Hlavní navigace

Názor k článku Nechodíte na preventivní prohlídky? Lékaři by to i trestali od KarelE - Článek je to hezký. To je překlad z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2019 19:56

    KarelE

    Článek je to hezký. To je překlad z Britského originálu? Nebo to byl původně Německý článek? Ať už je odkudkoliv, tak se mi líbí. Kéž by něco takového existovalo i u nás!

    A teď bez ironie: na preventivní prohlídky chodím jednou za dva roky. Za posledních dvacet let jsem vystřídal tři praktické lékaře: jednoho ve středočeském kraji, druhého v Praze a třetího v Brně. Nikdo z nich preventivní vyšetření takhle nedělal. Probíhají úplně jinak: strčí se papírek do ranní moči, změří se tlak, poslechne se stetoskopem, koukne se do karty kvůli očkování, zkontrolují křivá záda, zeptá se zda chodím pravidelně na oční a nakonec mi vezme krev na nějaké základní testy. Při volání za pár dní jen informace že mám hraniční hodnotu cholesterolu. Hotovo do 10 minut.

    To, co je popsáno v článku, naši praktičtí lékaři ani dělat nemohou. Málokterý bude mít totiž atestace na všechno to, co je tam napsáno. A na řadu z těch věcí ani nemají vybavení, například na kontrolu zraku. Ti mají tak maximálně tu svítící skříňku s písmenky různých velikostí, ale tomu si snad nikdo netroufá říkat "preventivní vyšetření zraku"?

    Popsaným způsobem probíhají jen "velké placené kontroly" na specializovaných klinikách, kde si vás během hodiny až dvou opravdu prohlédne několik doktorů na několika přístrojích, krve vám vezmou více vzorků a i na vyšetření moči se čeká pár dní, protože kromě papírku tam zkouší i jakousi kultivaci. Jenže to stojí hezkých pár tisíc a nehradí to pojišťovna. Klasický obvoďák to dělat nebude, ten se vás jen vyptá a pak pošle na urologii/prok­tologii/gastro­enterologii/kož­ní/alergologi­i/neurologii/OR­L/oční/atd. Rozhodně se nebude pokoušet fušovat do práce třebas onkologovi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).