Hlavní navigace

Nechutnalo? I jídlo v restauraci můžete reklamovat

21. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, ve stravovacích zařízeních nás mnohdy drží zpátky ostych a neznalost práv. Jídlo nereklamujeme, ani když je studené, přesolené nebo nedopečené.

I v restauraci uzavíráte kupní smlouvu jako kdekoliv jinde, a pokud se vám nedostane adekvátního plnění, máte právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?

Brbláme, ale číšníkovi nic neřekneme

Typickou reakcí ostýchavých zákazníků na nespokojenost v restauraci je postěžovat si svému doprovodu a na obsluhu se dále usmívat, jako by bylo vše v pořádku. Stačí přitom pár asertivních slov a zpravidla se dočkáte nápravy. „Reklamovat lze prakticky cokoliv, co je předmětem smlouvy, kterou s restauratérem uzavíráte – hlavně tedy podávání pokrmů a nápojů. Nedostatek může spočívat v množství, teplotě, složení, postupu přípravy či chuti. Výměna by měla být samozřejmostí v případě, že vám přinesli úplně jiný pokrm, než jste si objednali,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Restaurace odpovídá za to, že podávané pokrmy i nápoje mají vlastnosti, které byly sjednány – ať už jde o složení uvedené v jídelním lístku, nebo speciální úpravu, na které jste se osobně domluvili s obsluhou. Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem – rozumně lze očekávat, že ke svíčkové dostanete hovězí plátek, a ne párek; místo značkové limonády nechcete levnou náhražku ze supermarketu.


Autor: Depositphotos.com

I tohle je důvod k reklamaci

Pokrmy i nápoje by také měly být podávány v odpovídajícím množství uvedeném právě v jídelním lístku. „Pozor, takzvané podmíráky se hodnotí až po spadnutí pěny. Stěžovat si můžete i na teplotu – podle norem musí teplý pokrm mít alespoň 60 °C. Studené jídlo vám kuchař ohřeje, ale v případě, že by takovým postupem bylo znehodnoceno, máte nárok na nové,“ vysvětluje Eduarda Hekšová.

Reklamovat lze i vyúčtování

Reklamovat lze i vyúčtování. Vždy si zkontrolujte, zda výsledná cena odpovídá té v jídelním lístku. Účtenka nesmí obsahovat poplatky, na které jste nebyli předem upozorněni, respektive takové poplatky nejste povinni platit. V případě dlouhého čekání lze požadovat slevu, nebo od smlouvy odstoupit a odejít. Pokud je v lístku doba přípravy přímo uvedena nebo vám ji sdělila obsluha, nesmí ji restaurace překročit. V ostatních případech musí být přiměřená složitosti objednávky.

Jak v případě nespokojenosti postupovat?

Klíčový je čas. Obsluze vadu či nespokojenost oznamte neprodleně. Vaše stížnost se těžko setká s pochopením ve chvíli, kdy už máte celý pokrm v sobě. „Určitě se vyplatí jednat slušně a klidně a snažit se co nejpřesněji popsat, co se vám nezdá v pořádku,“ doporučuje Eduarda Hekšová.

Vychladlá polévka ani zapomenutá tatarka nemusí být důvodem dramatické scény. Kdyby se nezkušený číšník zdráhal, nechte si zavolat osobu, která má vyřizování reklamací na starosti – v každé provozovně musí být vždy někdo takový přítomen.

Na co má nespokojený zákazník právo

Vždy máte právo na přiměřenou slevu. Místo přiměřené slevy můžete žádat nápravu (například dopečení masa) nebo dodání nového pokrmu. Pokud se jedná o závažné nedostatky, které nelze uspokojivě odstranit výše uvedenými způsoby, můžete odstoupit od smlouvy – tedy odejít bez povinnosti placení. Jde-li o prokazatelné, měřitelné nedostatky, většinou se s vámi obsluha hádat nebude.

Složitější je to u vad subjektivní povahy, týkající se chuti či konzistence. Tam se názory samozřejmě mohou rozcházet a s reklamací nemusíte uspět. Pak vám nezbude než se do takového podniku nevracet, případně mu udělit negativní hodnocení.

Řešit se to dá i přes dozorové orgány

Můžete také podat podnět některému ze státních dozorových orgánů. Například nedostatky týkající se míry a množství podávaných nápojů a pokrmů řeší Česká obchodní inspekce, ohledně hygieny potravin se zase můžete obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci nebo Státní veterinární správu (u potravin živočišného původu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).