Hlavní navigace

Na vlastní oči: Opilé děti v Praze? Nic tak výjimečného

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Vyrazili jsme s bezpečnostním sborem do nočních ulic Prahy, abychom zmapovali, zda se tu nacházejí podnapilí mladiství a jak s nimi v případě potvrzení alkoholu či drog policie naloží.

Je poslední srpnový pátek, dvaadvacet hodin a já stojím před policejní stanicí v centru Prahy. Za několik desítek minut spolu se strážci zákona zamíříme do vytipovaných podniků na Praze 1, kde se předpokládá účast mládeže. Spolu s hrstkou dalších novinářů se tak staneme přímými svědky kontrol mladistvých, u nichž se v rámci akce HAD 2018 bude kontrolovat požití alkoholu či drog, ale i hraní hazardních her. Akce je naplánovaná do pěti do rána. Byť policisté dopředu avizovali, že Praha je prázdná a žádnou velkou akci nečekají, nakonec jsme se dočkali několika zásahů i vypjatých situací. Jak dobře byli policisté na akci připraveni a kolik mladistvých pod vlivem odhalili?

Do akce bylo nasazeno na čtyřicet policistů

„Akce je sice zaměřena na mladistvé a nezletilé, ale budeme řešit jakékoliv protiprávní jednání, tak jako na jakékoliv jiné akci,“ informuje nás ještě předtím, než vyrazíme do terénu, policistka Lucie Šuralová, která celou akci koordinuje a řídí. Celkově se akce zúčastní skoro čtyřicet policistů, hasiči, lidé z magistrátu i Celní správy a z České obchodní inspekce. Protože je nás odhadem kolem šedesáti, dělíme se na dvě skupiny, z nichž ta větší si to namíří do nedalekého nově otevřeného klubu Epic. Zde dochází k prvnímu střetu. Skupina bodyguardů nechce policii do klubu vpustit, brání vstup vlastními těly a hlasitě se dožaduje pravého důvodu jejich návštěvy. Prý u vstupu každého kontrolují, mladistvé uvnitř určitě nemají, což se po následné kontrole potvrdilo.

Vedoucí akce novinářům zkraje nechce prozradit, kolik podniků mají v plánu navštívit a během naší poutě noční Prahou nabývám dojmu, že to neví ani policisté. Když totiž míříme k druhému baru, který měl být vytipovaný jako jeden z těch, kde lze očekávat mládež popíjející alkohol, čtyřicetihlavý dav policistů a novinářů se v Praze ztratí. Nakonec ale cestu do Nekázanky (souběžné ulice s Václavským náměstím) najdeme. Bar Tučňák je ale prakticky prázdný (skutečně je tohle podnik, kde se srocují mladí a neklidní?).

Mladistvým koupí alkohol jejich starší kamarádi

Třetím podnikem, do nějž míříme, je Joystick Arcade Bar – poměrně rozložitý sklepní bar s automaty, kde se mladiství dají očekávat. Ale i zde kontrola proběhla bez vypsaných bločků. Bar Hloupý Honza zeje prázdnotou, proto se kolem půl jedné v noci přesouváme k Vinárně U Sudu, před kterou postává několik hloučků pokuřujících lidí. Ti nejmladistvěji vyhlížející se mají k odchodu, což byl jasný impuls ke kontrole.

Zcela bez respektu k uniformě se skupinka dvou dívek a dvou chlapců začíná s policisty dohadovat a velmi vulgárně po nich pokřikovat. Do policistky jedna z kontrolovaných žen opakovaně hrubě strká. Byť se u dvou lidí prokáže plnoletost, další dva jsou nezletilí a nadýchají 0,2 promile. Policisté se ptají, kdo jim alkohol prodal, přičemž zletilá, značně opilá dívka z kontrolované skupinky haleká, že mladistvým dvě piva koupila v baru právě ona. Aniž by si to uvědomila, tímto přiznáním si vysloužila následné předvolání na policii, neb se dopustila přestupku a podle novely zákona z loňského roku ji čeká pokuta až deset tisíc korun. Ve výši pokuty se zohledňuje, zda už podobný přestupek dotyčný někdy spáchal i jak se při zásahu choval, upřesnila nám velitelka akce. To mladistvý chlapec řekl, že mu někdo, koho by už vůbec nepoznal, prodal alkohol ve Vinárně U Sudu. „Na místě se dále provede šetření,“ říká k dalšímu postupu Policie ČR Lucie Šuralová. Dá se odtušit, že tímto případ vyšumí do ztracena, protože těžko lze soudit někoho, o němž nic nevíte.

Opilou skupinu policie po kontrole a sepsání hlášení odvelí směr domov. „Nejste osoba starší osmnácti let, proto se odeberte domů, jsme tady do rána, pokud vás najdeme opakovaně, voláme rodičům,“ poučuje opilou mladistvou Lucie Šuralová. Pokud policista prokáže požití alkoholu u mladistvého, poučí ho a pošle ho domů. Policie odváží opilé děti k rodičům v případě, že se jedná o mladistvé do patnácti let. Jak doplnila velitelka zásahu: „Protože jsou v pozici poškozených, tak je neomezujeme, nezajišťujeme, pouze pokud by neuposlechli výzvy například k dýchání do Drägeru (pozn. alkohol tester).“ 

Pivo mi koupil kamarád kamaráda

Po akční půlhodině plné ostrých slov, která policisté snášeli bez mrknutí oka, se přesouváme do oblasti zvané „na platě“, někdejší Piazzetu Národního divadla, kde záhy policisté odhalí opilého mladistvého. Doznává se ke třem, čtyřem pivům. „Koupil mi je kamarád kamaráda,“ říká a v mžiku se směje tomu, jak nedůvěryhodně to zní. „Ale opravdu, já ho ani neznám,“ dodává. Nadýchá 0,8 promile. Policisté ho poučí, aby zamířil domů a nahlásil rodičům, že byl kontrolován. To aby nebyli zaskočeni, až jejich nezletilý potomek bude předvolán na policii k výslechu, kde už bez roušky alkoholu bude vysvětlovat své někdejší noční popíjení.

Vzorkovna se vzorkem drogy

Od Národního divadla je to jen pár kroků do Vzorkovny, podniku bez označení a bez vzduchu, zato se spoustou lidí uvnitř i čekající na vstup před vchodem. Katakombami, do nichž jsem spolu s desítkou policistů vstoupila, se pořádně ani nedá projít, velmi těžko se zde orientujete, lidé vám sedí nad hlavou i pod nohami. Skupina policistů jdoucí přede mnou nikoho nelegitimuje, prakticky to vypadá, že jen hledají, kde nechal tesař díru. To se ostatně potvrdí, když narazím na velitelku zásahu, která vyvádí mladou ženu opačným směrem, než je východ. Navedu je správným směrem a na vzduchu přihlížím policejnímu fiasku.

Žena vyvedená ze Vzorkovny u sebe měla ubalenou „cigaretu“, a protože policistka měla podezření, že jde o marihuanu, „cigaretu“ jí odebrala, držela v ruce a hledala odběrový sáček, kam by odebraný vzorek vložila. Nikdo (!!) z určitě dvaceti policistů ho u sebe neměl. Připomínám, že šlo o akci HAD – Hazard, Alkohol a Drogy, čili nemít odběrový sáček a odebírat vzorek holýma rukama, navíc před novináři, je prostě trapas. Jedna z policistek nakonec vybalila průkazku z obalu a „cigaretu“ do něj vhodila. Ženu nakonec policistka odvedla na služebnu, kde s ní sepsali zápis.

Poslední dva tu noc kontrolované bary byly poloprázdné a policisté v nich na žádné mladistvé nenarazili.

Chce to lepší přípravu

Podtrženo sečteno, při akci HAD 2018 bylo na Praze 1 zkontrolováno dvanáct podniků, v celé Praze pak šlo o třicet dva podniků. Policisté zkontrolovali dvě stě třicet lidí, z nichž osm bylo nezletilých pod vlivem alkoholu. Nejvíce naměřili šestnáctileté dívce v centru Prahy, a sice přes 1,5 promile. Několik zadržených předvedla policie kvůli držení nebo kouření marihuany. Když si vezmeme, kolik lidí se do akce zapojilo a s jakým výsledkem akce skončila, je zřejmé, že i když se opíjejí už dvanáctileté děti a rodičům to nevadí, situace o uplynulém víkendu nebyla až tak děsivá. „Předem ohlášené kontroly se vyplácejí. Rok od roku je méně zachycených dětí pod vlivem alkoholu. Spolupráce policie a dalších klíčových orgánů je důležitá. Preventivní význam akce je především v budování zodpovědnosti u dospělých, kteří jsou těmi, kdo mají dodržovat zákony a nezletilým alkohol neprodat,“ uzavřela koordinátorka.

Upřímně řečeno, budování zodpovědnosti u dospělých jsem během noci nezaznamenala, ale překvapilo mě, že přestože místa, kam se mělo jít, byla předem vytipovaná, v celé řadě z nich to vypadalo, jako by právě zavírali. Nikde nikdo. A náhradní plán nebyl žádný. Lepší příprava by akci rozhodně prospěla. Do konce roku budou mít policisté ještě příležitost, preventivní akce HAD s kontrolami mladistvých a nezletilých totiž bude probíhat až do prosince, a to po celé republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).