Hlavní navigace

Nahá jóga zlepšuje sex a zbavuje stresu. Zkusíte ji?

21. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Dům jogy Praha
Nahé józe propadli Američané a teď jí postupně začínají podléhat i Češi. Podle zahraničních studií totiž nahá jóga dokáže u některých lidí zmírňovat stres dokonce lépe než její oblečená verze, protože pomáhá rozvíjet pozitivní vztah k tělu, zlepšuje sexuální život a partnerský vztah.

Existuje nekonečné množství druhů jógy, při jedné se cvičí ve vodě, při druhé v hodně vyhřáté místnosti, u jedné se zpotíte jak při maratonu a při další se jen krásně protáhnete a vyčistíte hlavu. A co zažijete při nahé józe? Ačkoliv se může na první pohled zdát, že cvičit jógu na Adama a Evu je kontroverzní, či dokonce nemravné, tak ve skutečnosti je nahá jóga především o uvolnění a svobodě, nikoliv nahotě. (Ale co si budeme namlouvat, pro stydlíny a puritány tahle jóga není.)

Nahá jóga může zlepšit váš sexuální život

Nahá jóga je oblíbená především v Americe, ale své nadšence už si našla i u nás v Česku. „Jóga je sama o sobě úžasná praxe nejenom pro posílení fyzické, ale především psychické kondice. V případě nahé jógy pak mnozí klienti prožívají maximální pocit svobody a uvolnění,“ vysvětluje hlavní přínosy nahé jógy zakladatelka a instruktorka jógy Věra VojtěchováDomu Jógy v Praze. „Podle zahraničních studií nahá jóga dokáže u některých lidí zmírňovat stres dokonce lépe než její oblečená verze, protože pomáhá rozvíjet pozitivní vztah k tělu, zlepšuje sexuální život a partnerský vztah,“ instruktorka.

Erotický zážitek nečekejte

Navzdory tomu, že lekce nahé jógy jsou alespoň v Domě jógy v Praze určené pro muže i ženy, zatím se žádný odvážlivec z řad mužů nepřihlásil. Aktuálně tam jednou týdně cvičí nahou jógu jen ženy. A kdyby náhodou nějaký muž přišel, je vítán, ale ať nepočítá s erotickým zážitkem. Nahá jóga se cvičí prakticky po tmě a na lekci se chodí obvykle v běžném cvičební úboru.


Autor: Dům jogy Praha

Nahá jóga je sice pro odvážné, ale stojí za to překonat počáteční stud či obavy. Zážitek, který si z nahé jógy odnesete, je k nezaplacení.

„Nahá jóga se ve své podstatě liší od klasické jógy pouze v absenci oblečení. Kromě toho člověk nemá příliš možností rozhlížet se kolem sebe. Během lekce by jste měli vnímat jenom své tělo a svůj dech. Na hodině nahé jógy je mimo jiné šero, pouze zapálené svíčky, které postupně zhasínáme, až je v místnosti naprostá tma,“ popisuje průběh hodiny nahé jógy instruktorka jógy Pavla Křečanová. Lidé přijdou na lekci většinou oblečení, až v jejím průběhu postupně odloží oděv a ti ostýchavější mohou počkat až na úplnou tmu. Před koncem lekce se pak zahalí do osušky, kterou na recepci dostane každý příchozí. Obávat se nemusí ani zimomřiví jogíni, protože místnost je příjemně vyhřátá.

Je nahá jóga pouze pro odvážné?

Hodina nahé jógy obvykle probíhá v menší skupině, díky čemuž vznikne ta správná atmosféra. „Cvičení v menší skupině je příjemnější, člověk má pocit většího klidu a mnohem snáze se při cvičení ponoří sám do sebe a příliš ho neruší okolní vlivy,“ říká Pavla Křečanová. Avšak platí, že je to cvičení spíše pro odvážnější typ lidí. „Je vcelku logické, že ten, kdo má problém svléknout se i doma, asi těžko půjde cvičit nahou jógu do kolektivu,“ říká instruktorka. Věra Vojtěchová k tomu však dodává: „Nahá jóga je sice pro odvážné, ale věřte, že stojí za to překonat počáteční stud či obavy. Zážitek, který si z nahé jógy odnesete, je k nezaplacení. Co se týče věku, tak nahou jógu může cvičit kdokoliv. K nám chodí nejčastěji lidé mezi 20 a 60 lety.“

Zpětná vazba lidí po první hodině nahé jógy je překvapivá

Ačkoliv jde na první hodinu nahé jógy většina lidí s různými obavami či těžko popsatelnými očekáváními, tak si téměř všichni odnáší ryze pozitivní zkušenost. „Oblečení svazuje, což mi ti, kteří absolvovali cvičení nahé jógy, potvrdili. Říkají, že je pro ně tato zkušenost jedinečná, cítí se po hodině nahé jógy velmi osvobozeni a co je nezajímavější, tak někteří z nich si dokonce nedokážou představit, že by cvičili znovu jógu v oblečení,“ popisuje zážitky lidí z nahé jógy Věra Vojtěchová.

Jakmile absolvujete hodinu nahé jógy, budete mít pravděpodobně velmi smíšené pocity – a to i tehdy, budou-li veskrze pozitivní. Člověk je ve své nahotě velmi zranitelný, ostatně spousta z nás se cítí zranitelná už jen tehdy, když si nestihneme dát make-up, nevezmeme si podprsenku nebo zapomeneme na svůj oblíbený náhrdelník. Nicméně i přes tuto zranitelnost se mnozí na hodiny nahé jógy vrací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).