Hlavní navigace

Na záchodě strávíme 12 000 hodin

28. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
S přijímáním potravy souvisí i její výdej a to skrze oblast vysoce intimní. Za život tak na WC strávíme plno času. Ale jak? Baví vás to, trpíte, čtete, vymýšlíte perpetuum?

Čas strávený na záchodě jednoho člověka by se dal spočítat na minimálně 12 tisíc hodin nebo také přibližně rok a půl života. To už je slušná doba. A nebylo by dobré na tuto dobu vzpomínat se studem či útrpným výrazem v očích. Vždyť i tuto činnost si můžeme zpříjemnit a udělat ji zábavnou, nebo snad ne?


Autor: Isifa.cz

Pobyt na toaletě usnadní pár rad. Najdete je na konci článku

Řada z nás chodí na WC s těšením a radostí. Ano, přiznejme si to. Kreativně vyplněné přestávky v práci mohou spočívat také v sezení na záchodě za doprovodu ťukání na klávesnici, čtení časopisů a novin, SMS zpráv, surfování po internetu, psaní facebookových statusů přes telefon, mnohdy i telefonování, kouření, případně (ale to už je pro silnější povahy) pojídání chutné svačiny. Někdo vnímá pobyt v oné místnosti jako nepříjemnou nutnost a snaží se to co nejvíce urychlit, jiný si naopak užívá soukromí, klidu a alespoň chvilkového útěku „od civilizace“.

Samotný proces, více či méně příjemný, může být doprovázen buď aktivní činností, nebo alespoň aktivní činností myšlenek. Vědci nám vždy tvrdili, že při pobytu na záchodě vznikají ty nejlepší nápady a člověk dokáže skutečně tvořit. Tvoříte i vy?

Tvůrce už jako dítě na záchodě vybarvoval omalovánky

Snad je to dáno i výchovou, genetickou výbavou či astrologickým předurčením, ale tyto dispozice se projevují už od dětství každého člověka. Pokud jste už jako malé dítě dávali přednost poklidnému a tvůrčímu pobytu, patříte mezi tvůrce. Začíná to omalovánkami, končí to křížovkami či napínavou detektivkou. Tvůrci jsou aktivní, činorodí a kreativní lidé, kteří neradi ztrácí čas nicneděláním, a jejich život spočívá v produkci. V produkci myšlenek, slov, práce a také čehokoli jiného. Jsou to většinou lidé, kteří mají rádi společnost, komunikaci, často bývají umělecky zaměření, ale jsou spíše nezávislí a mohou mezi ně patřit také introvertní vědci, kteří se dokážou ponořit do svých myšlenek a zapomenout na realitu každodenního života.

Tito lidé většinou necítí žádný stres při vykonávání potřeby a dokážou tvůrčím způsobem využít každou minutu svého času. Mají dostatek sebevědomí na to, aby si čas strávený na záchodě užili a odůvodnili i sami před sebou.

Estét spotřebuje hodně toaletního papíru a rád splachuje

Estét je citlivý na vnímání krásy a čistoty. Pobyt na záchodě není pro něj vyhledávanou činností, a když už to musí být, snaží se si jej co nejvíce zpříjemnit a zkrátit. Především klade důraz na čistotu. Většinou spotřebuje velké množství toaletního papíru nebo používá bidet, bez kterého si svou potřebu mnohdy ani nedokáže představit. V žádném případě by nenavštívil záchodky pochybné pověsti, to by se raději … anebo spíše odložil potřebu na pozdější a příhodnější dobu.

Nejraději ze všeho splachuje, čímž čistí a uzavírá svůj pobyt. Estéti jsou velice citliví na kvalitu, vzhled a čistotu místnosti, zásadně na cizích místech nesedají na prkýnko a dbají na co nejsnesitelnější průběh celé akce. Jedná se o osoby s určitým životním standardem, vkusem, občas i jistou mírou konzervativizmu a hypochondrie. Mohou se i obávat, zda něco na záchodě nechytí. Mají se příliš rádi a potřebují mít nade vším kontrolu. Vnímání ošklivosti a nečistoty života jim činí potíže.

Přečtěte si: Mají muži čůrat vsedě? O prkénko přece nejde

Naturalista se s ničím nepáře, ani dveře nezavírá

Tohle je přirozený člověk, který považuje za naprosto přirozené vykonávání těchto potřeb a nemá žádné zábrany ani stres z nedostatku toaletního papíru. Vše se dá vyřešit naprosto přirozeným způsobem. Není neobvyklé, že si zapomene zavřít dveře na toaletu či nedej bože spláchnout nebo usedne na sedátko, na kterém už seděla řada jiných před ním. Nic přirozeného mu není cizí. Pokud mu spadne telefon do mísy, bezostyšně jej vytáhne a ještě se tomu zasměje. S lehkostí a přirozeností přijímá nástrahy každodenního života, často bývá zbrklý, lehkomyslný a impulzívní.

Na veřejných záchodcích se ani trochu nestydí a často se dává do řeči s jinými lidmi. Ale není to žádný čuník, to bychom ho urazili. Na toaletě se však dlouho nezdržuje a vlastně svou potřebu ani moc neřeší. Často si ani neuvědomí, že tam vlastně byl.

Hypochondr trpí úzkostí a pravidelně kontroluje svou stolici

Hypochondři patří mezi vyloženě úzkostné typy, kteří se na rozdíl od estétů neštítí lidské přirozenosti a případné špíny, ale jde jim především o své zdraví a klidně by se i šťourali ve vlastní stolici, jen aby se přesvědčili o tom, že ji mají zcela zdravou a nic jim nehrozí.

Tito lidé mívají stres z chození na toaletu a často trpí také syndromem dráždivého tračníku. Potřebují mít na vykonávání potřeby absolutní klid. Špatně snášejí jakýkoli stres ve svém životě a důsledně si opatrují vlastní zdraví a kontrolují, zda mají všechno v pořádku. Na toaletě si tedy moc zábavy neužijí, často si prohlížejí vlastní stolici nebo testují moč volně dostupnými testovacími papírky.

Čtěte téma: Koukáte se do záchodu před spláchnutím?

Stěžovatel si často stěžuje, že nemá čas se v klidu ani…

Typický stěžovatel je člověk pesimistického ladění, který s oblibou ze sebe dělá největšího chudáka a stěžuje si na kde co. Dost často právě od něj uslyšíte stížnost, že se nemá čas ani v klidu vy… Tento typ člověka mívá obtížný život, neboť si ho znesnadňuje už svým přístupem. Stěžuje si na nedostatek peněz, spoustu práce, neutěšenou rodinnou či hospodářskou a politickou situaci. Trpí stresem a nedostatkem času, který si však neumí zorganizovat. Může jít také o typického workholika nebo podnikatele, který skutečně funguje pod velkým tlakem a dost obtížně si najde chvilku na vykonání své potřeby. Netřeba zdůrazňovat, že tento způsob života zdá se být poněkud nezdravým.

K tématu: Stolice bez mýtů: Jak vypadá ta zdravá?

Fekální typ je poněkud patologickým jevem a raději ho nebudeme rozebírat. U dětí je celkem běžné, že v rámci svého vývoje zkoumají a i ochutnávají své produkty, v případě dospělého člověka netřeba zacházet do extrémů, stačí už jen třeba fakt, že tento člověk na toaletu chodí rád a tato produkční činnost jej velice baví.

Jak urychlit a zpříjemnit pobyt na toaletě:

  • jezte hodně vlákniny
  • pijte dostatek vody
  • snězte každý den jedno jablko, pár sušených švestek, datlí, fíků nebo kousek ananasu
  • snažte se o to, abyste chodili na stolici pravidelně, nejlépe každý den ve stejnou dobu
  • nikdy nepotlačujte nutkání na stolici a pokuste se udělat si na vykonání potřeby dostatek času
  • dbejte na správnou životosprávu a vyhýbejte se stresu
  • pokud už máte pocit, že máte chuť na všechno se vy(kašlat), tak to s klidným svědomím udělejte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).