Hlavní navigace

Zubaři, kteří nejedou v reklamě, tvrdí: Na zubní pastě nezáleží

5. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Po jaké zubní pastě při nákupu sáhnete? Zubaři se shodují, že je to vcelku jedno, zajímat byste se měli hlavně o to, kolik je v ní fluoridů. Zbytek záleží na tom, jak si čistíte zuby.

Myslela jsem si, že to bude větší věda. Řeč je o výběru zubní pasty, kdy mi občas u regálu jde hlava kolem a přemýšlím, jak moc bych rodině i sobě ublížila, kdybych sáhla po té s logem obchodního řetězce za ani na dvacetikorunu za velké balení. Když přitom vedle vidím pasty za padesát i sto korun, přičemž každá druhá slibuje mému chrupu ještě něco navíc, počínaje šetrnou péčí přes bělení až po rostlinné výtažky posilující stav dásní.

Jenže zubaři mě celkem uklidnili, protože podle nich je vcelku jedno, po jaké pastě sáhnu. „Ze všeho nejdůležitější je, jakým způsobem si zuby čistíte, tedy jak pečlivě, zub po zubu, a zda tomu věnujete potřebný čas. Mimochodem, používáte mezizubní kartáčky?“ řekla například pražská stomatoložka Helena Stehlíková. U mezizubních kartáčků se pro změnu pasta nepoužívá, jde skutečně jen o jejich mechanický účinek, který je podle zubařů nade vše.

K tématu: Víte, jak si správně vyčistit zuby?

Zajímejte se jen o fluor, u dětí opatrně


Autor: Photl.com

Zubní pasta není pro vaše zuby zdaleka tak důležitá, jako správné čištění

Přesto existuje kritérium, kterým bychom se měli při výběru past řídit, a tím je obsah fluoru, respektive fluoridových sloučenin, které mají zásadní vliv na pevnost naší zubní skloviny. I když i tady padá námitka, podle tvrzení některých doktorů má totiž dodání fluoru do skloviny význam v dětství a pak tak nejvýše do pětadvaceti let. Ale možná má tahle prevence smysl i později, závěry nejsou jednoznačné.

Větší smysl uvažovat o výběru pasty má proto u dětí, u nichž hrozí, že budou pastu polykat, a proto je třeba sáhnout po nějaké, která fluor neobsahuje vůbec nebo ve sníženém množství. Že je to protimluv, když dítě na své vyvíjející se zuby fluor potřebuje? Jen částečný, protože fluorem jsou běžně obohacována například umělá mléka a další potraviny, takže děti ho až na výjimky mají dost. V případech, kde je obava, že jim schází, lékaři předepisují fluoridové tabletky. Neplatí ovšem, že když je fluoru víc, nevadí to, protože v takovém případě podle stomatologa Jana Stuchlíka z pražské kliniky, která nese jeho jméno, hrozí vznik fluorózy, tedy ošklivých křídově bílých skvrn na zubech.

K tématu: Fluoru jen přiměřeně, jeho nadbytek zuby poškodí

Navíc by v takovém případě dětem stejně jako dospělým hrozilo odvápňování kostí. Podle Jana Stuchlíka by zubní pasty pro dospělé měly obsahovat maximálně 1500 ppm (1500 fluoridových částic na milion částic) fluoru či jeho sloučenin, pasty pro děti řekněme od čtyř let do 600 ppm.

Pokud jde o konkrétní fluoridové sloučeniny, lepší než monofluorofosforečnan sodný jsou aminofluoridy a fluorid sodný, které jsou jako prevence vzniku kazu lepší. V mnoha pastách však najdete sloučenin více, klidně i všechny tři jmenované.

Pozor na sklovinu

„Máme dětské pasty s nižším obsahem fluoridu, pasty pro dospělé s vyšším obsahem fluoridu, pasty vhodné pro ty, kteří trpí onemocněním dásně, pasty určené lidem, kteří chtějí udržet efekt bělení zubů. Domnívám se, že mezi moderními kvalitními pastami nejsou příliš velké rozdíly. Pokud si koupíte jakoukoli kvalitní pastu od renomované firmy s obsahem fluoridu, neuděláte chybu,“ uvedl před časem pro časopis Sanquis renomovaný stomatolog Jiří Pekárek. Někteří dospělí lidé se nicméně fluoridu brání, protože podle některých zastánců zejména alternativní medicíny způsobuje nevratné změny na mozku.

Čtěte téma: V zubních pastách jsou látky, kterým je lepší se vyhnout

Množství fluoridu mezi jednotlivými zubními pastami se přitom moc neliší, což v roce 2007 potvrdil rozsáhlý rozbor složení past, který inicioval magazín dTest. Všechny pasty až na jednu dopadly velmi dobře, nepropadla žádná a rozhodně neplatilo, že čím levnější pasta, tím méně fluoridu. Připlácí se spíše za značku, za příchuť, za domnělé účinky navíc, například běžné „bělicí“ pasty z drogerie se podle stomatologů k bělení zubů prakticky nedají použít, přesto stojí víc než ty obyčejné. Efekt nemají velký, protože v podstatě jen odstraňují povlak z povrchu zubů, naopak hrozí, že si jimi poškodíte sklovinu.

Podobně podle stomatologů moc nefungují pasty proti citlivosti dásní, i když můžete mít díky v nich obsaženým látkám se stahovacím účinkem dočasně lepší pocit. Rozhodně však jimi nevyřešíte například nastupující paradontózu.

K tématu: Paradentóza: úsměv za všechny peníze

Podobně jako nesejde na výběru pasty moc nezáleží ani na výběru kartáčku, respektive je jedno, po jaké značce sáhnete. Jen by měl být měkký. To, že nevydrží déle než měsíc dva, nevadí, pak by se stejně měl vyměnit. „Platí také, že čím menší plochu kartáček má, tím lépe, ačkoli to tedy vyžaduje větší trpělivost při čištění. U mezizubních kartáčků pak je důležité trefit jejich velikost,“ dodává stomatoložka Stehlíková. S její volbou vám pomůže lékař nebo dentální hygienistka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).