Hlavní navigace

Pocení je normální. Ale ne litr a půl za hodinu

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Lepší koláče na talíři než na triku. Na tom se asi shodneme. Ale co když se někdo potí víc, než je zdrávo a dotyčnému či jeho okolí milé? Nadměrné pocení má přitom řešení.

Potí se každý, musí, ať se mu to líbí nebo ne. Pocením se totiž naše tělo udržuje v rovnováze. Ať už jde o stabilní tělesnou teplotu, ochlazování povrchu těla nebo udržení mechanických vlastností kůže.

Termoregulaci zajišťují dva až tři miliony potních žláz, které jsou krom očních víček a rtů po celém těle. Řídí je náš nervový a hormonální systém, proto se ve vypjatých situacích nebo v období přechodu rosíme i tam, kam slunce nesvítí.

Tato početná skupina potních žláz dokáže během hodiny vyprodukovat až 180 ml potu u ženy a až 250 ml u muže.

Jsou mezi námi ale i tací, kteří si o čtvrt litru potu za hodinu mohou nechat jen zdát. Jejich tělo totiž dokáže zmáčet košili až 1,5 litrem potu během pouhé hodiny, přestože jen volným krokem brázdí kolonádu. Když vezmeme v potaz, že pot, krom 99 % slané vody, obsahuje i 1 % procento močoviny, není se co divit, že jsou takoví lidé cítit na sto honů. A ne zrovna vábně.

Nemoc, nebo nedostatek hygieny?

Na obranu těchto nešťastníků je třeba dodat, že bakterie z agresivního potu se začínají rozkládat velmi rychle, takže i kdyby se koupali co hodinu, svého odéru se nadlouho nezbaví. Trpí totiž nadměrným pocením tzv. hyperhidrózou.

Hyperhidróza – zvýšená potivost:

  • plantární – na nohou
  • axilární – v podpaží
  • palmární – na rukou
  • faciální – na obličeji

Autor: Isifa.cz

Příčinou nadměrného pocení nemusí být špatná hygiena

Někomu na tento problém zabírá odvar z dubové kůry či šalvěje, druhému vlažná koupel s octem. Tondovi stačí vysadit kofein a Jarče změna antikoncepce. Jenže ani kombinace těchto rad spolu s prodyšným oblečením a pečlivou hygienou nemusí přinést kýžené výsledky. Z upocených lidí se tak stává chodící neštěstí.

Podat někomu ruku, vzít si světle modrou košili nebo sandály bez ponožek, to jsou pro hyperhidrózou trpící lidi stresující momenty jejich života. Ono potit se na důležité schůzce jak dveře od sauny a hýřit přitom sebevědomím, to dohromady moc nejde. Přestože si nosí do práce dvoje oblečení, kupují speciální antibakteriální ponožky a punčocháčům se vyhýbají jako čert kříži, nemalé procento z nich musí využít rad psychologa. Ano, až tak dalece může nadměrné pocení zasahovat do běžného života.

Navíc zvýšená tvorba potu je ideální „porodnicí“ pro bakterie a houby. Takže krom zápachu a lívanců na tričku se takto nemocní lidé potýkají i s potničkami a plísněmi.

Zpocený se hliníku chytá

Naštěstí ale existují záchranná lana v podobě speciálních přípravků. Všechny sice obsahují silné dávky hliníku, za který se u antiperspirantů zrovna „zlaté“ nedávají, ale na druhou stranu, bývají ve většině případů mimořádně účinné.

cena

obsah

užití

Sweat–stop

388 Kč

50 ml

čelo, chodidla, podpaží

Perspi-Guard

390 Kč

50 ml

hlava, ruce, nohy, podpaží

Excipial DeoForte

152 Kč

50 g

ruce, chodidla, podpaží

Driclor

299 Kč

75 ml

ruce, nohy, podpaží

Everdry

590 Kč

50 ml

podpaží, čelo, podkolení, paže, stehna, hruď

Jejich použití je ve většině případu zcela odlišné od užití běžných omezovačů pocení z drogerie. Nanášejí se na noc, na nemytou a ne čerstvě oholenou pokožku po dobu sedmi dnů. Následně stačí užití jen jednou za dva měsíce. Vysoké dávky aluminia ovšem mohou zapříčinit mimořádnou svědivost kůže. Takže jestli se nocí nechcete proškrábat, mám tu ještě jeden tip, ze zámoří.

SweatBlock jsou polštářky, kterými jednou týdně potřete pokožku v podpaží a jste v suchu. Jedno balení obsahuje osm balíčků. Dvouměsíční kúra tak vychází na $19.99 + poštovné z USA.

Pot pod proudem

Mezi další neinvazivní pomocníky, kteří na bitevním poli dokážou odzbrojit potní žlázy, patří iontoforéza. Lékařsky ověřená léčebná metoda, která je založena na pronikání velmi malého množství elektrického proudu a působení částic vody na potem sužovaná místa na těle.

Ale ponořit se na půl hodiny do lázně, do které je vháněn proud, to už vyžaduje silnou náturu a taky čas a peníze. Optimální doba, za kterou prý doznáte výrazných změn, jsou tři týdny. A kdybyste se náhodou svého pocení nezbavili, 10 000Kč (cena přístroje na iontoforézu) vám prý bude vráceno.

Klobásový jed nejen na vrásky

Pouhých sto gramů ideálně rozmístěných po naší planetě by prý spolehlivě stačilo k vyhubení celého lidstva. Ale pokud se nejjedovatější přírodní látka – botulotoxin – používá odborně, v nepatrné koncentraci, zbaví nás nejen vějířů kolem očí, ale i nadměrného pocení.

Jeden vpich tenkou jehličkou na 1cm2 a je zabráněno převodu vzruchů nervových vláken na potní žlázy. A podpaží je suché jako troud.

Botulotoxin proti pocení

  • Výhody: do 2–10 dnů máte po starostech
  • Nevýhody: cena (až 20 000 korun), krátkodobá účinnost (7–12 měsíců)

Když všechno selže, přijde na řadu skalpel

Když všechny konzervativní způsoby léčby selžou, chce to radikální řez. A to doslova. ESB4 čili hrudní sympatektomie dává zpoceným lidem poznat novou, pro nás zcela běžnou formu života.

Zní to podivně a drasticky. Kvůli tomu, že se enormně potím, si mám nechat říznout do hrudi? Ne tak docela. Jde o veskrze jednoduchou, cca desetiminutovou operaci v celkové narkóze. V polosedě či leže vám operatér endoskopicky přeruší hrudní sympatické provazce, což vede k okamžité zástavě pocení. Už na sále je patrné osušení rukou a vzestup kožní teploty prstů alespoň o jeden stupeň Celsia.

Hrudní sympatektomie

Úspěšnost:

  • Palmární: 85–100 %
  • Axilární: 70–100 %
  • Faciální: 85 %

Výhody:

  • Po operaci žádný „zip“ na těle, jen malá jizvička
  • Nespokojenost operovaných s výsledky zákroku max. 5 %
  • Dlouhodobé až trvalé výsledky
  • Některé zdravotní pojišťovny operaci plně hradí

Nevýhody:

  • Je zde riziko poranění vnitřních orgánů, pneumotorax, krvácení
  • Nutnost hospitalizace
  • Možnost přesunu pocení na jiné části těla (dočasně)
  • Operaci neprovádějí ve všech nemocnicích

Pokud váš lékař vyloučí závažné nemoci, které potivost zvyšují (např. diabetes) a přesto se vám po skráních hrnou krůpěje potu, i když jen očima běháte po monitoru, hlavu vzhůru. Léčebných metod je dost, vaše pachová stopa nemusí být snadno rozpoznatelná na míle daleko. Porada s kožním lékařem či internetem může váš život z rubu obrátit na líc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).