiální čísla nejsou k dispozici. Podle naší interní statistiky jsme doposud nabídly koncovým zákaznicím pět tisíc pesarů a selhání se dlouhodobě pohybuje kolem jednoho procenta, což přičítáme kvalitnímu a dostupnému poradenství, které je u pesarů rozhodující.

Navrhly jste pesar značky Evanella. V čem spočívají jeho přednosti?

KK: Při vzniku Evanelly/Beacapu jsme spolupracovaly se švédskou porodní asistentkou Birgit Linderoth, která navrhla klíčové vylepšení, vyjímající očka, která jsou nenápadně po stranách krempy, místo původního poměrně masívního poutka FemCapu, které dost často překáželo při styku.

Evanella/Beacap se vyrábí pro pokročilé uživatelky také v měkčí variantě, která nebrání stimulaci čípku a hmatový vjem je velmi podobný tomu, jako by pesar v pochvě vůbec nebyl.

Nejúžasnější podle mne ale je, že náš klobouček lze obrátit naruby, a získat tak trochu jiný tvar s hlubším důlkem a kratšími krempami, což některým ženám vyhovuje víc, protože jim klobouček lépe drží na místě.

Jaký je rozdíl mezi vaginálním a cervikálním pesarem?

KK: Vaginální diafragmy se dávají napříč pochvou za poševní vchod, takže odpadá nutnost dosáhnout si na čípek. Cervikální kloboučky se umísťují přímo na děložní čípek a lze je používat i při zakloněné děloze, což se u diafragem nedoporučuje.

Je dobré kombinovat více nehormonálních metod najednou?

ŠP: Určitě. Získáte větší účinnost. Oblíbenou kombinací je například pesar a spermicid, který zvyšuje pravděpodobnost, že do doby, než žena pesar vyndá, pomřou i ty extra odolné spermie. Nebo pesar a přerušovaná soulož. Pravděpodobnost, že i jedna spermie v preejakulační tekutině vydrží v kyselém prostředí pochvy, je mizivá.

Může nehormonální antikoncepce konkurovat 120 produktům hormonální antikoncepce dostupným na trhu?

KK: Ve skutečnosti nejde o jedinečné preparáty, ale o obdoby téhož. Původních je jen pár léků, další jsou generické se stejným složením a jiným názvem. Jiné obsahují stejnou účinnou látku, ale v rozličném množství, a pochopitelně se jmenují různě. Všechny blokují přirozený cyklus a produkci pohlavních hormonů a všechny mají menší či větší vedlejší účinky na zdraví. Takže si myslím, že nehormonální antikoncepce může velmi dobře konkurovat HA.

Ing. Kateřina Kadlecová se specializuje na antikoncepční pesary. Je členkou Evropské společnosti pro kontracepci (ESC). Jejím osobním projektem je www.pesarshop.cz.

MUDr. Štěpánka Peštová má státní zkouškou z gynekologie a atestaci z neurologie, věnuje se propagaci nehormonální antikoncepce a zdravého sexuálního života.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).