Hlavní navigace

Na křivé či poškozené zuby pomohou fazety

28. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zubní fazety řeší drobné estetické nedostatky chrupu. Nerovnosti, poškození či zabarvení za nimi zmizí.

Možná patříte k těm, kteří se pyšní dokonalým chrupem filmových hvězd, většině z nás ale příroda zářivé, rovné a dokonalé zuby nenadělila.

Hlavní je, aby zuby byly zdravé, a určitě není nutné mít je bez jediné chybičky, ale pokud vás vzezření vašeho úsměvu trápí, moderní stomatologie má různé možnosti, jak s nedokonalostmi chrupu bojovat. Jednou z nich jsou estetické fazety.

Galerie: Zubní fazety – „před a po“

Fazety pomohou při nerovném nebo poškozeném zubu

Jedná se o tenké plátky keramického nebo kompozitního (vícesložkového) materiálu. Fazety se zafixují na přední stranu jednoho nebo více zubů. Používají se na viditelné části chrupu.

Jestli jsou vhodné právě pro vás, je vždy třeba zkonzultovat se stomatologem, ale obecně se využívají nejčastěji při nerovnostech zubů nebo po poškození zubů například po úrazu. Pomoci mohou také v případě nežádoucího zabarvení skloviny, které nelze odstranit bělením.

Zubní fazety tedy dokážou pomoci v mnoha případech, přesto však existují výjimky. „Fazety bych určitě nedoporučil lidem, kteří trpí vysokou kazivostí chrupu nebo nočním skřípáním zubů,“ vysvětluje zubní lékař Jakub Váša z Dentální kliniky Jan Stuchlík a dodává: „Estetické fazety také nemohou nahradit funkci rovnátek a být řešením složitějších ortodontických vad.“

TIP: 5 typů rovnátek pro dospělé: porovnejte výhody, nevýhody a cenu 

Aplikace je šetrná

Výhodou fazet ve srovnání s korunkami je jejich šetrnost – zuby se totiž před jejich nasazením neobrušují tak, jak je tomu třeba právě u korunek. „Před nandáním fazet se pouze jemně upraví přední plochy zubů, které se obvykle pouze lehce zbrousí ve sklovině,“ uvádí Jakub Váša. Aplikace estetických fazet probíhá při lokální anestezii, tedy zcela bezbolestně.

Model fazety se vyrábí v laboratoři po sejmutí otisků v ordinaci zubního lékaře, a to tak, aby konečný výsledek co nejpřirozeněji splynul s chrupem klienta. Otisk lze sejmout buď elektronicky, nebo klasicky. V prvním případě pak výroba fazety probíhá frézováním na speciálním počítači, tedy velmi přesně, v případě klasického otisku fazetu zhotovuje zubní technik. „Výhodou této varianty je přirozenost a dokonalá estetika,“ říká lékař.

Fazeta se poté připevňuje na zub tzv. adhezivní fixací, díky čemuž je takřka nemožné, aby se ulomila.

Cena za materiál, tedy vlastní fazetu, se pohybuje kolem sedmi tisíc korun, s veškerými přípravami a prací související s aplikací se jeden zub může vyšplhat až na patnáct tisíc korun.

Estetické fazety mohou zajistit pevnější a krásnější zuby, stejně jako o celý chrup je však nutné o ně pečovat a pečlivě dodržovat ústní hygienu.

Odborná spolupráce:

MDDr. Jakub Váša

Zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).