Hlavní navigace

Návykový zázvorový čaj: nepijte ho pravidelně

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zázvor patří mezi návykové rostliny a zázvorový čaj je přírodní léčivo. Neměli bychom ho proto pít pravidelně, jen tak „na chuť“. Častým omylem je také jeho dochucování, citron do zázvorového čaje nepatří. A je rozdíl, zda do čaje použijete zázvor strouhaný, či krájený.

Patří mezi nejpopulárnější rostliny v zimním období. Je hodně prodávaný a většinu domácností provoní společně s medem a citronem. Pokud ale chcete, aby vám pomohl na chřipku a nachlazení, musíte se naučit jej připravovat úplně jinak.

Zázvor toho umí opravdu mnoho. Tím, že je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý, se dokonale postará o naše zdraví. Výborné výsledky jsou s ním v léčbě chřipky – a to i střevní. Dále pomáhá proti nevolnostem všeho druhu, zažívacím potížím, při bolestech hlavy, bolestech kloubů a svalů či škrábání v krku.

Připravit si můžete buď zázvorový čaj, obklad, nebo koupel. Pro koupel si však ideálně pořiďte nebo vyrobte zázvorový olej. Ten pak po troškách lijte do koupele. Nebo použijte zázvorový éterický olej. Nakapejte tři až pět kapek do trochy mléka (či čehokoliv tučného, v čem se kapky éterického oleje rozpustí, aby neplavaly jako mastná oka na hladině), promíchejte a přilijte do teplé vody. Pro obklad je nejvhodnější silný odvar.

Domácí zázvorový olej

Nejen, že si jej můžete dopřát jako přísadu do koupele, ale rovněž jej můžete využít v kuchyni do jídla. A jak na to? Zázvor si nakrájíme ideálně na tenčí plátky a vložíme do uzavíratelné lahve. Zalijeme čistým, za studena lisovaným olejem (mandlový, slunečnicový, olivový) a necháme týden louhovat. Pak scedíme, přelijeme do čisté lahve a používáme dle libosti.

Strouhaný, nebo krájený?

Nejpopulárnějším využitím pro zázvor je však lahodný čaj, který nám přináší nejen chuťový požitek, ale zejména ochranu proti bakteriím a virům. Zjednodušeně řečeno – umí nás ochránit proti nemocem, a pokud nás už nějaká viróza postihla, dokáže nás jí velmi rychle zbavit.

V této souvislosti se pak velmi často řeší, zda zázvor před použitím stačí nakrájet, nebo je nutné jej nadrobno nastrouhat. Obě varianty mají své zastánce. Jak je to tedy správně? Záleží spíše na vás, každá varianta má svá specifika. Budete-li zázvor krájet, pak volte ideálně tenčí plátky a použijte větší kus. Čaj i tak bude o něco slabší než v případě, že jej nastrouháte. Pokud se vrhnete do strouhání, pak vám stačí opravdu jen malý, půlcentimetrový kousek zázvoru na šálek čaje. Louhování bude intenzivnější a do čaje se dostane více účinných látek. Je to tedy na vás a vaší chuti. V každém případě však nezapomeňte zázvor před přípravou důkladně omýt a škrabkou nebo menším nožem oloupat.

(Ne)vhodné dochucování

V našich končinách se stalo jakousi tradicí dochucování zázvorového čaje sladidlem a citronem. Co se sladidla týče, zde preferujte ideálně med (nebo například javorový sirup, i když zde mají odborníci jisté výhrady). Případně třtinový cukr. Klasickému bílému, rafinovanému, se snažte vyhýbat. Což ostatně platí nejen u čajů (podívejte se na 13 tipů, jak nahradit cukr).

A pozor na citron – ten totiž do zázvorového čaje nepatří. I když je to milá a pro někoho chutná tradice takto zázvorový čaj popíjet. Pro boj našeho těla s případnými nevítanými škůdci to rozhodně není to pravé. Pamatujte na to, že není nikdy a za žádných okolností vhodné míchat přírodní prostředky, které zahřívají a zároveň ochlazují. Rozhodněte se, co od čaje požadujete, a takový si i připravte. Zatímco zázvor vaše tělo rozehřeje na maximum, citron jej v tu samou chvíli až nepříjemně zchladí. Máte-li tedy chuť na dobrý zázvorový čaj, dejte si jej buď samotný, nebo jen se lžičkou medu. Pro své zdraví tak uděláte maximum.

Aby zázvor nepřestal účinkovat

Zázvorový čaj není vhodné pít pravidelně. Pro chuť si dejte šálek jen občas a jinak jej využívejte výhradně jako přírodní léčivo. Zázvor totiž patří mezi návykové rostliny.

V praxi to znamená, že budeme-li zázvor užívat velmi často, naše tělo si na jeho obsahové látky navykne a začne být vůči němu rezistentní. Pokud jej tedy budeme pít denně pro chuť, v případě nemoci nám už s největší pravděpodobností nepomůže.

Přírodní pomoc na nevolnost

Ať už jste snědli něco špatného, vypili nadmíru alkoholu, nebo trpíte nevolností například z cestování, určitě vyzkoušejte zázvorovou první pomoc. V pětasedmdesáti procentech případů zabírá velmi rychle a její účinky jsou pozitivní. Vhodné jsou kapsle, tobolky nebo silnější zázvorový čaj.

Před cestováním se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba tři až čtyři hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor. Co se nevolnosti z jídla či pití týče, tak v těchto případech je kořen zázvoru využíván už tisíce let.

TIP: Jak vyrobit zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Voňavá kuchyně

Díky své citrusové vůni a nezaměnitelné pikantní chuti můžeme zázvor využít jak do slaných, tak i sladkých jídel. Hodí se do masitých pokrmů, ale třeba i do cukroví nebo sušenek. Pečené maso nebo marinovaná ryba dostanou se zázvorem tu správnou chuť. Díky své pikantnosti se stává čím dál tím populárnější také jako přídavek do džemů a marmelád. Pochopitelně nesmí chybět v čínské a indické kuchyni.

Než se vydáte na nákup zázvoru do obchodu, přečtěte si, na co je třeba před jeho koupí dávat pozor. V žádném případě nesmí být zavadlý. Jedině čerstvý zázvor si uchová tu správnou chuť a vůni. A maximum účinných látek. Doma jej pak důkladně omyjte a uložte do chladu – do sklepa, chladné předsíně nebo do lednice. Přidávat ho můžete i do všech jídel, kde jste zvyklí běžně používat kari koření. A pamatujte si – bohatě stačí jedna zarovnaná kávová lžička na čtyři porce připravovaného jídla.

Citronová kuřecí prsíčka na zázvoru

  • Suroviny: 800 g kuřecích prsou, 2 cibule šalotky, 2 cm zázvoru, kůra z 1 citronu, šťáva z 1–2 citronů, 50 ml kuřecího vývaru, 3 lžíce rýžového vína (příp. bílé suché víno), 3 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce medu, sůl, olej
  • Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, nasolíme, zakapeme olejem a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Cibuli nakrájíme na kostičky, oloupaný zázvor na jemné nudličky. Z dobře omytého citronu okrájíme tence vrchní kůru bez bílé nahořklé části a nakrájíme také na jemné nudličky.
  • Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, zázvor a kůru, poté přidáme odležené maso a zprudka jej opečeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.
  • Kuře podlijeme citronovou šťávou, přidáme vývar, víno a dochutíme sójovou omáčkou a medem. Odkryté maso podusíme, až se tekutina vstřebá. Ideální přílohou je rýže.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).