Hlavní navigace

Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům

23. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.

Chutí a kvalitou jsou k nerozeznání od zeleniny a ovoce „v normě“. Pokřivená mrkev, menší červená řepa, brambory či atypicky zabarvené jablko, to jsou druhy zeleniny a ovoce, které se běžně v obchodech neprodávají. Společnost Tesco, která dlouhodobě bojuje proti plýtvání potravin, například zapojením do Národní potravinové sbírky, právě tuto zeleninu a ovoce nabízí svým zákazníkům pod názvem „Dokonale nedokonalá“.

Jedná se o zeleninu a ovoce, které svým tvarem, barvou nebo velikostí neodpovídají běžným standardům. Mohli se o tom přesvědčit i účastníci tzv. křivé večeře, pro kterou nachystal netradiční tříchodové menu sestavené právě z křivé zeleniny a ovoce vítěz soutěže MasterChef Roman Kotlář.

Galerie: Křivá večeře

Dokonale nedokonalou zeleninu a ovoce nabízí společnost Tesco od letošního roku ve třiadvaceti vybraných obchodech po celé republice. Tímto krokem pomáhá ve spolupráci se svými dodavateli snižovat plýtvání potravin, protože běžně se tato zelenina a ovoce na pult zákazníkům nedostane.

„Nehezkou“ zeleninu prodává také řetězec Penny Market či online supermarket Rohlík.cz.

Galerie: Takhle vypadá ošklivá zelenina z Rohlik.cz

Dodavatelé vítají odbyt nedokonalých plodů

Velké popularitě se těší křivá zelenina i u zákazníků: „Pozorujeme vzrůstající nárůst zájmu zákazníků o tyto druhy a jsme rádi, že si k nim naši zákazníci rychle našli cestu. Již brzy rozšíříme nabídku o křivé okurky a papriky,“ uvedl Patrik Dojčinovič ze společnosti Tesco.

Dodavatelem dokonale nedokonalé zeleniny, tedy brambor, červené řepy a mrkve, je společnost OD Polabí. „Křivá zelenina svůj netradiční tvar získala třeba díky překážce v půdě, kterou musela překonat. Věnujeme jí stejné úsilí a péči jako té ostatní, a máme radost, že se i díky Tescu dostane nyní k zákazníkům,“ říká Petr Štefko, obchodní ředitel OD Polabí.

Dodavatelem křivých jablek je společnost VVISS. „Mezi dokonale nedokonalá jablka se dostanou ta, která mají barevnou odlišnost nebo jsou příliš velká,“ vysvětluje Tomáš Kněžínek, obchodní ředitel společnosti VVISS.

Na skutečnost, že například příliš malá jablka se nesmí prodávat, si již dříve stěžovali pořadatelé farmářských trhů a upozorňovali, že jde o zbytečné plýtvání jídlem.

Zdroj: TZ Tesco Stores ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).