Hlavní navigace

Nedat si oběd? Zásadní chyba

23. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Obědvejte! Samozřejmě naobědvat se lze tak, že budete na celé odpoledne vyřízení. Anebo chytře, kdy vás jídlo zasytí tak akorát. Nebudete přejedení, ani hladoví.

Oběd je hlavním jídlem dne, a měl by proto pokrýt třicet až pětatřicet procent denního energetického příjmu. Neměl by to být ani pouhý zeleninový salát, ale ani svíčková s „deseti“, po které se už nehnete. Jak tedy správně obědvat?

Mnoho lidí dělá tu chybu, že na oběd vůbec nejde. Obávají se, aby se uprostřed pracovního shonu nepřejedli, a odpoledne pak nebyli bez energie kvůli trávení vydatného jídla. To je ale zásadní chyba. Důležité je, abyste si nějaký oběd dali. Toho, kdo neobědvá, odpoledne honí chutě. A hlavním jídlem dne se stane večeře.

Nevynechávejte přílohy

Vydali jste se na oběd? Pak vás čeká několik nástrah. Oběd by měl obsahovat vyvážený poměr základních živin – sacharidů, bílkovin, tuků. Je třeba nezapomínat na vlákninu a zařazovat zeleninu. Mnozí, zejména ženy, si zase záměrně zmenšují porce nebo vynechávají přílohy. Následně se potýkají s nedostatkem sacharidů.

Výrazné omezení příloh vám sice pomůže rychleji shodit nějaké to kilo. Ale když do svého jídelníčku vrátíte brambory, těstoviny, rýži či pečivo, kila zase naberete zpátky. Přílohy raději trochu omezte a doporučenou porci sacharidů snižte na polovinu – místo dvou kopečků rýže si dejte jen jeden. Váš oběd zůstane vyvážený a dobře vás zasytí.

 

Pozor na „vlčí hlad“

Častou chybou bývá dopolední vynechání svačiny. Když se vydáme na oběd, máme „vlčí hlad“, který vás bude nutit nacpat se k prasknutí. Tím se sníží výkonnost a odpoledne budete velmi unavení. I tomu se dá ale předejít. Pokud máte možnost, dejte si před obědem menší misku zeleninového salátu, nebo alespoň vypijte sklenici čisté vody. K obědu se pak nepřejíte.

Další nástrahu představují vydatné polévky. Mnohdy jsou zahušťované a natolik vydatné, že miska gulášové nebo boršče k obědu bohatě stačí. Naopak taková zeleninová polévka může být dobrým zdrojem vlákniny. Pokud se vám nedaří naplnit pravidlo tří až pěti porcí zeleniny denně, zeleninová polévka vám jednu nahradí.

Hřešte jednou týdně. O víkendu

Pokud si přece jen chcete dopřát vysoce kalorické pokrmy, jako jsou svíčková nebo pečená kachna, nejlepší je připravit si takové jídlo právě k obědu. Ale nechat ho na víkend, kdy můžete odpoledne vydechnout.

Nenápadnou, ale přitom zrádnou nástrahou jsou nápoje. Tři deci koly obsahují 540 kJ, tři deci malinovky 590 kJ, třetinka piva 400 kJ. Pokud si dáte skutečně jen třetinku takového nápoje, není to žádná katastrofa. V případě malinovky a piva si ale často dáváme rovnou půllitr. A takový nápoj dodá například běžné ženě více než třetinu energie, kterou by měla při obědě přijmout. Volte proto ideálně vodu.

I káva může být dezertem

Poslední obědovou nástrahou bývají dezerty. V obědovém menu by měly být spíše výjimkou. Mívají na ně chuť především ti, kteří oběd zhltali nebo vynechali zdroj kvalitních, tedy komplexních sacharidů. Prostřednictvím chutí na sladké se váš organismus hlásí o energii, kterou v jídle nedostal. Pozor také na dezerty v podobě palačinek nebo různých medových dortů – například desetideková porce medového dortu má asi 1600 kJ. Opět příklad na běžné ženě – na samotný oběd by jí zbylo už jen asi 1100 kJ, což je pouze 15 dg kuřecích prsou.

Dopřejte si proto jen štráfek vysokoprocentní čokolády, kopeček zmrzliny nebo kousek ovoce. Chuť na sladké vám pomůže zahnat i kvalitní káva.

Jídlo během dne – oběd

Oběd je hlavní jídlo dne. Nevynechávejte ho. Odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá poradí, jak na zdravý oběd a jak se vyhnout nástrahám v podobě dezertů.

Logo Vím, co jím – pomáhá s výběrem potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).