Hlavní navigace

Nasazení čoček pod minutu: jak na to

22. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ztrácíte při nasazování kontaktních čoček nervy? Nebo dokonce čočky v umyvadle? S tímto receptem už nebudete.

Nasazování kontaktních čoček je pro mnoho lidí strašákem a zároveň důvodem, proč raději zůstanou u brýlí. A přitom to není žádná věda. Stačí dodržovat ověřený postup a časem celou proceduru zvládnete ani ne za minutu. Daniel Szarvas z online obchodu s čočkami VašeČočky.cz nabízí „recept“ na jednoduchou aplikaci i vyjmutí čoček, podle kterého to zvládne úplně každý.

„Nasazovat a vyndávat kontaktní čočky vás vždy naučí nejlépe kontaktolog, proto v první řadě zamiřte za ním. Rozhodně se to vyplatí, ušetříte tak zdraví svých očí a taky nervy,“ doporučuje Daniel Szarvas a představuje „desatero správného postupu“.

Ingredience: kontaktní čočky, roztok na čočky, případně pinzeta nebo aplikátor na čočky, zrcadlo (čím větší, tím lepší), dostatek světla, umyvadlo, mýdlo na ruce a látkový ručník

1. Hygiena především

Před samotnou procedurou si umyjte ruce mýdlem a utřete je do sucha ručníkem. Dejte si pozor, aby nepouštěl chlupy, nechcete přece do oka dostat nic jiného než čočku.

2. Péče o pleť

Tu raději odložte na později. Pleťový krém a líčení zvyšují pravděpodobnost, že se vám s čočkou do oka dostane nežádoucí mikročástečka. A krém pleť zamastí, takže by víčko při nasazování čočky mohlo pod prsty proklouzávat a zavírat se.

3. Protřepat, nemíchat

Ať už vytahujete čočky z nového balení, nebo z pouzdra, před otevřením jím zlehounka zatřepejte, aby čočka náhodou nezůstala přilepená na stěně.

4. Opatrně a pomalu

Vyjměte čočku a nechte si ji položenou na bříšku ukazováčku. Tak ji můžete pohodlně zkontrolovat, jestli není naruby, a nemusíte se bát, že vám spadne a celá se zašpiní, nebo dokonce ztratí.

Manipulaci s čočkami usnadní speciální plastová pinzeta na čočky za pár korun

5. Rub, nebo líc?

Nejde jen o to, že obrácená čočka by neplnila svou funkci. Kvůli jinému tvaru by se její okraje „zarývaly“ do oka, takže byste hned poznali, že je něco špatně. Správně má být čočka kulatá a okraje zaoblené podobně jako mistička. Čočka naruby má placatější okraje, které trčí do stran, spíše jako hluboký talíř. Jestli je čočka správně, zjistíte kromě kontroly tvaru i tak, že ji zkusíte ohnout. „Dejte si čočku doprostřed dlaně a zkuste dlaň pomalu otvírat a zavírat. Pokud je v dlani posazena správně, vrací se hezky do původního tvaru. Když je špatně, muchlá se a nevrací se pravidelně,“ upřesňuje Daniel Szarvas. Některé čočky mají indikátor rub a líc (čísla 123), ale těch není mnoho.

6. Pravá, nebo levá?

Pokud máte na každém oku jiný počet dioptrií, je logické, že byste si neměli levou a pravou čočku poplést. Rozlišujte je ale i v případě, že jsou obě stejné. Zvláště pokud nosíte vícedenní čočky, mohli byste si přenést infekci z jednoho oka do druhého. „Vytvořte si návyk začínat vždy pravým okem. Nestane se vám pak, že byste čočky prohodili,“ radí odborník.

7. Zadržet dech a… nasadit!

Prostředníčkem uchopte spodní víčko, ukazováčkem horní víčko a roztáhněte je od sebe. Tím si vytvoříte dostatečný prostor pro aplikaci čočky. Dívejte se přímo před sebe a čočku z ukazováčku opatrně přiložte na oko. Čočka se prstu okamžitě pustí a přilne na rohovku. Uvolněte víčka, ta se okamžitě zavřou, párkrát zamrkejte a je to! „Na samotnou aplikaci si sedněte a opřete lokty o stůl nebo umyvadlo, aby se vám neklepaly ruce,“ doporučuje Daniel Szarvas.

Silikonový aplikátor kontaktních čoček slouží k bezpečnému a hygienickému nasazování měkkých i tvrdých kontaktních čoček. Usnadní aplikaci nejen s dlouhými pěstěnými nehty.

8. Před vyjmutím čočky

Jednodenní čočky můžete rovnou vyhodit, ty vícedenní je potřeba uložit do pouzdra. To si předem připravte – vypláchněte roztokem a znova naplňte. Roztok je potřeba měnit každý den znova, v žádném případě nedolévejte. Nezapomeňte ani teď na pečlivé umytí a osušení rukou. Když jsou prsty mokré, čočka se špatně vyndává.

9. Čočka z oka ven. Jak na to?

Jednou rukou si podržte horní víčko otevřené, prostředníčkem nebo prsteníčkem druhé ruky zatáhněte za dolní víčko. Palcem a ukazováčkem druhé ruky čočku uchopte po stranách a jemně ji stiskněte k sobě.

10. Umýt a uklidit

Čočku propláchněte roztokem, opatrně promněte mezi prsty a ukliďte do připraveného pouzdra s čistým roztokem. Dámy, odličování přichází na řadu až nyní.

Galerie: Jak byste vypadali s barevnými čočkami?

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

Optometrista. Kontaktolog největšího českého e-shopu s kontaktními čočkami VašeČočky.cz.

Zdroj a foto v článku VašeČočky.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).