Hlavní navigace

Na hubnutí platí jen jednoduchá doporučení

14. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kdyby se dělal žebříček nejčastějších témat, hubnutí by bylo v první desítce. A počet zaručených receptů, jak rychle zhubnout? Nepočítaně. Shazování přebytečných kil ovšem obvykle nepatří do kategorie „snadno a rychle“. Univerzální návod neexistuje a řada nápadů může tělu naopak ublížit.

Základní a nutno říct, že i zjednodušená rovnice tělesné váhy je celkem jednoduchá. Jde o energii. Na jedné straně je příjem energie v potravě a nápojích, na straně druhé její výdej duševní, a ještě lépe tělesnou aktivitou. Pokud je příjem a výdej energie více méně vyrovnaný, jsme takzvaně na svém. Když je výdej nižší než její příjem, pak celkem pochopitelně „nabíráme“. V opačném případě, tedy příjem energie je nižší než její výdej, jsme u podstaty naší věci. Mělo by se nám dařit hubnout.

„Dá se samozřejmě zhubnout nějakou hladovkou. Kila půjdou docela rychle dolů, ale tento efekt nebude trvat dlouho. Tělo si krátkodobě sníží metabolismus, jenže v okamžiku, kdy se vrátíme k běžnému stravování, tak si to tělo vezme velmi rychle zpět, a ještě si udělá zásoby navíc, kdyby nás náhodou v budoucnu zase napadlo hladovět. To je ten známý jojo efekt,“ vysvětluje nutriční terapeutka poradny Incare Medicon Jana Šulcová.

Takzvaný jojo efekt je přitom problém, který patří k těm menším. Je dobře popsaný, má svou vlastní logiku a je na každém, aby si zhodnotil přednosti a rizika drastického hubnutí. Ne vždy ale všechno funguje na takto jednoduchém principu.

 

Nejde jen o vybití energie

Proč nehubnu, když se tak snažím? Odpověď bývá velmi jednoduchá. Jde o intenzitu výdeje energie. Jinými slovy, lépe pomalu, ale vytrvale.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

„Měla jsem pána, který pravidelně každé ráno sedl na rotoped a úplně se na něm strhal. Ale hubnutí mu nešlo, byť vydal ohromné množství energie. Jenže metabolismus a spalování je většinou nastaveno na jinou intenzitu výdeje energie. Tak jsme snížili intenzitu šlapání, ale prodloužili čas. Kila se najednou rozjela dolů,“ popisuje případ z praxe Jana Šulcová.

Obecně zkrátka platí, že by měl člověk podávat spíše nižší sportovní výkon, ale dlouhodoběji. Ideální jsou procházky nebo, pokud je to možné, intenzivnější chůze. Poučka říká, že člověk by měl po fyzické námaze být schopný říct větu, ale už ne souvětí, aniž by se zadýchal. Postupně samozřejmě může fyzickou zátěž zvyšovat s důrazem na vytrvalost. A podobný postup se doporučuje i při úpravě jídelníčku.

TIP: Seriál 10 největších mýtů o tloustnutí

Pomalu, ale jistě

Jak už bylo řečeno, nasazení radikální hladovky přinese zaručený efekt. Ale pokud člověk nehodlá hladovět navěky, nebo si v horším případě vypěstovat nějakou vážnější diagnózu s příjmem potravy, efekt zhubnutí nevydrží. Základní doporučení je nespěchat a začít s drobnými, ale zásadními úpravami stravování.

„Někdy stačí ubrat jen něco malého v jídelníčku. První, co doporučuji, je odstranit smažená jídla. Pořád je lepší omáčka s knedlíkem, než třeba ‚smažák‘ a hranolky. Smažené jídlo do sebe celkem přirozeně nasává tuk, který jídlu dodává další kalorie navíc, a není jich rozhodně málo,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Opatrně by měl člověk postupovat i v dalších radikálních postupech, byť hlavně v internetovém prostředí jsou často prezentovány jako zaručené rady na hubnutí. Typickým příkladem jsou přílohy. Respektive doporučení, že mají z jídelníčku zmizet. Podle odborníků je to chyba, která se může vymstít.

„Určitě to nedoporučuji. Přílohy jsou zdrojem sacharidů ve složené formě, a ty nám prostě za nějaký čas budou chybět. Je to zdroj rychlejší energie, když je vynecháme, přichází únava a někdy je úplně kontraproduktivní v tom, že pak nemáme ani energii na fyzickou aktivitu. Takže efekt je nulový, nebo dokonce opačný. Často se totiž stává, že pak přijde chuť sladké. Sice vynecháte přílohu, ale pak si někde v koutku rychle dáte tabulku čokolády. To je úplně typické,“ popisuje Jana Šulcová.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Brambory nic nezkazí

Univerzální rada na přílohu, nebo takové to domácí mlsání, zní většinou stejně: zelenina. Chcete hubnout, a přitom mít pocit, že žvýkací svaly nezahálejí? Pak se vrhněte na zeleninu. Hodí se prakticky ke všemu nebo i jen tak, jako „zobání“ k televizi. Vedle zeleniny tu ovšem máme přílohu, která je prověřená, doporučovaná, a přesto je vžité, že nejde o typický produkt vhodný k dietě. Jsou to brambory.

„Mnoho lidí dává přednost rýži, ale brambory jsou z hlediska kalorií prostě lepší. Menší porce brambor se pohybuje někde u tří set kalorií. To je jako bílý nízkotučný jogurt. Kdybych měla doporučit nějakou přílohu kromě zeleniny, tak určitě brambory. Klidně třikrát týdně. Brambory nic nezkazí,“ dodává s úsměvem nutriční terapeutka.

Sečteno a podtrženo:

Byť je k mání všude kolem nás nekonečné množství zaručených receptů na hubnutí, obecně platí jen velmi jednoduchá doporučení. Vynechat smažená jídla, pravidelný a dlouhodobější pohyb, vyvážená strava a hlavně žádné extrémy.

Odborná spolupráce:

Bc. Jana Šulcová

Vystudovala obor nutriční terapeut na 1. LF UK v Praze. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro redukci váhy. Pracuje v Nutriční poradně Incare v Praze 4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).