Hlavní navigace

Natékání nohou v kotníku – počátek křečových žil

20. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Občasné či pravidelné natékání nohou i noční křeče mohou znamenat počínající problém s křečovými žilami. Na dotazy pacientů odpovídá Tomáš Bureš, specialista na cévní chirurgii a vedoucí lékař Galerie Medical Center.

1. Natékání nohou v kotníku

Přes den mi občas otečou nohy v kotníku. Když je dám nahoru, za chvíli se to zlepší. Můžou to být křečové žíly?

Křečové žíly se typicky projevují viditelnými vinutými žilami pod kůží. Jsou ale velmi často doprovázeny pocitem únavy, těžkých nohou, někdy i otokem a bolestmi, které vznikají většinou v klidu. Pokud tedy těmito problémy pacient trpí, je určitě vhodné podstoupit odborné cévní vyšetření, při kterém se dá počínající problém s žilami odhalit pomocí ultrazvuku.

2. Noční křeče v lýtku

V noci mívám často křeče v lýtkách. Přisuzovala jsem to únavě ze sportu, ale křeče mě budí i ve dnech, kdy nesportuji. Čím je to způsobeno?

Klidové – noční – křeče bývají často způsobeny právě poškozením žilního systému. V noci, kdy se nepohybují svaly, dochází ke zpomalení krevního toku v žilách, a tím i překrvení končetin, které je pak příčinou křečí.

Další velmi častou příčinou je nedostatečný příjem hořčíku a často i nedostatečný pitný režim. K vyloučení nebo potvrzení poškození žil je nutné provést podrobné ultrazvukové vyšetření a dle toho pak doporučit správnou léčbu.

3. Dlouhé sezení a křečové žíly

Pracuji jako pokladní v supermarketu. Mám křečové žíly a z dlouhého sezení mě bolí nohy. Co mám dělat, abych tomu předešla?

Bolesti a otoky končetin jsou typickým problémem spojeným s křečovými žilami. Základním protiopatřením je snaha o pravidelný pohyb, který vede k urychlení krevního toku v končetinách. Stačí často jen pohyb končetinami, klidně i vsedě, provádění výponů, pokrčování a propínání nohou, nebo samozřejmě krátká procházka.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám: jednoduché a rychlé

Dalším vhodným opatřením jsou pak kompresní podpůrné podkolenky, které je možné běžně sehnat v lékárně nebo zdravotnických potřebách.

4. Dědičnost varixů

Jsou křečové žíly dědičné? Mají je oba moji rodiče.

Ano, dědičnost hraje svou roli. Velký vliv na jejich vznik má ale zejména denní režim a zejména pak nedostatek pohybu.

Galerie: Jak obléknout kompresní punčochy

5. Křečové žíly a sport

Je nějaký sport, kterého se mám vyvarovat, když mám křečové žíly?

Pravidelný pohyb je velice dobrou prevencí vzniku křečových žil.

Pokud již křečové žíly máte, doporučuji například plavání, při němž nezatěžujete nohy vlastní vahou, dále jízdu na kole, chůzi, běh na lyžích. Při těchto aktivitách dochází k zesílení svalstva nohou a ke zrychlování průtoku krve.

Sporty, které nejsou příliš vhodné pro pacienty s křečovými žilami, jsou například běh, aerobik, tenis, squash a podobně. Tedy sporty, při kterých jsou končetiny zatěžovány nárazy a krev v žilách může svým tlakem poškozovat žilní chlopně.

Vždy ale platí, že každý pohyb je lepší než nedělat nic.

Odborná spolupráce:

MUDr. Tomáš Bureš

Cévní chirurg a vedoucí lékař, Galerie Medical Center

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).