Menu Zavřít

Na Pilulce vloni nakupovala každá desátá česká domácnost. Její tržby vzrostly o třetinu, teď skupina míří do dalších částí Evropy

21. 4. 2022
Autor: Pilulka
  • Společnost Pilulka má za sebou úspěšný rok, její tržby dosáhly celkové výše 3,6 miliardy korun

  • Největší měrou se na nich podílel český online kanál, který meziročně rostl o 61 procent

  • Momentálně rozšiřuje společnost své působení na Moravě, chystá rovněž expanzi do střední Evropy


Nakupování v online prostředí je nejen pro Čechy čím dál přirozenější. A nemusí se přitom jednat výhradně o módu a potraviny, mnohem častěji lidé na internetu shánějí i lékárenský sortiment. Vyplývá to z tiskové zprávy skupiny Pilulka, která kromě kamenných prodejen provozuje právě i e-shopy.

Podle posledních výsledků si společnost jako celek loni v tržbách přišla na 2,4 miliardy korun, což je o 35 procent více než v předchozím roce. „Po bezprecedentních výsledcích roku 2020, kdy vypukla pandemie koronaviru, jsme nečekali významně růstový rok 2021. Přesto loňský rok předčil naše původní očekávání,“ komentuje spolumajitel Pilulky Petr Kasa s tím, že franšízová síť jejích lékáren pak k tržbám přidala další 1,2 miliardy.

V sedmnácti vytvořili aplikaci vůči šikaně, teď s její pomocí bojují v NNTB proti domácímu násilí i nekalým firemním praktikám
Přečtěte si také:

V sedmnácti vytvořili aplikaci vůči šikaně, teď s její pomocí bojují v NNTB proti domácímu násilí i nekalým firemním praktikám

Nejsilnějším obdobím loňského roku bylo dle Kasy jeho první čtvrtletí. „Rosteme v online, expandujeme a snižujeme počet vlastních kamenných lékáren,“ dodává.

Z e-shopu Pilulka.cz objednávala v roce 2021 každá desátá domácnost v Česku, což se pozitivně projevilo na meziročním růstu tuzemského online kanálu, který tak byl o 61 procent větší než předloni. Na tržbách celé skupiny se tento aspekt podepsal jednoznačně nejvíc.

Na Moravu i do středné Evropy

Kromě českého trhu Pilulka momentálně působí také na Slovensku a v Rumunsku, v plánu však má expanzi i do dalších koutů Starého kontinentu. „Zahraniční týmy pracují na obchodních vztazích s lokálními dodavateli, lokalizujeme a nastavujeme všechny procesy a služby. Pokud vše půjde podle harmonogramu, budeme již letos obsluhovat zákazníky minimálně na dalších dvou trzích,“ říká spolumajitel, aniž by konkretizoval, o které země se má jednat. Jisté je pouze to, že půjde o státy střední Evropy.

Do budoucna pak chce Pilulka expandovat také směrem na západ. Tam její vlastníci vidí potenciál nejen ve větší kupní síle, nýbrž i rychlé digitalizaci zdravotnictví, ke které na těchto trzích dochází. Na druhou stranu, své působení hodlá jeden z největších českých prodejců léků posílit i doma, a to konkrétně ve východní části republiky.

„Z nového skladu Pilulka Olomouc budeme obsluhovat zejména moravské zákazníky a přineseme komfort doručení v den objednání do regionů Brněnska, Ostravska, Olomoucka a Prostějovska,“ přibližuje COO Michal Hanáček. Díky tomuto kroku bude skupina schopná obsluhovat naprostou většinu obyvatel Moravy.

Díky pandemii začali Češi více pečovat o své zdraví, ve velkém skupovali hlavně Actimel, říká šéf Danone Marián Jánoš
Přečtěte si také:

Díky pandemii začali Češi více pečovat o své zdraví, ve velkém skupovali hlavně Actimel, říká šéf Danone Marián Jánoš

Kromě prodeje jako takového investuje skupina rovněž do digitalizace a inovativních projektů, jakým je například aplikace Plus Care zaměřená na prevenci. Vedle hlídání pravidelných prohlídek a přehledu příspěvků pojišťoven má pak také ambice s využitím dat z chytrých zařízení.

„V rámci Plus Care tvoříme i speciální programy pro vybrané pacientské skupiny. Spolupracujeme na tom s předními farmaceutickými společnostmi a nabízíme unikátní řešení i pro zdravotní pojišťovny,“ říká její jednatel Martin Urx a dodává, že aktuálně spouští projekt se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra.

BRAND24

Loni společnost Pilulka majetkově vstoupila do českého technologického startupu Blocks podnikatele Bartoloměje Holubáře, v němž odkoupila 10procentní podíl. Investovala rovněž do projektu Carebot, který díky umělé inteligenci pomáhá lékařům určit přesnější diagnózu rentgenových snímků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).