Na tyhle pozor, nabízejí nelegální potraviny

Autor: SVS

Nelegální výrobny i prodejny potravin představují riziko. Veterináři v poslední době odhalili hned několik případů. Jak je sami poznáte?

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na případy, kdy potraviny vyrábí či nabízí k prodeji neregistrované provozovny. Jaké je riziko a jak poznáte nelegální výrobnu či prodejnu potravin?

Nelegální mléko nikdo nekontroluje

SVS odhalila nelegální prodej syrového mléka a neošetřených produktů vyráběných z tohoto syrového kozího a kravského mléka. Veterináři provedli kontrolu na základě internetové nabídky prodeje kozího mléka a sýrů. V průběhu inspekce zjistili, že chovatelka ve Vícenicích u Náměště nad Oslavou uvádí do oběhu syrové kozí mléko a sýry ze syrového kozího a kravského mléka. „Výroba sýrů probíhala v kuchyni, sýry pak byly skladovány v chladničce v komoře, která jevila značné známky nečistoty,“ popisují veterináři. „Výroba mléčných výrobků navíc probíhala ze syrového, tepelně neošetřeného mléka. Při prodeji syrového mléka nebylo k dispozici upozornění ‚Syrové mléko, před požitím tepelně opracovat nebo pasterovat,‘ chovatelka nepožádala krajskou veterinární správu o vydání souhlasu s tímto prodejem syrového mléka v hospodářství a pro výrobu výrobků z tohoto mléka nepožádala o registraci provozovny, jak požaduje platná legislativa,“ vyjmenovává SVS závady.

Výsledek celkového počtu mikroorganismů odebraného syrového mléka pak nevyhověl požadavku pro prodávané syrové kozí mléko podle veterinárního zákona, byl překročen dokonce dvacetkrát. Na místě proto veterináři vydali zákaz uvádění těchto rizikových potravin do oběhu. Za uvedená porušení chovatelce hrozí dle veterinárního zákona pokuta do výše padesáti tisíc korun.

Proč jsou nelegální potraviny nebezpečné

V čem tkví problém u neregistrovaných výrobců či prodejců potravin? „Živočišné produkty z neschváleného či neregistrovaného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele,“ říká Petr Majer ze SVS. Při provozování nelegálního zařízení není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména výrobních a skladovacích podmínek, dodržování správné hygienické praxe či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu. „Ve vztahu k uvedenému případu bych ještě poznamenal, že přímí prodejci mlékárensky neošetřeného mléka (prodej ze dvora) mají povinnost provádět ročně předepsaný počet vyšetření vzorků dokládající nezávadnost mléka. U provozovny, která není registrovaná a veterinární dozor o ní neví, lze předpokládat, že nebude plnit ani tuto povinnost,“ dodává mluvčí.

Proto se SVS snaží odhalovat tyto neregistrované provozovny, které by mohly ohrozit spotřebitele. V poslední době se v rámci České republiky setkali s několika případy.

Neregistrované maso mířilo do restaurací

Jednalo se například o nelegální sklad potravin v Praze 6. Ve skladu se nacházelo téměř 2600 kg živočišných produktů. Konkrétně se jednalo o zmrazené produkty rybolovu původem z Vietnamu, rybí konzervy původem z Koreje a zmrazené hovězího maso původem z Rakouska. Uvedené produkty byly podle vyjádření provozovatele skladu dále distribuovány do stravovacích zařízení v ČR.

Veterinární inspektoři na místě zakázali prodej těchto potravin a zboží bylo vráceno dodavateli. Provozovateli skladu hrozí za nesplnění povinností uvádět potraviny živočišného původu na trh až po schválení zařízení pokuta ve výši až jednoho milionu korun.

Řezník musel zlikvidovat 87 kilo výrobků

Při kontrole řeznictví na jihu Moravy pak SVS nedávno odhalila nelegální výrobu masných produktů. V zázemí prodejny nalezli veterináři balené neoznačené škvařené vepřové sádlo ve vaničkách, škvarky, vepřové maso naložené v solném láku, v prodejně pod chladicí vitrínou škvarkové sádlo a ve skladovací chladírně v zázemí provozovny balené neoznačené mleté hovězí maso a vepřová střeva se špejlí. „Během hloubkové kontroly byla v zázemí prodejny nalezena nádoba s patnácti litry krve. Provozovatel přiznal, že naložené maso je přichystáno na výrobu v jeho prodejně a nalezené masné výrobky byly také vyrobeny v této provozovně,“ popisuje SVS.


Autor: SVS

Tato provozovna přitom nebyla pro výrobu masných produktů registrována. SVS na místě nařídila likvidaci 87 kg masných výrobků na náklady prodejce. Na místě bylo dále do doby jasného prokázání jejich původu pozastaveno téměř 13 kg výrobků od dalších dodavatelů. Při kontrole navazujících prostor provozovny byly ve dvoře nalezeny dvě udírny i s příslušenstvím. Do zbylých prostor neumožnil provozovatel inspektorům vstup, i když byl upozorněn na tuto jeho povinnost podle zákona o kontrole. Nejednalo se navíc o první prohřešek v této provozovně: „Obdobný správní delikt byl u tohoto provozovatele pravomocně řešen již v roce 2015 a 2016, byly mu za to uděleny pokuty řádově ve výši desítek tisíc korun. Za aktuální porušení hrozí dle platné legislativy pokuta ve výši až jednoho milionu Kč,“ upřesňuje mluvčí.

Jak poznáte registrovaného výrobce

Pokud se chcete vyhnout riziku a nakupovat pouze u legálních výrobců potravin, máte možnost si registraci ověřit. Seznamy registrovaných subjektů pro jednotlivé činnosti a podle jednotlivých komodit jsou dlouhodobě k dispozici on-line na internetových stránkách SVS. „Pokud má spotřebitel o prodejci pochybnost, určitě jej může sám požádat o tuto informaci. Prodejce, který má z tohoto pohledu vše v pořádku, jistě nebude mít problém registraci doložit,“ říká Petr Majer.

Galerie: Chystáte se péct? Těmto surovinám se při nákupu vyhněte

3 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 30. 11. 2017 9:56