Hlavní navigace

Na pranýři visí dalších 41 závadných potravin

Sdílet

 Autor: http://www.szpi.gov.cz/
Potravinynapranyri.cz za poslední měsíc našly plesnivé piškoty, chleba, oslizlé párečky a klobásy. Výjimkou nebyly ani plesnivé arašídy. Jaké jsou ty konkrétní výrobky a obchody?

Portál potravinynapranyri.cz, který denně aktualizuje svou databázi nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravin přinesl za poslední měsíc informace, které by vám při nákupu neměly být lhostejné. Od 19. září do 19. října našli čtyřicet jedna závadných výrobků. Sedmnáct výrobků vyvěsili na pranýř a označili jako nebezpečné. Osm jich získalo nálepku nejakostní a šestnáct výrobků obdrželo „punc“ falšované.

Sedmkrát se v databázi objevila společnost Tesco, čtyřikrát Ahold, třikrát Kaufland a zbytek pozic obsadila Jednota, Spar a menší prodejci.

Nejčastěji jsou pranýřované masné výrobky jako salámy, špekáčky a párky, ale i sušenky, víno a sušené plody. Překvapením jsou jistě plesnivé dětské piškoty, toustové chleby i oslizlé párečky. Nahlédněte do výčtu největších hříšníků, kteří si vysloužili pranýřování Státní potravinářskou a zemědělskou inspekcí, správcem webu potravinynapranyri.cz.

Nebezpečné potraviny:

albert Quality TOUSTOVÝ chléb pšeničný světlý

AHOLD Czech Republic, a.s.
Praha 4 – Kamýk (Zdislavická 583, 14200 Praha 4 – Kamýk)

  • Chléb byl hodnocen v poslední den minimální trvanlivosti. Na výrobku byla patrná plíseň viditelná pouhým okem. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Herbey Edam koule 40%

Kaufland Česká republika v.o.s.
Prostějov (Okružní 4262/10, 79601 Prostějov)

  • Na povrchu potraviny byly zřetelně viditelné kolonie bílých plísní. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.

Kuřecí křídla

Tesco Stores ČR a.s.
Jablunkov (Pod Alžbětinkami 196, 73991 Jablunkov)

Výrobek měl oschlý vzhled a vůni vzbuzující odpor – zapáchající, nakyslou. Výrobek byl hodnocen před uplynutím data použitelnosti. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.

Špekáčky lešanské

Marie Kubová
Přemyslovice (356, 79851 Přemyslovice)

  • Výrobek měl oslizlý, lepkavý a netypicky svraštělý povrch. Byl zjištěn zápach po kažení a hnilobě. Datum použitelnosti bylo nečitelné. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.

Párečky delikates

Marie Kubová
Přemyslovice (356, 79851 Přemyslovice)

  • Povrch výrobku byl oslizlý, lepkavý a netypicky svraštělý. Výrobek zapáchal – po kažení a hnilobě. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování. Výrobek byl prodáván před uplynutím data použitelnosti.

Grilovací klobása zauzená

JEDNOTA, spotřební družstvo v Podbořanech
Podbořany (Masarykovo nám. 845, 44101 Podbořany)

  • Výrobek měl oslizlý a lepkavý povrch a nakyslou vůni se známkami kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole byly naměřeny vyšší teploty skladování výrobku, než jaké doporučuje výrobce na obalu výrobku.

Klobása s tvarůžky

JEDNOTA, spotřební družstvo v Podbořanech

Podbořany (Masarykovo nám. 845, 44101 Podbořany)

  • Potravina měla oslizlý a lepkavý povrch a nakyslou vůni se známkami kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Výrobek byl skladován při vyšších teplotách, než jaké doporučuje výrobce na obale výrobku.

Arašídy neloupané pražené

Tesco Stores ČR a.s.
Plzeň (Rokycanská 1385/130, 31200 Plzeň)

  • Přibližně u třetiny plodů se na skořápce vyskytovala plíseň v podobě černých skvrn. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Meruňky sušené bez pecky

Tesco Stores ČR a.s.
Česká Třebová (Dr. E. Beneše, 56002 Česká Třebová)

  • Na povrchu potraviny a na vnitřní straně obalu se vyskytovali drobní bílí pohybující se škůdci. Po otevření obalu potraviny byl zjištěn zápach po kvašení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Pastinák

SPAR Česká obchodní společnost s.r.o.
Adresa: Brno (Ve Vaňkovce 1, 60200 Brno)

  • Laboratorně bylo zjištěno překročení maximálního množství kadmia v pastináku.

Kubíčkovy párečky

Tesco Stores ČR a.s.
Boskovice (Chrudichromská 1352/7, 68001 Boskovice)

  • Párky byly šedozelené – na koncích i po celé délce a měly cizí nakyslý zápach. Výrobek se nepovažuje za bezpečný, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.

Seliko OKURKY sterilované

KORREKT spol. s r.o.
Vrchlabí (Nádražní 472, 54301 Vrchlabí)

  • Konzistence plodů okurek byla v horní polovině obsahu sklenice měkká, rozbředlá, plody se po napíchnutí na vidličku rozpadaly. Na vnitřní straně víčka se vyskytovala rez. Chuť výrobku byla netypická pro daný typ potraviny.

Piškoty polévané s ovocným želé – višeň

JEDNOTA, spotřební družstvo České Budějovice
Hradec Králové (Bratří Štefanů 994, 50003 Hradec Králové)

  • Na povrchu potraviny se vyskytovala plíseň. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Müller Thurgau – moravské zemské víno

Zdeněk Mezuliáník
Uherský Brod (Dolní Valy 546, 68801 Uherský Brod)

  • U vína bylo překročeno maximální povolené množství oxidu siřičitého více než dvojnásobně. Oxid siřičitý se do vína přidává jako konzervační a antioxidační látka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).