Hlavní navigace

Na kolik vás přijde hubnutí?

16. 8. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Krabičková dieta, výživový poradce nebo brýle na zhubnutí? Podívejte se, kolik peněz vás bude stát pokus o nový životní styl a shození přebytečných kilogramů.

Když už se rozhodneme být tak trochu méně prostorově výraznými, zmobilizujeme všechny své duševní síly, osadíme lednici petlicí a sáhneme do svých zásob tuku. Netrpěliví vloží peníze a důvěru do rukou plastických chirurgů, důvěřiví do šarlatánských medikamentů, nezkušení, bez změny jídelníčku, do potravinových doplňků. Většina z nás ale vsadí vše na jednu kartu – na dietu, redukční program či změnu stravovacích zvyklostí. Čili na osvědčený způsob zbavování se podkožního tuku, který je navíc i finančně nejméně zatěžující. Ačkoliv – možná se budete divit, kolik ztráta kil stojí. Záleží na tom, jestli se kilogramů zbavujete svépomocí a studiem knih o výživě, případně si necháte poradit od poradce, který může rady sypat z rukávu po absolvování dvoudenního kurzu.

Čtěte také: Nízkosacharidová dieta jen pro otrlé? Žádné cukry, hodně masa

Komplexní nutriční typologie

V současnosti patří k trendům v hubnoucích procedurách tzv. komplexní nutriční typologie. Jedná se o ucelený systém pro získání kondice a zdraví a redukci hmotnosti. Metoda funguje jednoduše: u každého jednotlivce se nejprve zjistí typ jeho metabolismu a na tomto základě je sestaven výživový plán a jídelníček tvořený běžnou stravou a výživovými doplňky, který má vést k optimalizaci zdraví a ideální tělesné hmotnosti. Součástí programu je pak spolupráce se specialistou, který stravovací návyky kombinuje se způsobem života, pohybovými aktivitami i zdravotními omezeními.

Výhodou této metody je povětšinou individuální přístup specialisty. Diskutabilním a experty spíše negativně přijímaným faktorem této metody je kombinace běžné stravy s potravinovými doplňky, které jednak zvyšují cenu celé terapie a dále zasahují do fungování organismu.

Dvě konzultace týdně tak přijdou i na tisíc korun týdně. K nákladům je však třeba přidat i cenu za výživové doplňky, které odlehčí vaši peněženku o další tisícovky.

Čtěte také: Dieta v krabičkách. Naservírují vám ji až pod nos

Hubnutí bez potravinových doplňků

Proti komplexní nutriční typologii se částečně vymezuje metoda brněnského institutu Kompliment. Individuální přístup je zachován, stejně jako úprava jídelníčku, avšak výživové doplňky jsou zde tabu. Výživové poradenství doplňuje pohybovým programem, aplikovaným vždy na konkrétního člověka a partie, které si přeje zeštíhlit. I díky tomuto víceméně přirozenému přístupu se tak metoda Kompliment chlubí až devadesátiosmiprocentní úspěšností hubnutí.

Hubnoucí jsou zde učeni, jakým způsobem se lze stravovat v individuálních pracovních podmínkách, při práci na směny nebo nepravidelném rozložení pracovní doby. Poradce zacílí pohybové aktivity na problematická místa těla a doporučí aktivity pro jednotlivé dny. Každý trénink trvá třicet minut a cvičení je speciálně přizpůsobené tak, aby zdrojem spotřebované energie byly přednostně tuky. Tato metoda se sice považuje za jednu z nejefektivnějších a lze při ní předpokládat efektivní úbytky, ale vyžaduje pravidelnou angažovanost hubnoucího.

Každá návštěva, krom té první, je zpoplatněna paušální částkou. Záleží na tom, jak dlouhý hubnoucí program si vyberete, třeba za dvouměsíční kurz zaplatíte kolem deseti tisíc korun.

Krabičky

Dalším způsobem, jak začít hubnout změnou jídelníčku, je krabičková dieta. Jedná se o stravovací systém, který spočívá v přípravě nutričně vyvážených pokrmů zabalených do krabičky a doručených klientovi. Podle rozpisu pak v přesně danou hodinu obsah krabiček konzumuje. Tato metoda redukce přebytečných kilogramů má smysl v případě, že stravu sestavuje nutriční specialista. Kdo je podepsán pod vaším jídelníčkem, by mělo být uvedeno na internetových stránkách dané společnosti. Pokud informace chybí, zcela jistě vyhazujete peníze za neodborně sestavený plán. Proč se nepochlubit odborníkem, který má pro výběr vhodnosti daných jídel kvalifikaci? 

Přečtete si k tématu: Krabičkové diety dopadly v testu mizerně. Jsou nějaké kvalitní?

Krabičková metoda je ideální volbou pro pracovně vytížené lidi, kteří nemají čas věnovat přípravě jídelníčku půl dne denně. Nepočítáte kalorie, nenakupujete podle seznamu od výživového poradce a dle neznámých receptů nevaříte jídla, která ani neumíte. Nevýhoda tohoto systému však spočívá v nedostatečné informovanosti hubnoucího. Dostanete krabičky na celý den a tím to většinou končí. Snadno se tak může stát, že po skončení krabičkové terapie nebudete vědět, jak navázat a jak se sami stravovat. Riziko jojo efektu je zde dvakrát podtržené. Po skončení redukčního programu se většinou člověk vrací k původním stravovacím návykům a shozené kilogramy postupně nabere zpět. Zatímco u předchozích dvou systémů hubnutí si můžete volit, co jíte, zde je taková možnost značně eliminována. Některé firmy mají totiž jídelníček striktně daný a na výběr z více variant není. Snadno se tak může stát, že za vlastní peníze budete požívat něco, co vám ani nechutná.

Cena krabičkové diety se pohybuje od 4 do 8 tisíc měsíčně. K této ceně je však mnohdy přičíst i náklady za doručení, které se nepohybují zrovna při zemi.

Čtěte také: Jak si připravit chutné „krabičky“ na celý den

Vezměte si brýle a zhubněte

Vedle ověřených a v některých případech velmi funkčních metod je ale možné najít také techniky hubnutí, které lze bez nadsázky označit jako mimořádně nestandardní. Patří mezi ně například japonské dietní brýle, které byly letos v létě představeny v Japonsku. Na brýlích je kamera, která snímá záběr jídla a posílá ho do počítače, jenž ho následně promítne vašim očím jako mnohem větší a lákavější. Díky tomu si pak údajně připadáte syti mnohem dříve a sníte méně. Tyto brýle zatím nejsou v prodeji a ani se o tom zatím neuvažuje, výzkumy totiž stále pokračují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).