Hlavní navigace

Nápoje na svatbě: Vlastní alkohol není žádná výjimka

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Svatební přípravy vrcholí, rozpočet se tenčí, ale je třeba ještě zařídit nápojové balíčky. Nebo to jde i jinak? Poradíme, jak na nápojích na svatbě co nejvíce ušetřit a čeho se vyvarovat.

Chystáte svatbu, řešíte, kolik toho vaši hosté vypijí, kolik vás jen na nápojích bude svatba stát? Pak jste na správném místě. S pomocí svatebních koordinátorek z Prahy a Brna jsme pro vás zmapovali, na kolik vás přijdou nápoje na svatbě, jaké situace mohou nastat a proč se vyplatí nakoupit vlastní tvrdý alkohol.

Jen svatební hostina s nápoji vyjde i tisícovku na osobu

Svatební obřad můžete mít prakticky kdekoliv, se svatební hostinou a následným rautem, chcete-li večerním bufetem, už je to horší. Máte-li místo a málo hostů, asi to zvládnete na zahradě svého domu, možná i v bytě za pomoci babiček a miminek. Má-li mít svatba ale nějakou úroveň, využijete zřejmě služeb některého z vybraných hotelů či restaurací.

Za pronájem si restauratéři obvykle nic neúčtují a s výběrem nápojů vám pomohou. Cena jídla a nápojů se odvíjí od místa, kde svatba probíhá. „Když si vezmeme, že svatbu budeme pořádat mimo Prahu v nějaké běžné restauraci, cena celého svatebního menu i s nápoji se může pohybovat kolem čtyř set korun, večerní bufet přijde asi na pět set korun za osobu. Pokud ale vybereme nějaké lepší místo specializované na svatbu, lze počítat s tisíci korunami za svatebního menu, za večerní bufet pak zaplatíte také tisíc korun za osobu,“ udává svatební koordinátorka Lucie Holá z pražské Svatební agentury Lucie Holá.

Nápoje platíte za hodinu i za osobu

Nápoje mohou být řešeny formou nápojových balíčků, v nichž je zahrnuto pivo, víno, nealko, káva a voda. Přičemž cena se obvykle počítá za osobu na hodinu. Spočítáte si tedy, kolik hodin bude vaše svatba trvat, kolik bude hostů, a tyto dva údaje mezi sebou vynásobíte. Cena za nápojový balíček se liší restauraci od restaurace, za čtyřhodinový balíček dáte průměrně čtyři sta korun za jednu osobu. „Jejich velkou výhodou je to, že dopředu víte, kolik za nápoje zaplatíte,“ říká svatební koordinátorka Lucie Holá. Nemusíte tedy během veselí hlídat rozpočet nebo číšníky, aby vám nenapočítali víc, než jste se svatebčany vypili.

Nevýhodou je, že limit restaurace je většinou nastaven tak, aby na tom podnik vždycky vydělal. „S nápojovými balíčky jsem se osobně zatím nesetkala, standardně se ale počítá s tím, že v průměru člověk vypije nealko nápoje za cca tři sta korun. Ve výsledném účtu bývá položka nápojů zpravidla překvapením, na některé svatbě se totiž vypije hodně koly, na druhé se zas hojně pije voda s citronem z karafy. I tyto drobnosti se samozřejmě projeví na výsledné ceně,“ upozorňuje brněnská svatební koordinátorka Veronika PolehlováAV your day.

Plánujeme svatbu: Jak objednat nealko?

  • Nápojový nealko balíček vás bude stát tři až čtyři sta korun na osobu (výhodné jsou pro restaurace a pro ty, kteří chtějí mít jasnou představu o finální ceně).
  • Zvolíte-li platbu za reálnou spotřebu, můžete hodně ušetřit, v letních dnech se ale nemusí vyplatit.
  • Ideální je objednat karafy s vodou, které se na stolech průběžně doplňují.

Nápojovým balíčkům se ale můžete zcela vyhnout, nealko si hosté mohou objednávat u číšníka, stačí ho instruovat, které nápoje jdou na vrub novomanželů, které nikoli. Platit pak budete dle reálné spotřeby, která se však dopředu nedá příliš dobře odhadnout. Podle svatební koordinátorky Lucie Holé je ideální domluvit si v restauraci karafy s vodou a citronem, které moc nestojí a číšníci je na stolech neustále doplňují. Oblíbené jsou i domácí limonády, hosté pak obvykle nevyžadují velmi drahé nealko v malých lahvích.

Vyplatí se donést vlastní víno?

Pokud chtějí mít novomanželé na svatbě vína od stréca z Moravy, mohou si ho do restaurace přinést. I to je zcela běžná praxe. Jen je třeba počítat s tím, že to nebude zadarmo nebo za pár drobných. Restauraci musíte zaplatit tzv. korkovné – to je částka, kterou podniku uhradíte za to, že mu ujde zisk.

Co se výše korkovného týče, podle zkušeností Lucie Holé se pohybuje zhruba od osmdesáti korun v běžné restauraci mimo Prahu až po pětistovku za lahev v luxusním hotelu. Na Moravě je situace o několik řádů příznivější. „Jsou provozy, kde si za korkovné účtují padesát korun za lahev, jinde sedmdesát, ale v průměru je to asi sto korun. A to buď za lahev, nebo za litr vína,“ říká Veronika Polehlová a dodává: „Když se domluvíte, někde vám korkovné nebudou počítat dle zvyklostí, ale dají vám paušál například tři tisíce korun. Není to však pravidlem.“ 

Vlastní víno a tvrdý alkohol na svatbě?

  • Výhodné zejména pro ty, kteří víno pořídí za „hubičku“. V restauracích se totiž platí tzv. korkovné. Obdobná praxe platí i u tvrdého alkoholu.
  • Korkovné se pohybuje od sedmdesáti korun do pěti set za lahev, či litr vína. U tvrdého alkoholu jde průměrně o pět set korun za lahev.

Je to však částka, o které se dá celkem dobře smlouvat. „Restaurace zajistí servis a sklo, jinak je to nic nestojí. Takový nákup se vám může vyplatit zejména tehdy, pokud máte známé na Moravě, nebo budete víno nakupovat za nízkou cenu,“ doplňuje Lucie Holá.

Je určitě dobré vědět, že korkovné se počítá na základě vypitých, nikoliv dovezených lahví. „Co není otevřené, to se neplatí,“ uvádí svatební koordinátorka. Dovoz vlastního piva nebo vína na svatbu není nic neobvyklého, výrazně obvyklejší je to však u tvrdého alkoholu, kde to může výrazně zahýbat s vaším rozpočtem.

Tvrdý alkohol se vyplatí koupit mimo restauraci

V Česku není zvykem, aby novomanželé hostům platili i tvrdý alkohol. Ale aby svatebčané nemuseli připíjet na spokojený život novomanželů za vlastní peníze, organizátoři svatby celkem často dovezou vlastní zásoby tvrdého alkoholu. A přestože je korkovné za dovezený tvrdý alkohol vyšší, jde asi o pět set korun za lahev, obvykle se to vyplatí. „Jedna lahev tvrdého alkoholu vás totiž při zakoupení přímo v restauraci může přijít na tisíc až tisíc pět set korun, na rozdíl od stejné lahve koupené v obchodě za tři sta,“ upozorňuje na výrazné rozdíly v cenách Lucie Holá.


Autor: depositphotos.com

Otevřený bar není na svatbě moc dobrá volba

Můžete také nakoupit jen několik málo lahví vybraného „lepšího“ alkoholu, který dáte volně k dispozici na bar, a když se dopije, další panáky si platí svatebčané sami. „Nedávno jsem ale měla svatbu, na které měli novomanželé vlastní jen čtyři lahve. Ty ale záhy došly a svatebčané by museli pít za své. Tatínek nevěsty řekl, že nikdo nic platit nebude. Nakonec se pilo dál ze zdrojů restaurace a zkonzumovalo se namísto čtyř lahví šestnáct,“ říká svatební koordinátorka z Prahy. Někdy člověk nemá správný odhad, a když se nedržíte plánů, v rámci opojení a dobré nálady můžete své náklady výrazně navýšit.

Jak ušetřit za nápoje na svatbě

Co se alkoholických nápojů týče, stoprocentně uhlídat počet čárek na svatebním plotě je prakticky nemožné. Podle našich informací lze objednat do restaurace pivní sudy, kdy zaplatíte za celý sud a tím pádem neřešíte počet vypitých piv. U vína lze spotřebu zpětně spočítat díky prázdným lahvím, které vám v restauraci budou střádat. Na tuto informaci je dle zkušeností vhodné upozornit personál až těsně před svatbou, aby případní nepoctivci neměli šanci nastřádat si prázdné lahve třeba z jiné svatby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).