Hlavní navigace

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

9. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Španělské studené polévky jsou jednoduché na přípravu a náročné na kvalitní suroviny. Vyzkoušejte gazpacho či salmorejo.

Většina polévek nabízených ve španělských restauracích je do jisté míry podobná těm našim – v tekutině plavou použité suroviny a polévky tak hrají kombinací mnoha barev a chutí. Obvykle tedy nejde o krémové polévky jednotné barvy po rozmixování všech složek, a pokud ano, pak je povrch krému ozdoben i pokrájenými kousky těchto složek.

Naopak zásadním rozdílem je, že značná část polévek se ve Španělsku podává studených.

Gazpacho: zelenina, olivový olej a citron

To platí i pro kultovní polévku gazpacho, původem z jižní části Španělska – Andalusie. V praxi jde o zeleninový krém, jehož základ tvoří rozmixovaná zelenina a z ní zase tvoří základ rajčata, papriky, cibule, česnek a další druhy zeleniny, běžné koření, a samozřejmě ve Španělsku a v Andalusii zvlášť nezbytný olivový olej.

Častým doplňkem je plátek citronu, který zvýrazňuje osvěžující chuť. Vzhledem k tomu, že na jihu Španělska panuje teplé až horké počasí už od konce března a dubna, je zastudena podávaná polévka poměrně logickým krokem.

Příprava gazpacha je velmi jednoduchá

Na přípravu polévky gazpacho existuje téměř nekonečné množství receptů a variant, a díky tomu si ji lze připravit i doma, bez nutnosti zajít si na ni do tuzemské restaurace nebo jet do Španělska. Příprava je velmi jednoduchá, jedinou „ztrátou času“ je doba na vychlazení polévky v ledničce, což by mělo trvat jednu až dvě hodiny.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny.

Suroviny na gazpacho

  • Z hlavních složek potřebujeme 4 rajčata, 4 stroužky česneku, jednu papriku, jednu salátovou okurku, asi 10 oliv, 2 lžíce olivového oleje a deci červeného vína.
  • Vše ostatní je do značné míry dáno vlastní fantazií, chutí a aktuálními možnostmi ledničky či špajzu.

Nejprve rozmixujeme směs nakrájených spařených rajčat, papriky a nakrájeného česneku se špetkou cukru, citronové šťávy, chilli, vína a olivového (není podmínkou) oleje, poté přidáme nakrájené okurky, cibuli nebo jarní cibulku a nakrájené olivy (tyto ingredience již nemixujeme) a dáme vychladit do ledničky. Před konzumací lze dozdobit pažitkou, petrželkou nebo nějakou další „zelení“.

Salmorejo zdobí vejce

Druhou typickou španělskou polévkou je salmorejo, která se od gazpacha, upřímně řečeno, zas tak moc neliší. Také v tomto případě jde o zeleninový krém z rozmixovaných rajčat, papriky, česneku a krajíčků chleba, dochucený olivovým olejem a vinným nebo jablečným octem.


Autor: Wikipedia.org / Cat, podle licence: CC BY-SA 2.0

Salmorejo se zdobí vejcem, kousky chleba či šunky

Tato polévka je však na povrchu dozdobena nastrouhaným vejcem, případně jen rozpůleným uvařeným vejcem, a podle místních zvyklostí buď nasekanými kousky šunky, tuňáka, nebo cibule, případně všemi uvedenými surovinami najednou.

Častější je kuřecí polévka než s mořskými plody

Různé druhy zeleniny, a z ní především rajčata, jsou nedílnou součástí také celé řady teplých polévek, jejichž základem je obvykle kuřecí vývar, a kousky nakrájeného kuřete i s kostmi také takové polévky obsahují. Vzhledem k tomu, že Španělsko je přímořskou zemí, je trochu překvapivé, že například ve zmiňované Andalusii nejsou zas tak často v nabídce restaurací jinde obvyklé polévky s mořskými plody.

Krevety, olihně, chobotnice a další „mořské potvory“ samozřejmě významnou část tamní gastronomie tvoří, spíše však jako předkrmy nebo hlavní jídla než jako součást polévek. Asi i proto, že se musí obvykle povařit, a výsledná polévka by tak byla (a kde ji nabízejí, tak také je) teplá, což vzhledem k podnebí není vždy praktické.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).