Hlavní navigace

Názor k článku Narcis miluje k zbláznění… jen sebe. A jinak to nebude od anonym - Dobrý den, vím, že otázka není na mě a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2018 21:07

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    vím, že otázka není na mě a ani nejsem člověk, který by měl v tomto směru vzdělání, jen se o tyto věci dlouhodobě zajímám.

    O Narcismu se běžně píše, že pravděpodobnost změny takového člověka je velice nízká. Jak praví nadpis článku: "A jiné to nebude." To je dost výstižné.

    Jako člověk co si myslí, že má jednoho z rodičů takového, tak vám to mohu říci, že je to většinou přesně tak. Prvně jde o velmi zažité stereotypní chování, které vzniká už v dětství a daný člověk se vlastně ani moc jinak chovat neumí. Jak bylo řečeno už v článku: "Když ptáčka lapají." Narcistická porucha osobnosti se vyznačuje velkou mírou manipulací a takový člověk je schopen i ochoten načas své chování změnit, aby dosáhl nějakého ze svých cílů (nikoliv vašeho).

    Spíše se pak vrátí ke své rutině. Ostatně změnit zažité návyky není mnohdy snadné i pro zdravého jedince a u narcistů možnost vyléčení (změny) se udává v jednotkách procent maximálně a to když si svůj stav uvědomí a rozhodne se proto vyhledat odborníka. Sám většinou to takový člověk nedokáže se chovat jinak i třebaže by to chtěl, což je k dříve řečenému spíše extrémní výjimka neb Narcis se většinou změnit nechce. Neb jako každému manipulátorovi mu to poskytuje řadu výhod. Chce aby se ostatní řídili tím co on chce, ale sám tohle pro druhé většinou opravdu neudělá. (Spíš většinou jen pokud je to součást manipulace. - Např. Je to pak otočeno proti Vám takto: "Já se pro Vás tak snažím dělat a vy to ani neoceňujete!" - tedy klasické citové vydírání, hraní na city druhého, že to ten druhý není ten správný člověk a nejedná on správně a on naopak oproti Vám ano.)

    Když je na něj opravdu silný tlak, tak to může hrát, ale i to je spíše výjimka. Většinou si dupne a ostatní kolem chtě nechtě musejí přijmout jeho stanovisko, jinak je zle a nastane pak bouře takovýchto citových útoků. které jsou na Vás pečlivě připraveny a zahrány, aby bylo možno dosáhnout zmiňovaného efektu naučené bezmocnosti napadeného (zjednodušeně řečeno - aby si vůbec nevěřil a přijal, že je za špatné chování narcise on zodpovědný).

    Vím, že tento můj názor není pozitivní, že ano je to možné a běžné, naopak žel tomu není tak. Aby se chtěl a začal narcis přeučovat k jinému lepšímu chování vede dlouhá a náročná cesta s nejistým výsledkem.

    Přeji Vám pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).