Hlavní navigace

Na suché paty nejlépe zabírá močovina

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Suché, popraskané a plné kráterů nejsou jen pole a zahrady, ale i naše paty. I těm dalo letošní parné léta pěkně zabrat. Jak tvrdým patám navrátit jemnost a barvu, prozradil odborník na péči o nohy a tělo.

Během horkého léta jsme den co den mohli v dopravních prostředcích pozorovat části těl, která nám během chladnějších dnů zůstávají utajena. Zatímco muži se soustředili pravděpodobně spíše na ženské křivky, já jsem se neubránila pohledu na často zdevastované nohy sevřené v sandálech či pantoflích. Vbočené palce, plíseň nehtů, nohy jako konve, zápach… a co teprve ty paty? Hrubé jako rašple, do krve popraskané a vysušené jako Sahara. Čím to, že nám zejména letos paty tak zhrubly? Poradí nám odborník na slovo vzatý, prezident České podologické společnosti Jaroslav Fešar.

Co je příčinou suchých pat?

Příčin, proč jsou paty suché, je celá řada. Nejdříve si musíme osvěžit základy biologie a anatomie. Na chodidlech a dlaních se nachází velké množství potních žláz, nikoliv však mazových. Je to pochopitelné, vždyť na chodidlech a dlaních nemáme ochlupení. Bohatě zastoupené vývody potních žláz sice na jedné straně ochlazují povrch pokožky a chrání ji, na druhou stranu pot obsahuje chlorid sodný, který už se za určitých okolností může podílet na změnách vlastností pokožky. Stárnutí pokožky je dalším významným faktorem, který je naprosto fyziologický, není-li stárnutí ovlivněno nepříznivými zevními či vnitřními faktory. Určité vlastnosti pokožky jsou geneticky podmíněné. Uvědomujeme si to zejména na partiích, které jsou více na očích, jako jsou obličej či dekolt.

Rozhodující je také, zda chodíme naboso či v ponožkách, dále celkový zdravotní stav a zejména celková onemocnění jako dermatologické problémy nebo diabetes. Zásadní a rozhodující je ovšem péče o pokožku. Pokud se o ni budeme starat, ať už návštěvou profesionální pedikúry nebo domácím hýčkáním, zcela nepochybně na tom bude mnohem lépe.

Proč máme suché paty více v létě než třeba v zimě?

V letních měsících je pokožka mnohem více odhalená a vystavená slunečnímu záření a teplému větru. Koupání v moři je blahodárné, ale sůl může pokožku více vysušovat, neoplachujeme-li jí bezprostředně po koupání v čisté vodě. Koupání v přírodní sladké vodě je zase doprovázeno chůzí naboso po písku, kamení či trávě. Obuv v létě je většinou otevřená a teplý vzduch spolu s nedostatečnou hydratací pokožku může vysušovat a suchá kůže zase snadno praskne. Čím méně o ně pečujeme, tím více komplikací můžeme očekávat.

V zimě se nohy méně potí, tudíž méně vysušují a také je chráníme ponožkami a uzavřenou obuví.

Jak bychom o paty a plosky nohou měli pečovat?

Denní mytí nohou (v případě potřeby i vícekrát) je absolutním základem tělesné hygieny. Každá pokožka je jiná a jejím jednotlivým typům by se měla přizpůsobovat i domácí kosmetika. Na potivé nohy se logicky nehodí mastný krém na praskliny a na suchou kůži zase krém či pěna na potivé nohy. Pro většinu lidí bez zdravotních potíží a komplikací se stavem pokožky na nohách obvykle stačí běžně dostupná univerzální péče.

Já jsem té zásady, že je lepší promazávat, resp. hydratovat nohy čímkoliv běžným než ničím. Doplňkově doporučuji použít pilník na zrohovatělou kůži, ale ne kovový, který může kůži mikroskopicky porušovat. Ošetřovat kůži je ideální nasucho, tedy před namočením. Pemzy z hygienického hlediska nedoporučuji. Veškeré další zásahy bych už svěřil do péče specialisty v oboru pedikúry.

Proč bychom se o nohy měli starat, proč si paty nenechat popraskat?

Kůže je zdravá a krásná, jen pokud není poškozená a není porušena její celistvost. V místě nadměrného rohovatění se vytrácí citlivost. Když necháme kůži na určitých místech nadměrně narůst, vzniká riziko tvorby prasklin (ragád) a ty už dokáží často pěkně potrápit. V místě, kde dojde k porušení integrity kůže, dochází často k drobnému krvácení, které přitahuje infekční patogeny.

Zároveň není vždy jednoduché praskliny v místě velkého mechanického namáhání zacelit. Pokud místo neodlehčíme, nemůžeme si dopřát kýženého zaslouženého klidového režimu, je to nesnadné. Praskliny na chodidlech pochopitelně bolí, i když se obvykle vnímání této bolesti časem otupí.

Co na suché/tvrdé paty nejlépe funguje? Prý dobře zabírá pomazání pat banánovými slupkami…

Existuje celá řada babských rad. Mnoho klientů se doporučení našich babiček drží a zdá se, že to někdy zabírá. Kdo by neznal namazání nohou sádlem a zabalení do igelitu na noc. Nebráním se žádným alternativám, ale současná kosmetika a medicína si s mnoha problémy dokáže poradit i bez negativních vedlejších účinků, které s sebou například sádlo v posteli v partnerském vztahu nepochybně nese.

Tvarohy a jogurty pomáhají poškozené pokožce, ale v případech, že došlo k expozici slunečním zářením. U nohou je problém s nadměrným vysycháním poněkud hlouběji zakořeněn, a tudíž na to obnova rohové vrstvy nestačí. Oblíbené jsou v posledních letech přípravky označované jako keratoregulační a hlavní složkou pěn i krémů je močovina, která je biochemicky kvantitativně nejvýznamnějším degradačním produktem aminokyselin a proteinů. V kosmetice se využívá vynikající vlastnosti močoviny, a to skvělé difundace buněčnými membránami, proto po déletrvající aplikaci dochází k zlepšení hydratace buněk.

Za jak dlouho můžeme očekávat nějaké pozitivní výsledky?

Výsledky se mohou dostavit velmi rychle, ale závisí to na naší vytrvalosti, disciplíně a použitých přípravcích. Není důležité mít doma sbírku preparátů, ale také je používat, a to denně. Odhadem lze vidět první zásadní změny po zhruba dvou měsících, což si myslím je velice krátká doba. Učím své klienty v oblasti péče o nohy disciplíně, jaká je vyžadována u užívání antibiotik, antidepresiv či antikoncepce.

Jaroslav Fešar

Ředitel Centra péče o nohy a tělo (www.vasenohy.cz), prezident České podologické společnosti, která sdružuje pedikéry, fyzioterapeuty, zdravotní sestry a další odborníky z oblasti péče o nohu z ČR a SR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).