Hlavní navigace

Nač dát pozor, když si kupujete zmrzlinu?

14. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/claudioscott
Točená zmrzlina se prodává na každém rohu, stejně tak kopečková. Leckde ale prodejce netuší, jaké hygienické minimum musí dodržovat. Před koupí zmrzliny si tak zkontrolujte, kdo a kde vám zmrzlinu prodává.

Jen co slunce trochu začne žhnout, z kdejakého okýnka u chodníku se začne objevovat ruka podávající kornoutek s točenou či kopečkovou zmrzlinou. Ale znají opravdu všichni prodejci hygienická pravidla, která musí splňovat, než vůbec zmrzlinové okénko či stánek otevřou?

Hygiena byla loni problematická

Na prodeje zmrzliny si majitelé restaurací, ale i obchodů s potravinami najímají studenty, kteří mnohdy nemají ánunk o nutných hygienických pravidlech. Nezřídka kdy, zejména v kempech nebo na vesnicích, se tak setkáte s prodejci zmrzliny, kteří vůbec nedisponují ubrousky, na kornoutky sahají holýma rukama a vůbec tak nějak hygienu dost šidí. „Jako neuspokojivá se však ukazuje situace z hlediska dodržování základních hygienických požadavků na výrobu zmrzliny, a to z důvodu zjištění nadměrného množství mikroorganismů indikujících nedostatečné zajištění hygienických podmínek pro výrobu zmrzlin,“ stojí v závěrečné zprávě, která mapovala situaci při prodeji zmrzlin od dubna do července 2016. A letos to nemusí být jiné. Proto je důležité všímat si, kde si zmrzlinu kupujete a kdo ji prodává.

Jaká jsou pravidla pro prodej zmrzliny na ulici?

  • Výrobník musí být na předsunutém prodejním místě chráněn před osluněním, přehřátím a nečistotami.
  • Prodejní pult musí být řešen tak, aby na něm byla pracovní plocha pro odkládání kornoutů se zmrzlinou, ubrousků nebo podávacích kornoutů a nádoba na kleště, ve které bude možná průběžná výměna vody.
  • Pro uložení ubrousků nebo podávacích kornoutů musí být vyčleněn vhodný prostor.
  • Prodejce musí mít vyřešenou manipulaci s penězi tak, aby se nedotýkal zároveň peněz a zároveň potravin.
  • V provozovně, v její čisté části, musí být vytvořeny podmínky pro přípravu směsi včetně míchání, skladování originálních či připravených směsí, pro uskladnění výrobníku, technologické vybavení pro jeho sanitaci a pro sanitaci prostoru předsunutého prodejního místa, dále zázemí pro obsluhu (šatna, WC).
  • Úsek přípravy zmrzliny v zázemí provozovny musí být vybaven pracovním stolem se dřezem s tekoucí teplou a studenou pitnou vodou, omyvatelnými stěnami a podlahou, event. chladicím zařízením pro uchovávání tekuté směsi a v blízkosti úseku musí být umyvadlo na ruce.

I letos budou zaměstnanci HSHMP (i jiných hygienických stanic) věnovat svoji zvýšenou pozornost výrobě zmrzliny v menších provozovnách a stáncích včetně kontroly těch zařízení, ve kterých byly loni zjištěny nedostatky, a to i mimo letní období. S ohledem na skutečnost, že výsledky z loňských kontrol byly zveřejněny až letos v lednu, se dá očekávat, že o výsledcích z letošních kontrol se také dozvíme až s křížkem do funuse. Je tedy třeba spoléhat zejména na vlastní oči a v případě nedodržení hygienického minima si stěžovat přímo u provozovatele nebo na příslušné hygienické stanici.

Zdroj: HSHMP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).