Hlavní navigace

Nachlazení. 9 častých chyb, kvůli kterým se léčba protahuje

11. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hlava vám třeští, škrábe vás v krku a teče z nosu… Téměř každý z nás se alespoň jednou během zimních měsíců potýká s nachlazením. Některé způsoby léčby mohou být úspěšné, některé však mohou spíše uškodit.

Podzimní a zimní čas pro viry a bakterie představuje hotový ráj. V přetopených místnostech, ze kterých lidé v chladnějších obdobích téměř nevycházejí, se jim náramně daří. Průměrně se dospělí setkají se dvěma až třemi nachlazeními ročně. Toto onemocnění samo o sobě není nikterak vážné a obvykle se je podaří vyléčit v průběhu sedmi až deseti dnů. Někdy se ale léčba může protáhnout, nebo dokonce zkomplikovat kvůli chybným léčebným metodám. Popisuje je Rp-online.de, web německého deníku Rheinische Post.

1. I nadále chodíte do práce

Mnozí pacienti prosí svého ošetřujícího lékaře, aby je co nejdříve uschopnil k práci. Nemusíte být uvázaní k posteli, když trpíte obyčejnou rýmou. Pokud se ovšem k rýmě přidají i jiné příznaky, uděláte lépe, zůstane-li doma.

2. Jen ležíte v posteli

Ti, kteří trpí rýmou, se většinou cítí unavení, a proto si raději zalezou pod peřinu. Nové studie z USA hlásají, že pouhý odpočinek v posteli není ideálním řešením. Jako vhodnější varianta se jeví chvíli pobýt i na čerstvém vzduchu. Taková zdravotní procházka má pozitivní vliv na krevní oběh i ucpané nosní sliznice. Pokud se ovšem člověk potýká s horečkou, pak je odpočinek v posteli považovaný za nutnost.

3. Ke sportu nebo fyzické práci se navrátíte příliš brzy

Pokud právě bojujete s nachlazením, v žádném případě byste neměli sportovat nebo fyzicky pracovat. V případě nemoci musí imunitní systém pracovat více než obvykle, protože bojuje proti patogenům. Sport nebo fyzická práce v tomto stavu pro tělo představují jen další zátěžový faktor.

Onemocní-li navíc člověk chřipkou a zároveň sportuje nebo jinak fyzicky pracuje, může dokonce poškodit své srdce a tím ohrozit svůj život. I s horečkou by se člověk fyzické zátěži měl vyhýbat obloukem.

Tip: Při běžném nachlazení můžete začít být fyzicky aktivní od okamžiku, kdy příznaky zmizí. Po prodělání horečnatých onemocněních byste měli počkat alespoň další týden. Poslouchejte své tělo a nepřepínejte síly.

4. Nadužíváte nosní kapky

Nosní sprej dle svých výrobců poskytuje rychlou úlevu proti ucpanému nosu. Neměli byste ho ale rozhodně používat příliš často a dlouhodobě. Ti, kteří to s jeho používáním přehánějí, riskují, že si z obyčejné rýmy vypěstují chronické onemocnění. Podrážděné nosní sliznice se zduří a přestanou plnit svou obrannou funkci. Vznikne tak ideální prostředí, které bude vyhovovat bakteriím. Lékárníci také varují, že nadměrné používání nosních sprejů může vyústit až v závislost. Odborníci proto obecně doporučují nosní spreje používat maximálně týden v kuse.

Tip: Místo klasických nosních kapek lze doporučit například tyto dvě přírodní varianty:

Vincentka

Tuto unikátní luhačovickou minerální vodu můžete použít buď jako kloktadlo, nebo jako nosní sprej. Není návyková a je možné ji aplikovat i preventivně.

Mořská voda

Mořská voda zajistí optimální vlhkost nosní sliznice, která pak může plnit svou samočisticí funkci.

Galerie: Výplach nosu

5. Smrkáte násilím

Neustálé smrkání a popotahování je více než otravné. Přílišné popotahování a urputné smrkání může být až škodlivé, protože se do středouší může uvolnit hlen s viry z Eustachovy trubice. Tímto způsobem může vzniknout zánět středního ucha. Ani polykání nosního hlenu není ideální. Dokáže způsobit infekci krku.

Tip: Nosní sliznici nejprve zvlhčit a poté nos jemně vyčistit.

6. Snažíte se potlačovat kýchání

Kýchat nahlas na veřejnosti není ve společnosti úplně přijatelné. Pokud však kýchání záměrně potlačujete, nemůže se váš nos zbavit cizích těles, jako jsou například prach, viry a bakterie.

Tip: Kýchat by se nemělo do dlaně, ale do kapesníku, který se ihned vyhodí, nebo do rukávu na předloktí. Předejdete tak tomu, že lidem kolem vás předáte třeba spolu s potřesením ruky mix létajících virů a bakterií.

7. Jdete se vypotit do sauny

Můžete se zkusit zahřát horkou koupelí, teple se obléct, lehnout si do postele s termoforem a vypotit se. Na saunu raději zapomeňte. Bakterie by se v takovém prostředí ještě lépe množily.

8. Sázíte jen na vitamin C

Máme zažito, že citrony obsahují vitamin C a jejich pravidelná konzumace posiluje imunitní systém. Horký nápoj s citrónem je všeobecně považován za účinného domácího bojovníka, který skolí každé nachlazení. Odborníci dnes konstatují, že je to pouhý mýtus.

Tip: Má-li tento nápoj alespoň zvýšit vaši obranyschopnost, měla by být místo vroucí vody s citronovou šťávou smíchávána vlažná voda. Jako optimální se jeví teplota 40 stupňů Celsia.

9. Užíváte nevhodně antibiotika

Je to již dávno, co jsem vyslechla rozhovor dvou dívek, z nichž jedna údajně brala antibiotika, která byla určena její matce. Ten podivný léčebný postup mě trochu udivil, a ještě více mě nedávno překvapilo, že tatáž dívka nyní pracuje ve zdravotnictví. Potvrzuje to fakt, že někteří lidé si antibiotika ordinují sami bez odborného stanoviska lékaře. Někdy jsou to bohužel i samotní lékaři, kteří stanovují chybnou diagnózu a předepisují antibiotika neúčelně.

Antibiotika působí proti bakteriálním onemocněním, nachlazení je převážně virového původu. Rýmu nejen nevyléčí, naopak vám uškodí. Jsou-li používány častěji, bakterie vůči nim budou imunní. Odborníci spekulují, že kvůli nadužívání antibiotik může nastat doba, ve které přestanou antibiotika lidem zabírat úplně.

Tip: Vyzkoušet můžete i přírodní antibiotika ve formě rostlin (česnek, cibule, zázvor, med, křen, rakytník atd.)

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala Zdanění a daňovou politiku a Ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Pracovala v oboru financí a účetnictví. Momentálně je na rodičovské dovolené, během níž absolvovala Kurz kreativního psaní a začala přispívat na různé weby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).