Hlavní navigace

Nealkoholický gin – nedostatkové zboží

2. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Stejně jako klasický alkoholický gin i nealko varianta se vyrábí vydestilováním aromatických látek z bylin, koření, ovoce a dalších rostlinných produktů. Ve výsledném nápoji sice chybí říz alkoholu, přesto je o tuto „ochucenou vodu“ zájem.

Pro každého, kdo nemůže pít alkohol, nastává poměrně nepříjemná situace v okamžiku, kdy se jeho přátelé rozhodnou zamířit do koktejlového baru. Zatímco si všichni vychutnávají pestrobarevné, chuťově atraktivní, nazdobené koktejly, abstinent je odsouzen pít limonádu nebo případně nealkoholické verze koktejlů, které jsou však především drahé a přeslazené. Mile mě proto překvapilo, když v brněnském gin baru 7 hříchů nedávno číšník nabídl mé těhotné kamarádce nealkoholický gin.

Ochucená voda

Každý už asi někdy slyšel o nealkoholickém pivu nebo vínu, ale představit si nealkoholický gin, který běžně obsahuje přibližně 40 % alkoholu, je poměrně těžký úkol.

Stejně jako klasický alkoholický gin i tento nápoj se vyrábí vydestilováním aromatických látek z bylin, koření, ovoce a dalších rostlinných produktů, kterým se ve světě ginu odborně říká botanicals. V případě nealkoholického ginu nosičem těchto aromatických látek však není alkohol, ale voda.

V nealkoholickém ginu samozřejmě chybí ten říz alkoholu, takže samotný gin je po chuťové stránce hodně jalový. Gin bez alkoholu je ale výborné řešení, jak docílit větší kvality nealkoholického drinku. Člověk tak nemusí pít jen kombinaci džusů nebo limonády, ale může pít něco zajímavějšího, vysvětluje barman brněnského baru 7 hříchů Jakub Bielik.

To, že v ginu chybí říz alkoholu, je skutečně pravda. I když kamarádka nealkoholický gin odmítla, já jsem neodolala a jednu skleničku jsem si objednala. V baru 7 hříchů nabízejí nealkoholický gin švédské značky Ceder's. Tato společnost vyrábí svůj bezalkoholový gin ve třech různých variantách. Kromě klasického ginu, který voní především po jalovci, Ceder's nabízí také nealkoholický gin, kde hlavní roli hraje kombinace zázvoru s hřebíčkem a okurkový gin s citrusy a heřmánkem. Protože si vždy vybírám to, co zní nejméně obvykle, vybrala jsem si okurkovou verzi. Abych byla upřímná, ze všeho nejvíc mi tento nápoj připomínal vodu, ve které si chvíli poležela okurka.

Výhodou bezalkoholového ginu je rozhodně to, že není vůbec sladký a že jím lze například v klasickém koktejlu gin & tonic nahradit alkoholickou složku nápoje. Méně příjemné je to, že půl deci tohoto ginu stojí osmdesát korun.

Nedostupné zboží

I když já osobně dávám přednost alkoholickému ginu, vypadá to, že o gin bez alkoholu je velký zájem. „Od každého druhu Ceder's ginu jsme měli jednu láhev a všechny tři láhve se spotřebovaly během čtrnácti dní,“ říká Jakub Bielik a dodává: „Ceder's gin si většinou ze zvědavosti v podobě gin & tonicu objednávají lidé, kteří nás navštěvují přes den na kávu, limonádu a další nealkoholické nápoje. Nealkoholický gin také láká příznivce ginu, kteří se s tímto provedením ještě nesetkali a ze zvědavosti si dají čistého panáčka.“

Galerie: Kde se pálí slavný gin

Ceder's gin, který má v nabídce brněnský bar 7 hříchů, však není prvním ani jediným nealkoholickým ginem na světě. První gin bez alkoholu se objevil už na konci roku 2015. Jeho tvůrcem byl Angličan Ben Branson, který svůj gin bez alkoholu pojmenoval Seedlip. Obě dvě značky ginů jsou určené především pro britský trh, kde má pití tohoto destilátu nejdelší tradici. Seedlip se dokonce prodává i v britských supermarketech a cena za půllitrovou láhev se pohybuje přibližně kolem šesti set korun.

V Česku je však situace složitější a sehnat nealkoholický gin je mnohem větší problém. „Zatím se nám povedlo najít pouze jeden internetový obchod, který byl ochotný nám gin zaslat do ČR, ale poštovné není levná záležitost,“ popisuje barman.

Další destiláty bez alkoholu

Kromě už zmíněného Ceder's ginu je možné se v českých podnicích setkat ještě s nealkoholickým destilátem Borrago non-alcoholic spirit. „Tento nápoj je v Česku mylně označován jako gin. Borrago je však směs květů a bylin, ale neobsahuje jalovec, což je základní složka každého ginu. Nic jiného se do České republiky zatím oficiálně nedostalo. Protože Borrago nepovažujeme za gin, jsme tak momentálně nejspíš jediní, kdo v Česku nabízí opravdový nealkoholický gin, a jsme moc rádi, že se nám ho povedlo sehnat,“ vysvětluje situaci kolem nealkoholických destilátů Jakub Bielik.

Kromě ginu ve světě existují i další nealkoholické destiláty. Španělská společnost Estafador vyrábí z ječmene, žita a pšenice nealkoholickou whisky Whissin a ve Velké Británii se kromě nealkoholického ginu destiluje také bezalkoholový rum Stryyk, kterému dodává chuť především hřebíček, dubové dřevo a grapefruit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).