Hlavní navigace

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

5. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Na skutečně farmářských trzích lze koupit potraviny, které se ve velkých kamenných obchodech nedají sehnat, a jimiž tak lze obohatit předvánoční i vánoční „velkoobchodní“ jídelníček.

V konkurenci všech možných podob a forem předvánočních nákupů bychom neměli zapomínat ani na farmářské trhy. Tedy alespoň na ty, na nichž se prodávají skutečně české produkty od skutečných farmářů, což jsou tržiště řídící se etickým kodexem Asociace farmářských tržišť (AFT). Důvodů je celá řada, mimo jiné i sortiment, který jinde není k mání.

Jedním z takových míst je třeba „Heřmaňák“, farmářský trh v Praze na Řezáčově náměstí v blízkosti stanice metra Vltavská. Uvedený trh je zajímavý také tím, že se deklaruje jako „bezobalový“, takže nakupující nedostane svůj nákup do různých igelitových tašek, ale musí jít (nebo měl by) nakupovat s klasickým košíčkem, což v místě vytváří docela zajímavou a jedinečnou atmosféru.

Zajímavá je ale i nabídka prodávaných potravin.

Zelí podle rodinné receptury

Například kysaného zelí z Hrejkovic, což je produkt již dvacet let existující rodinné firmy z jižních Čech, která má, a to oprávněně, velmi dobrou image. Hrejkovické kysané zelí se totiž vyrábí podle staré rodinné receptury a ze zelí od tuzemských pěstitelů, čímž sice operuje kdekdo, ale v tomto případě je to pravda.

Pro ty, kteří mají tradiční české zimní pochoutky – kysaného zelí, velkou spotřebu, nabízí firma zelí naložené ve skleněných třílitrových lahvích, v nichž zelí přímo kvasí. Sklenice lze k dalšímu naplnění opět vracet, a používat tak zelí ze „své“ sklenice. Hrejkovické zelí není k mání jen na Heřmaňáku, ale také na farmářských trzích na pražské náplavce na Rašínově nábřeží nebo v Plzni na náměstí Republiky, což se člověk dozví třeba na kysanezelizhrejkovic.cz.

České chilli

Zpět ale k Heřmaňáku, kde lze kromě dalších uzenářských, mlékárenských nebo pekárenských výrobků tuzemských rodinných firem koupit třeba různé druhy delikátních chilli omáček, včetně chilli semínek, vhodné v předvánočním i povánočním času například ke konzumaci masa. I v tomto případě je výchozí surovina – chilli papričky – tuzemského původu, vypěstovaná ve skleníku.

Spektrum nabídky je opravdu široké, prostudovat jej lze například na webu chillipikanterie.cz a vybrat si třeba kostarickou verzi s ananasem, bornejskou s exotickým kořením nebo pikantní kouřovou omáčku, a kromě přímého nákupu si lze tyto pochoutky také objednat k doručení.

Galerie: Farmářský trh Heřmaňák – první trh bez igelitek

Vánoční marmeláda z Marmeládového mlýna

Třetím z mnoha tipů na nákup na Heřmaňáku je opět rodinná firma Marmeládový mlýn, která své džemy a marmelády nejen prodává, ale každý čtvrtek i po části republiky rozváží, provozuje také e-shop a nabízí, stejně jako chillipikanterie, dárkové balení svých výrobků.

Přímý prodej je ale přímý prodej, neboť má svou atmosféru a našinec může z množství nabízených variant ochutnat tu pravou – i když se zdá, že „ty pravé“ jsou skoro všechny. Variant jsou desítky, včetně kombinací typu švestka s čokoládou, takže ovocné náplně do vánočního pečiva či cukroví, pokud si někdo zvolí produkt z Marmeládového mlýna, mohou být díky tomu hodně pestré a pro konzumenty chuťově i vzhledově atraktivní. Docela podstatnou informací v této souvislosti je, že Marmeládový mlýn je oproti konkurenčním výrobcům poměrně levný, takže, jak říká klasik, „se to vyplatí“.

 

Bez ohledu na to, jaké zboží si nakupující (nejen) na Heřmaňáku vyberou, je možná právě v adventním času na místě uvědomit si jednu věc. Nákup na skutečných farmářských trzích (což zdaleka nejsou všechny, měřítkem těch správných je ale mimo jiné členství v AFT) představuje reálnou podporu rodinných farem a rodinných firem, a tedy drobného a středního podnikání, a tedy rozvoje českého a moravského venkova. Výroba takových potravin, neřku-li surovin, probíhá totiž právě tam, mimo velká města. Taková podpora je přitom daleko přirozenější a pro všechny lepší cesta než leckteré státní či evropské dotační programy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).