Hlavní navigace

Bosé boty obujete a už nechcete jinak

31. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Vivobarefoot – nejznámější značka tzv. bosých bot – je u nás zásluhou Kamila Vedrala. Před šesti lety to u něj byla láska na první obutí a přenáší ji dál. „Všichni jsme se narodili bosí, a proto jsou naše boty téměř pro každého,“ říká propagátor bosých bot.

Před pár lety je nosilo pár „alternativců“ na běhání. Dnes se „barefooty“ prodávají ve velkém. Mají je děti i manažerky do kanceláří. A když chce manželka Kamila Vedrala na ples v lodičkách, on sám prý „zlostně funí.“ Čím to, že je bosé obouvání čím dál víc v kurzu?

Kde se vzal nápad začít v Čechách prodávat „bosé boty?“

Z osobní zkušenosti. Před pár lety jsem žil v Austrálii, chodil i běhal jsem tu naboso. Po návratu domů mi žádné boty neseděly, tak jsem začal hledat. Když jsem objevil značku Vivobarefoot, už jsem nechtěl obout nic jiného, klasické boty mě omezovaly. Tak jsem napsal výrobci do Anglie, že bych je u nás chtěl prodávat a požádal o nějaké vzorky.

A dařilo se?

První dva roky téměř nikdo barefoot obuv neznal a hodně se o ní pochybovalo. Chodili k nám spíše alternativně smýšlející lidé a běžci. Hodně osvěty udělala kniha Zrozen k běhu, která v té době vyšla (více v článku Zrozeni k běhu, ale ne v botách). Zamýšlí se nad tím, jak je možné, že jsme s nejmodernějšími technologiemi a botami často zranění oproti domorodcům, kteří běhají třeba v Mexiku naboso nebo jen v tenkých sandálech.

Čeho se nedůvěřivci báli nejvíc?

Že se boty prošoupou. Mají totiž jen tři milimetry tenkou podrážku. A za to navíc platit docela dost peněz? Samozřejmě také fungoval strach z neznáma – v botách není žádný tlumič nebo podpora nožní klenby a kdekdo si říkal, že mu to ublíží.

Co jste na to říkal vy?

Že jsme se všichni narodili bosí a chodili tak pět milionů let. Moderní boty jsou výdobytek, dříve se nenosily. Mají nepřirozený tvar, klenba v nich nemůže pracovat. A když mají navíc podpatky a jsou špičaté, je v nich noha sevřená jako v sarkofágu. Jen když je noha naboso nebo jako naboso, má potřebnou volnost.

TIP: Za bosé chození se mi tělo odměňuje

Bosí ale naši předkové chodili po jiném ternu než my dnes – to je přece typický argument odpůrců bosého obouvání.

Málokdy ale jdete po naprosto rovném povrchu, všude je nějaký „terén“ – dlažební kostky, kamínky, zpomalovací retardéry na přechodech. Dost lidí se také bálo, že je každý kamínek na cestě v barefootech zabolí, ale nakonec zjistili, že je to příjemné. Cítíte, co se děje pod nohama.

To musí být neznámý pocit.

I proto máme v prodejně speciální chodníček z kamínků, trávy a dřeva. Lidé, co neznají naše boty, je tu vyzkouší a projdou se po něm. Pak vědí, co je čeká venku.

Ten, kdo pěje ódy na bosé obouvání, už prý jiné boty nechce, je to tak?

Neznám nikoho, kdo by nerad chodil naboso. Je to ale i o technice chůze nebo běhu (příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví, říká trenér). Neprodáváme zázračné boty, jen boty, co umožňují chodidlům přirozený pohyb, jako je chůze naboso. Chůze vychází přes patu, ale v klasických botách na ni hodně nepřirozeně dupeme. Bosé boty to nedovolí, je to, jako byste sáhla na horká kamna. Když se v nich našlapuje zlehka, pak nevadí ani rovný terén. Sám vážím sto sedm kilo, šest let nenosím nic jiného a nebolí mě záda, nohy ani kolena, chodidla mám naopak silnější. A s těmi jsem dřív zrovna míval problémy.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

„Naše boty nejsou všelék. Ale kdo je zkusí, už nechce jiné,“ říká Kamil Vedral o tzv. bosých botách s třímilimetrovou podrážkou

A co běhání? To vaše boty přece v začátku proslavilo.

Tady je to složitější. Když si někdo koupí naše boty, půjde v nich běhat deset kilometrů, na které je zvyklý z klasických bot, a předem si o barefootových botách nic nezjistí, může se i zranit. Běžcům doporučujeme začít opatrně a běhat nejdříve třeba jen třetinu toho, na co jsou zvyklí. Nejlepší je konzultovat vše se s trenérem, zaměřeným na barefoot obuv. Technika běhu je v ní odlišná než v klasických botách.

Zima sice skončila, ale když si představím třímilimetrovou podrážku a minus deset venku, hned mě zebou nohy.

Zimní boty se donedávna moc neprodávaly, v září spadly prodeje a do jara to přetrvávalo. Dnes už je to také jinak. I když je leden nejslabší měsíc obecně, na e-shopu jsme měli osmdesátiprocentní nárůst prodejů oproti loňskému roku. V zimních botách jsou termovložky, které obsahují izolační prvky. Noha se v barefootech navíc pořád pohybuje a zahřívá. Ale já říkám, že na prodej vánočních kaprů ty boty samozřejmě nejsou, deset hodin v mrazu bez pohybu stát nelze. To ale asi v žádných botách.

Dva nesmiřitelné tábory, pokud jde o typ bot, se přou v případě obouvání dětí. Co na to vaši zákazníci?

Maminky dětí měly zprvu strach, že u našich bot není opora nožní klenby a že jim ublíží. Všimněte si ale, že žádné malé dítě nechce pevné boty, zpočátku jim na nožičkách vadí. O dětské byl zprvu minimální zájem, ale pomohla třeba diskuzní fóra. Děti v bosých botách šťastně běhají, jiné nechtějí a nárůst prodejů je enormní.

TIP: Chůze naboso je velice prospěšná věc, která by měla být samozřejmostí od nejútlejšího věku, říká fyzioterapeutka

Předávaná zkušenost vám asi pomohla celkově hodně, je to tak?

Ze začátku jsme třeba obden dostávali maily typu „kamarádka mi doporučila vaše boty“. Odvážní je vyzkoušeli a zkušenost předávají. Jeden zákazník se dokonce na základě skvělé zkušenosti rozhodl založit s našimi botami vlastní obchod.

Často jsou ale vaše boty pod palbou kritiky za vysokou cenu.

Ano, platit za tak tenkou podrážku několik tisíc připadá některým lidem moc. Já si ale myslím, že je to jako s jídlem, a jak říká Roman Vaněk: „Lepší lžíce medu nežli kýbl hnoje.“ Podrážka našich bot je oděruvzdorná, má ochranu proti propíchnutí. Neznám nikoho, kdo by naše boty prochodil. Kožené jsou z nejkvalitnější kůže Pittards, používají se recyklované a recyklovatelné materiály. Boty se navíc nevyrábějí v milionových sériích. Nakupujeme je v dolarech a roste kurz.

V Česku jste jedničkou na trhu, čím si to vysvětlujete?

Pohodlím, použitými materiály a designem. Když sundáte klasickou botu na konci dne, uleví se vám. To se s našimi botami nestane, to je vám pořád stejně pohodlně, ať jste v botách, nebo naboso, nic vás neomezuje ani netlačí. Ze začátku se nejvíce prodávaly boty na běhání, dnes je válcují lifestylové boty. Spousta žen se diví, jak mohly do práce chodit patnáct let na podpatcích.

Jako žena bych ale měl trochu pochybnosti o vzhledu takové zdravé boty.

Nejprodávanější jsou jednoznačně balerínky a lifestylové boty obecně, dokonce začínáme dámské boty prodávat trochu více než pánské. Měníme dogma, že hezká bota musí být špičatá a s podpatkem. Ale je samozřejmě těžké vyrobit širokou botu s kulatou špičkou, aby vypadala moderně. Daří se to a to je to, co nás hlavně odlišuje od konkurence.

Pohodlí je jedna stránka. A co zdravotní výhody bosých bot?

Dostáváme zpětnou vazbu, že se díky našim botám zlepšuje zdravotní stav jejich nositelů. Lepší se potíže s chodidly, koleny, kyčlemi. Bosé obouvání je obecně na vzestupu, i když i v téhle oblasti jsou značky, které s ním mají společného jen něco málo a mnohdy se o barefoot boty nejedná. Prodeje bosých bot rapidně vzrůstají a obvykle platí, že kdo je vyzkouší, už nechce nosit jiné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).