Hlavní navigace

Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

27. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Svět cukrářů
Klasické ruční stroje, které dobře sloužily našim předkům, se hodí nejen tam, kde nemáme zásuvku – třeba na chalupě či doma na zahradě. Mají kouzlo, díky kterému si můžeme připadat zase jako u babičky na prázdninách.

Je tu meníčko a novinky týdne, k nimž tentokrát patří i tipy na tradiční kuchyňské pomocníky:

Tradiční zpracování ovoce či příprava domácích nudlí

Ruční pomocníci do kuchyně vydrží díky čisté mechanice opravdu hodně, a tak mohou sloužit i dalším generacím. Inspirujte se s námi tipy ze Světa cukrářů a připravte si nějakou skvělou pochoutku, třeba domácí šťávu, džem či nudle.

Vylisovat si ovocnou šťávu k snídani nebo základ na výrobu ovocného džemu nebylo díky mechanickému mlýnku nikdy snazší. Ten totiž umí dostat sladkou tekutinu ze všech druhů ovoce a v případě, že jste vyznavači ultrazdravého životního stylu, tak i z obilných trav či klíčků. Z měkčích druhů ovoce pak připraví lahodné ovocné pyré plné vlákniny, které si pak můžete dát zamrazit a dostat zdravou ovocnou zmrzlinu. A je to jednoduché. „Odšťavňování probíhá díky drcení a tlaku, který vytváří šneková hřídel. Vylisovaná šťáva pak odtéká otvorem na boční straně a cedí se skrze cedník, který je uvnitř odšťavňovací komory a přes plátýnko pak protéká do nádoby. V přední části můžete také regulovat přítlak dužiny podle použité suroviny,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Pomalé lisování je navíc velmi šetrné – nedochází k oxidaci a všechny vitamíny jsou tak plně zachovány.

Doma si dnes navíc můžete vyrobit nejen ovocné šťávy, ale díky ručnímu lisu na olej také olivový, lněný či kokosový olej nebo sezamovou pastu a burákové máslo.

Vyzkoušet můžete také strojek na domácí nudle, který dokáže vyrobit tenké těsto na nudle nebo pláty na lasagne nebo cannelloni. „Doma si můžete vyrobit chutné těstoviny bez éček, jen z domácích surovin. Sami si navolíte tloušťku těsta, jakou potřebujete – na výběr máte ze šesti nastavení. Strojek má ale i jiné využití, vhodný je i pro cukráře. Například když potřebujete vytvořit stejně tenké plátky k modelování nebo vypichování,“ objasňuje Michal Kubíček. Strojek je celokovový, takže jej lze snadno sestavit a také rozložit a umýt.

Připravené těstoviny pak můžete doladit buď třeba posypkou z ořechů – s těmi práci usnadní louskáček na ořechy, nebo více „po italsku“, například s bylinkovým pestem. Mramorový hmoždíř dokáže rozmělnit čerstvě natrhané bylinky, různá koření, ale také třeba vanilku nebo vytvořit česnekovou pastu. Můžete jej tak použít při sladkém i slaném vaření a pečení, protože nepřenáší pachy a je snadno omyvatelný. Současně je skvělým doplňkem hodícím se do každé kuchyně. 

Pivo na Náplavce: festival představí 50 tuzemských minipivovarů

Přes sedmdesát stánků bude na Rašínově nábřeží během šestého ročníku dvoudenního degustačního festivalu Pivo na Náplavce. Ten proběhne 15. a 16. června mezi Palackého a železničním mostem na Výtoni.

Pivo na Náplavce: dvoudenní festival představí 50 tuzemských minipivovarů
Autor: Pivo na Náplavce

Pivo na Náplavce: dvoudenní festival představí 50 tuzemských minipivovarů

Boom minipivovarů stále pokračuje, jen v Česku jich funguje přes čtyři sta. Řada z nich své pivní speciály představí na oblíbeném festivalu Pivo na Náplavce. V loňském roce ho navštívilo přes deset tisíc návštěvníků. „Festival má podtitul ,festival malých a mini českých pivovarů‘, všechny zúčastněné pivovary tudíž budou ryze české, respektive české, moravské a slezské. Letošního šestého ročníku se zúčastní padesát minipivovarů, některé úplně poprvé. Kromě toho bude pro návštěvníky jako každý rok připraveno i festivalové pivo. Letos ponese název ,Vltavská čubička‘, vyrobí ho kraslický pivovar Krušnohor – nejoblíbenější pivovar návštěvníků loňského ročníku festivalu – a půjde o svrchně kvašenou pšeničnou osmičku,“ uvedl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo na Náplavce. Pro dámy je speciálně připraveno pivo Aurosa. „Jedná se o český ležák v designových lahvích vyráběný především pro ženy, ale nejen pro ně. Zajímavé informace o pivu, chmelu a minipivovarech mohou návštěvníci získat v publikaci Československá pivovarsko-sladařská ročenka 2018, která bude po oba festivalové dny k zakoupení u vchodových stánků,“ doplnil Jiří Sedláček.

Festival vypukne v pátek 15. června ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny potrvá akce do 22. hodiny. „V sobotu mezi 8. a 14. hodinou bude na festival navazovat farmářský trh Náplavka s dalšími desítkami stánků,“ říká Jiří Sedláček.

Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic – organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků a navíc pivo ze skla lépe chutná. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají ani letos. „Pivo na Náplavce je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Novinkou letošního ročníku je možnost degustace i po 0,15 litrech. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, festivalového katalogu, festivalového pivního tácku a propisky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu,“ popsal pořadatel. Vedle stánků s pivem bude na místě dalších dvacet stánků s gastronomií hodící se právě ke zlatavému moku.

Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh návštěvníků nejen s produkcí malých českých pivovarů včetně odlišných chutí jejich piv od běžné produkce, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich majiteli a sládky. Kromě toho je snahou organizátorů festivalu představit Pražanům a návštěvníkům metropole nově vzniklé minipivovary z různých krajů České republiky. Součástí festivalu je i hlasování o nejoblíbenější minipivovar. V roce 2017 zvítězil s počtem 549 hlasů Rodinný pivovar Krušnohor, s 505 hlasy se druhý umístil Pivovar Lobeč a třetí příčka patřila Pivovaru Trautenberk s 417 hlasy.

Projekt Poznej svého farmáře otevře 15 farem v ČR

Na Farmě pod Ještědem na Liberecku v sobotu 26. května odstartoval letošní již pátý ročník projektu Poznej svého farmáře. V průběhu čtyř měsíců zavítá série vzdělávacích akcí do všech krajů České republiky, skončí 29. září na Farmě Bělina na Karlovarsku. Cílem projektu je podpořit prodej ze dvora a seznámit veřejnost s kvalitními potravinami.

„Projekt Poznej svého farmáře je jedinečnou možností propagace malých a středních zemědělských podniků v regionech. Návštěvníci se tak seznámí se zemědělci ze svého okolí, poznají jejich produkci a aspekty hospodaření. Akce, do které se většinou přihlašují rodinné a ekologické farmy, tak přispívá k vzájemnému pochopení a prohloubení vazeb mezi zemědělci a obyvateli venkova,“ řekl Petr Jílek z ministerstva zemědělství.

V letošním roce se veřejnosti otevře celkem patnáct farem po celé České republice. Lidé se tak budou moci seznámit s výrobky lokálních producentů. V loňském roce byla průměrná návštěvnost na jednu farmu 1288 lidí (19 farem), což bylo o zhruba 500 více než v roce předchozím (780, 13 farem). V ročníku 2017 byl ustanoven nový rekord v počtu příchozích na jednu akci. Zlatou farmu ve Vrbátkách na Olomoucku navštívilo 3074 osob.

Návštěvníci mohou na každé z farem vždy na jednom místě ochutnat výrobky přímo od farmářů, nakoupit kvalitní potraviny z regionu a podívat se, jak farmáři hospodaří a vyrábí potraviny. Nedílnou součástí každé akce je i tematický doprovodný program pro celé rodiny, například hudební a divadelní vystoupení, představení regionálních potravin či lokálních farmářů nebo foodtruck se sladkovodními rybami. Pro děti je připraveno malování na obličej, projížďky na ponících nebo skákací kombajn.

Termíny a místa konání projektu Poznej svého farmáře v roce 2018

KRAJ

FARMA

TERMÍNY

Liberecký

Farma pod Ještědem

26. 5.

Olomoucký

Farma Branná

16. 6.

Středočeský

Farma Hanka Mochov

23. 6.

Pardubický

Farma pod Kopcem

30. 6.

Jihomoravský

Farma Amálka

7. 7.

Plzeňský

Hledá se náhrada

14. 7.

Královéhradecký

Rybí sádky Opočno

21. 7.

Vysočina

Olejový mlýn Petráveč

28. 7.

Královéhradecký

Farma Kejklíček

4. 8.

Jihočeský

Na Italské farmě

11. 8.

Moravskoslezský

Farma Stromovous

18. 8.

Zlínský

Farma Žerlina

25. 8.

Středočeský

Ekofrukt Slaný

8. 9.

Ústecký

Farma Babina

22. 9.

Karlovarský

Farma Bělina

29. 9.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).