Hlavní navigace

Názor k článku Ne ztužené, ale částečně ztužené tuky jsou problém od EC - Ztužené tuky nikdy neprošly žádným pořadným testem a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2015 13:15

    EC (neregistrovaný)

    Ztužené tuky nikdy neprošly žádným pořadným testem a jejich škodlivost tak nejsme schopni aktuálně objektivně posoudit. U transmastných kyselin poukazoval na možný problém Kumerow v 50. letech, tedy několik desítek let po začátku jejich konzumace. Ještě v 80. letech byly propagovány jako zdravé - 30 let po prvních objevech jejich dopadů(!). CSPI a další mohutnými kampaněmi donutily fast-foody jejich zařazení na úkor tradičního loje. Tak jako byly dopady částečně ztužených tuků dlouho nezkoumány a první problematické otázky značně upozaďovány, tak nyní nevíme nic o plně ztužených tucích. Přitom při ztužování vznikají desítky různých mastných kyselin, které se v přírodě nevyskytují a my prostě nevíme, co s nima tělo dělá. Není to sranda, například tělo obecně používá tuky na stavbu membrán buněk a když se změní vlastnosti těchto membrán.. zkrátka prohlásit, že plně ztužené tuky JSOU BEZPEČNÉ je nesmyslné riziko.

    A radit smažit na řepkovém nebo slunečnicovém oleji? To autor upad z jahody na znak. Tyhle oleje mají vysoký podíl PUFA, které jsou vysoce nestabilní - rychle podléhají oxidaci a při zahřívání vzniká velké množství karcinogenních látek (aldehydy, formaldehydy a jiné - si vyhledejte např. HNE)a to při teplotách nižších než je nesmyslně naduživaný kouřový bod.

    K teplotní stabilitě doporučuji tento experiment:http://www.dailymail.co.uk/health/article-3176558/It-s-healthier-cook-LARD-sunflower-oil-Extraordinary-experiment-shows-ve-told-cooking-oils-wrong.html

    Možná by to chtělo problematiku víc studovat a míň o ní psát. (a už vůbec se nespoléhat na organizace s jasnými vazbami na průmysl výroby jídel typu Vím co jím)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).