Hlavní navigace

Na mléčných zubech nezáleží aneb mýty o dětském chrupu

26. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Spousta lidí si myslí, že první zuby nejsou až tak důležité a není třeba se o ně příliš starat, protože stejně vypadnou a místo nich narostou jiné. To je však velký omyl.

Mléčné zuby zásadně ovlivňují vývoj stálého chrupu. Jaké jsou nejrozšířenější mýty o dětských zubech?

Mýtus č. 1: O mléčné zuby není nutné pečovat, stejně vypadnou

Ano, vypadnou, ale do té doby je potřeba si i mléčné zuby hýčkat, protože mají své velké opodstatnění. „Pokud bude nějaký zub chybět a druhý se ještě nebude klubat, je možné, že se mezera vzniklá mezi zuby zúží, nový zub nebude mít dostatek prostoru pro správný růst a vše bude třeba řešit ortodontickou léčbou,“ upozorňuje zubní lékařka Soňa Humpolíčková z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Mýtus č. 2: Kazy na prvních zubech není třeba ošetřit

Pokud péče o mléčné zuby nebude dostatečná, je velké riziko, že na nich vznikne kaz, dokonce větší než na stálém chrupu. „Sklovina mléčných zubů není tak odolná jako u stálých zubů, kaz na ní vznikne a bude se šířit snadněji než u dospělých,“ vysvětluje doktorka Humpolíčková. V případě, že tento problém nebudete řešit, kaz se může šířit i na další zuby a také prostupuje hlouběji do zubu, zubní dřeň může zasáhnout i během pouhých několika málo měsíců. Zásadní problém nastává i ve chvíli, kdy se infekce dostane do lůžka, kde už je připravený zub druhý – stálý. Je pak velmi pravděpodobné, že se ani nový zub nebude vyvíjet správně.

Mýtus č. 3: První návštěva zubaře stačí, až když jde dítě do školy

První návštěva zubní ordinace by měla proběhnout hned po prořezání prvního zoubku, tedy zhruba v šesti měsících věku. Dítě tak má možnost seznámit se s prostředím a navázat kontakt s lékařem v době, kdy se jedná pouze o preventivní prohlídku. „Dítě v raném věku se naučí vnímat ordinaci jako něco přirozeného, bude znát lékaře a prostředí, a když se v budoucnu vyskytnou problémy, nebude to pro ně tak nepříjemné, jako kdyby přišlo do zcela neznámého prostředí,“ říká stomatoložka. Rodiče v ordinaci zároveň získají informace o správných hygienických a stravovacích návycích důležitých pro zdraví zubů. Další prohlídka by měla proběhnout po prořezání prvních stoliček, tedy přibližně ve dvanácti až šestnácti měsících věku, a třetí pak po prořezání kompletního dočasného chrupu, tedy asi ve dvou až dvou a půl letech. Od té doby by dítě mělo absolvovat preventivní prohlídku každého půl roku, stejně jako dospělý člověk.

Mýtus č. 4: Když rodič olízne lžičku či dudlík dítěte, nic se neděje

Naopak, tento poměrně rozšířený rodičovský zvyk může dítěti způsobit pěkné potíže. Ústa dospělého obsahují velké množství bakterií, s nimiž se dětský organismus ještě nedokáže vyrovnat. Je náchylnější k nákaze, protože jeho ústní mikroflóra se teprve vytváří a není ještě plně stabilizovaná. Dítě se tak snadno může nakazit a, jak již bylo zmíněno, snadněji než u dospělých také vzniká a šíří se zubní kaz.

Mýtus č. 5: Čištění zubů zvládne dítě samo už v brzkém věku

Naučit dítě, aby si pravidelně a správným způsobem čistilo zuby, je velmi důležité. Navíc když si dítě nenavykne na péči o zuby v raném věku, těžko s tím bude začínat později. Malé dítě však není schopné vyčistit si zuby tak, aby byly opravdu čisté – což je přitom základ zdravých zubů. „Čistý zub se jednoduše nekazí,“ je přesvědčená Soňa Humpolíčková. Malým dětem, minimálně do tří let věku, by zoubky měli čistit rodiče, později by svému potomkovi měli pomáhat, a dočišťovat až do věku přibližně deseti až dvanácti let.

Mýtus č. 6: Ulomený mléčný zub je třeba vytrhnout

Tady záleží na individuálním stavu a posouzení lékaře. Někdy je opravdu zbytečné zub opravovat, ale jsou i případy, kdy je oprava tím lepším řešením. Pokud to jen trochu půjde, stomatolog se vždy bude snažit zub zachránit. Jedním z hlavních důvodů je správný růst zubů stálých. „V případě úrazu úlomek vložte do mléka, nebo ho alespoň uchovejte ve vlhkém prostředí, například kapesníku, a spěchejte k zubaři, který se pokusí jej ‚přilepit‘,“ radí lékařka. Více o záchraně ulomeného či vyraženého zubu najdete v článku.

Odborná spolupráce:

MDDr. Soňa Humpolíčková

Zubní lékařka, působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na estetickou stomatologii a endodoncii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).