Hlavní navigace

Nadívané holoubátko – pochoutka, která téměř zmizela z našich jídelníčků

15. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jednou ze skupin pokrmů, které byly v minulosti relativně běžnou součástí našich jídelníčků především na venkově a které se zatím nepodařil „retro“ návrat do současnosti, jsou jídla připravovaná z masa holubů a holoubátek.

Zatímco na internetu se lze stále setkat s celou škálou receptů na pečené, vařené nebo dušené holuby, v maloobchodní síti holubí maso prakticky nenajdete. Občas nabízejí pokrmy z holubů některé, spíše však luxusnější restaurace (například Bílá kráva v Praze na Vinohradech).

Kde koupit holuba na maso

Mražené a chlazené holuby lze sehnat také v Makru, avšak za ceny, které lze charakterizovat sloganem, že „se příliš podobají drahotě“. Holoubě o váze 400 gramů v takovém případě vyjde na 500 až 600 korun, což je téměř pro každého odrazující.

Cestou je tak nakupovat holuby nebo holoubátka přímo na farmách chovatelů holubů. Drtivá většina z nich se však soustředí na hobby chovy pro výstavy vhodných nebo v ČR tradičních plemen, které nejsou pro konzumaci optimální. Především proto, že jsou malí, maso z nich má ale všechny základní pozitivní nutriční vlastnosti.

I proto pochází většina v ČR prodávaného holubího masa z dovozu, velmi často z Francie, kde je holubí maso stále tradiční pochoutkou. Samozřejmě ale i v ČR existují chovatelé produkující holubí maso z masných plemen. Mezi taková plemena patří především Mondén, Texan, Karnó, Gigant a Užitkový king, a částečně už z některých názvů je vidět, v čem je základní rozdíl. Dospělí jedinci těchto plemen jsou na rozdíl od běžných holubů mnohem větší, váží až jeden kilogram a téměř nelétají – proto se chovají ve speciálních voliérách.

Holoubata se nejčastěji upravují jako pečená či nadívaná

Jídelníček si lze ale obohatit o maso z „normálního“ holuba či holoubátka, což obnáší porci masa o váze 350 až 500 gramů, podle věku a plemene. Nákup přímo od chovatele přitom vyjde zhruba na třetinu ceny v Makru. Kdo má tedy tu možnost, mohl a měl by to zkusit.


Autor: Depositphotos.com

Holoubata se nejčastěji upravují jako pečená či nadívaná

Holubí maso lze přitom upéct nebo dusit na zelenině či víně, hodí se k pošírování, konfitování, vaření v páře nebo úpravě sous-vide. Skvěle chutná také ve formě paštiky. Starší kusy je vhodné péci delší dobu při menší teplotě a lze je využít k přípravě polévek a vývarů. Vzhledem k poměrně malé výtěžnosti masa se holub připravuje nejčastěji vcelku, masitější exempláře lze však i naporcovat a prsa či stehna připravit samostatně.

Ještě lepší volbou je maso holoubat, které je velmi křehké, lehce stravitelné, chutné a má nezaměnitelné aroma. Obsahuje vyšší podíl tuku než dospělí jedinci, díky čemuž zůstává i po tepelné úpravě šťavnaté. Holoubata se nejčastěji upravují vcelku jako pečená holoubata či holoubata nadívaná. Starší holubi mají tužší maso, před tepelnou úpravou se proto někdy nakládají do kyselého nálevu nebo se z nich vaří holubí vývar.

Mezi drůbeží a zvěřinou

Holubí maso najdeme v nabídkách buď mezi drůbeží, nebo někdy i mezi zvěřinou. Chuť je přitom kombinací obou jmenovaných druhů mas.

Pro někoho možná překvapivé zjištění je, že zejména maso holoubat má po vepřovém nejvyšší podíl tuku. I tak je holubí maso doporučováno jako strava při dietách, neboť složení holubího tuku je trochu jiné než tuku ve vepřovém. Holubí maso se také doporučuje pro děti a při rekonvalescenci po nemocích.

A ještě nakonec, jak se liší holoubě od holuba. Samozřejmě věkem, za holoubátko se považuje maso ptáka, který je mladší než sedm týdnů. Holoubata jsou ale jatečně zralá už ve stáří 28 až 30 dnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).